hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 27., péntek - Virgil.
hirdetés

A lóbab lehet a szója „zöld” alternatívája

Az utóbbi termény népszerű fehérjeforrás, viszont sok helyen megoldhatatlan a termesztése.

hirdetés

Ugyan sok vegán és vegetáriánus ember remek húsmentes fehérjeforrásként tekint a szójára, környezetvédelmi szempontból, az egész Föld lakosságát – sajnos – nem lehet fenntartható módon ellátni vele. Bár a termény néhány típusa viszonylag hidegtűrő, a növény általában a melegebb éghajlatokon érzi jól magát. Mind ennek folyományaként a hűvösebb területen élő fogyasztók a szójához csak hosszú távú fuvarok segítségével, vagyis több üvegházhatású gáz kibocsátása árán tudnak hozzájutni.

További probléma, hogy több helyen – például Paraguayban és Brazíliában – nem ritkán óriási szekciókat vágnak ki az esőerdőkből, csak hogy a helyükön szójababültetvényeket létesítsenek.

A Koppenhágai Egyetem tudósai éppen ezért kezdtek el olyan, magas fehérjetartalmú termények után kutakodni, amelyek termesztése a hidegebb régiókban – például Dániában – sem ütközik különösebb akadályba. A vizsgálatok a lencsét, az amarántot, a hajdinát, a rizsparéjt (kinoa) és a lóbabot érintették.

Amint az kiderült, fehérjepor-koncentrátumok létrehozásához a lóbab a legalkalmasabb.

Nem csak környezetvédelmi szempontból zöld, hanem a szó szoros értelmében is (Forrás: 123rf)

Kísérleteik alatt a szakemberek a nedves frakcionálás nevű eljáráshoz folyamodtak. E procedúra első lépéseként a lóbabot leőrölték, majd pedig az így keletkezett „liszthez” vizet adtak. A procedúra gyümölcse egy bizonyos iszapszerű anyag lett. Következő lépésként ebből az anyagból a nehezebben emészthető összetevőket eltávolították, s miután megszárították, (ismét) por lett belőle.

A végtermék íztelen, viszont tobzódik a lóbabfehérjékben.

A tesztek azt mutatták, hogy ezeket a proteineket ugyanolyan könnyű megemészteni, mint az állati termékekben található fajtákat.

A vizsgálatokat bemutató tanulmány a Foods nevű, tudományos folyóiratban jelent meg.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!