hirdetés
hirdetés

5 egyszerre stresszoldó és teljesítménynövelő élelmiszer

Hektikus életmódunknak köszönhetően a stressz immár hétköznapjaink szerves részévé vált. Bizonyos adatok szerint az amerikaiaknak például 40 százaléka legalábbis lépten-nyomon túlevés áldozatává válik, illetve egészségtelen élelmiszerekhez folyamodik a stressz miatt. Ez, mondhatni, „nem túl megnyugtató” statisztika. Következzék ezért 5 élelmiszer, amelyek stresszoldó hatásuk mellett teljesítményünket is fokozni tudják.

hirdetés

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek folsavban gazdag ételek. A folsav serkenti a szerotonin- és a dopamintermelésünket is.

Márpedig ezek boldogsághormonok.

Az ilyen ennivalók, úgymint a spenót vagy a kelkáposzta emellett megakadályozzák a kognitív hanyatlást is, sőt, bőséges K-vitamin-tartalmuknak köszönhetően még javíthatják is a szellemi teljesítőképességet. Így csökkentik a stresszt, és javítják az agy teljesítményét.

Zabpehely

A stressz súlya alatt, ha megéhezünk, hajlamosak vagyunk a cukorban és zsírban gazdag, kényelmi ételeket választani. Összetett szénhidrátként a zabpehely ezeknek egy egészséges alternatívája. A szénhidrátok ugyancsak „megolajozzák” az agy szerotoninkibocsátását. Ez a hormon egyszerűen földre teríti a depressziót, és a stressznek is ajtót mutat.

Erjesztett élelmiszerek

A kutatók szerint a bélben található, kórokozó mikrobák az agy egészségét is károsíthatják, ami pedig stresszhez vagy depresszióhoz vezethet. A probiotikus hormon csökkenti a kortikoszteron nevű „stresszhormon” termelődését, és így szorongásunkat és levertségünket is mérsékli.

Kivi

A kivi 85% C-vitamint tartalmaz, amely ugyancsak visszafogja a stresszhormon szintjét. A C-vitamin csillapítja a megemelkedett stresszszintek okozta gyulladásokat is. Mindettől függetlenül a kivi a szív és a szem egészségét is javítja, továbbá véd az asztma ellen.

Kesudió

A csonthéjasok omega-3 szintje leküzdi a stressz negatív hatásait. Mindezek fejében a kesudió magas réztartalommal büszkélkedhet. A szegényes rézbevitel vashiányt és az agy működési zavarait idézi elő a szervezetben. A szabálytalan szívverés és a rossz koleszterin az említett fém elégtelen elfogyasztásának szintén nem kívánt következménye lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Food World News)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél