hirdetés
hirdetés

Megválasztották az év juniborát

2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját a Junibor, a fiatal borászokat tömörítő egyesület. A kóstoló során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés. A JuniWine címet kapó, 2009-es évjáratú Tokaji Furmintot egy családi pincészet, a Demetervin készítette el.

hirdetés

Árvay Angelika, a Junibor elnöke elmondta: „Az új generációs borász egyesület évente rendez tagjainak és a fiatal borfogyasztó közönségnek legfrissebb boraiból bemutatót Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon. A vendégek a nyárzáró eseményen széleskörű merítést kapnak a minőségi magyar borok világából, a borászok pedig egymással is találkoznak. A fiatal borászok szavazatai alapján egy bor a JuniWine címet viselheti.”


2011-ben a Demetervin pincészet 2009-es száraz Furmintja lett a JuniWine. A bor a Tokaj-hegyaljai Mádról származik, és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Az utóbbi időben a furmint szőlőfajta Magyarországon és külföldön is nagy népszerűségnek örvend, fokozott figyelem övezi, a nagy formátumú száraz fehér borok divatja és az egyedi termőhelyet kifejező, helyi fajták felé irányuló növekvő érdeklődés miatt. A gasztronómia is felfedezte a furmintot, egyre gyakrabban párosítják főételekhez, vörös húsokhoz. Kezdjük tehát igazán komolyan venni ezt a régi magyar fajtát.

Demeter Endre élete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint, fiatal borászként ez egy különösen fontos szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának. A borász hozzátette, hogy az Élvezet névre hallgató természetes tokaji édes borát évek óta a Junibor koncepciója szerint készíti, azaz a fiatalok számára igyekszik utat mutatni a minőségi borok felé, természetes alternatívát adva a koktélfogyasztás helyett.
A fiatalember a napokban kezdi a szüretet, elsőként a pezsgőihez szedi az alapanyagot. Elmondta, hogy a nehéz munka kezdetén nagyon sok erőt tud meríteni a fiatal borászok szavazataival elnyert címből.

A díjat három éve, az ITD Hungary közbenjárására alapították. A korábbi győztesek az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás voltak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél