256 év után vegánbaráttá válik a Guinness
256 év után vegánbaráttá válhat a Guinness, minekutána a vállalat a szűrőiben szemlátomást szakítani kíván a halhólyagok felhasználásával. A cikk az Independent írása alapján készült.
Amint azt a The Times-nak a társaság egyik szóvivője elmondta, a Guinness a jövőben az eddig használt halenyv helyett egy szűrőberendezést kíván a söreinek előállításához felhasználni. A halenyv a halászati ágazat melléktermékeként az italokban az élesztő leülepedését segíti elő.
„Bár a halenyv nagyon hatékony és már sok éve alkalmazott eszköze a tisztítási műveletnek, az új szűrőrendszer bevezetésével várhatóan fel fogunk hagyni a használatával” – fogalmazott a Guinness szóvivője.
A halenyv már a XIX. szászad óta része a gyártási folyamatnak, és bár a főzési eljárás során a matéria túlnyomó részét a sörből kiszűrik, a halhólyag bizonyos nyomai a végtermékben azért itt-ott továbbra is fellelhetőek.
A kommüniké máskülönben egy hosszadalmas kampány végére kíván pontot helyezni. Az akcióban a sörkedvelő vegánok számos, online benyújtott petícióban egyebek mellett azt helytelenítették, hogy sem a Guinness-nek, sem a többi sörgyártónak nem kötelessége feltüntetni a halenyv használatát a palackokon.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám