hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

WESSSLING

A rostok és a bél-agy tengely

Bármilyen meglepő, de az emésztőrendszerünkben élő baktériumok kommunikálnak velünk! Erről beszélt a töltött káposzta rosttartalmának jótékony hatása kapcsán Soltész Erzsébet dietetikus, és erről szól két tudományos cikk a WESSSLING Tudásközpont Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapjában is. Quorum sensing, in vitro "veritas" és rosttudatos táplálkozás a Laboratorium.hu-n.

hirdetés

A hazai piacon mindeddig az első komolyabb, a rostokkal kapcsolatos, hiánypótló, A rost jó! című könyv szerzője, Soltész Erzsébet dietetikus a WESSLING Tudásközponttal közös CSR-akció keretében nemrég beszámolt a mák és a dió rosttartalmának vizsgálatáról.  A Rosttudatos blogon mindenki számára közérthetően ismerteti az élelmi rostokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Legutóbb a káposzta kapcsán mondta el, hogy értékes rosttartalmának mintegy 40 százaléka olyan vízben oldódó élelmi rost, amelyet az emésztőrendszerünket benépesítő mikroorganizmusok fermentálnak, így táplálva a bélfalat, segítve az immunfunkció fenntartását, a gyulladásos folyamatok gátlását. A baktériumok hálásak a tápanyagért, és a szervezetünkben létező, úgynevezett bél-agy tengelyen keresztül kétirányú biokémiai "kommunikációt" folytatnak velünk – mondja Soltész Erzsébet. Az emésztőrendszeri mikrobiom ugyanis hatással van az idegi-hormonális rendszer működésére, például a többi között a boldogsághormonként emlegetett szerotonin termelésére is. 

A témához a WESSSLING Tudásközpont által szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap szolgáltat remek háttéranyagot. Egy néhány éve publikált tudományos cikk pontosan ezt, a quorum sensingnek (quorum = határozatképesség, sensing = érzékelés ang.) nevezett jelenséget írja le [Farkas J., Mohácsiné Farkas Cs. (2014): Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége. EVIK, 60 (1) pp. 38-43.].

Ellentétben a korábbi vélekedéssel, a baktériumok sokoldalú lények. Képesek kommunikálni is, nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is – olvasható Farkas József akadémikus és Mohácsiné Farkas Csilla, a biológiai tudományok kandidátusa tudományos cikkében. A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának tanárai leírják, hogy ez a kommunikáció olyan szerves vegyületek kibocsátását jelenti, amelyek a saját populációk, illetve a többi „partner” viselkedésének a változását is indukálják.

A baktériumoknak ezt a „társadalmi” életét, együttműködését befolyásoló jelenséget nevezték el „quorum sensing”-nek, amelynek révén az együttműködő baktériumok  „észlelik” a populáció sejtjei számának a nagyságát, és úgynevezett szignál molekulákat bocsátanak ki – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közleményekben.

Mit kell tudni az emésztés folyamatáról és az azt utánzó in vitro vizsgálatokról?

Az emésztés folyamata az élelmiszerekben található tápanyagokat és bioaktív vegyületeket fiziológiailag aktív vegyületekké alakítja. A tápcsatornában végbemenő emésztés szimulálása (az úgynevezett in vitro emésztési modell) széles körben elterjedt eljárás az élelmiszer- és táplálkozástudomány különböző területein – olvassuk az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Biológia Osztályának munkatársaiból álló kutatócsoport az Élelmiszervizsgálati Közlemények decemberi számában megjelent tudományos cikkében.

 

Az emésztés a szájban kezdődik, majd a gyomor-bél traktus (gyomor, duodenum, jejunum) űrtereiben folytatódik. A tápanyagok 90%-a a vékonybélben (jejunum, ileum) szívódik fel, a többi pedig a gyomorban (ventriculus, gaster) és a vastagbélben (colon). A folyamat során a táplálék mechanikai és biokémiai folyamatok meghatározott sorozata révén bomlik le.

A táplálkozással kapcsolatos kérdésekre humán vizsgálatokkal kaphatjuk meg a legpontosabb válaszokat, azonban a szimulált in vitro gyomor-bélrendszeri emésztést mégis széles körben alkalmazzák az élelmiszer-, valamint a táplálkozástudomány területén, mert az élelmiszerek in vivo emésztésének (azaz klinikai vizsgálatokkal, állatkísérletekkel történő) tanulmányozása erőforrás-igényes, és állatvédelmi megfontolások alapján gyakran etikailag megkérdőjelezhető.

A különböző in vitro emésztési modellek segítségével a kutatók analitikai módszerekkel tudják vizsgálni a tápcsatornába bekerülő élelmiszer-mátrixból az áthaladás során felszabaduló komponensek mennyiségét, azok bioaktív funkcióját (bioactivity), biológiai hozzáférhetőségét (bioaccessibility), valamint a felszívódás helyén a szervezet számára való biológiai elérhetőségét, hasznosulását (bioavailability).

A biológiai hozzáférhetőség ismerete hasznos lehet az élelmiszer-fejlesztés során a megfelelő feldolgozási technológia kiválasztásakor. Előfordulhat, hogy az eredetileg tervezetthez képest más gyártási technológia bizonyul előnyösebbnek, amennyiben azt az adott élelmiszer-komponens biológiai hozzáférhetősége alapján választják ki. Az in vitro vizsgálatok alkalmazhatók az élelmiszerek glikémiás hatásának becslésére, genetikailag módosított termékek biztonságosságának felmérésére, fehérjék allergén potenciáljának jellemzésére, valamint a már említett mikrobiom és az idegrendszer között létrejövő kommunikáció elemzésére is.

 

A laboratóriumi élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat részletesebben.

További érdekes cikkek a rosttudatos táplálkozás témakörében a Laboratorium.hu-n

(forrás: Store Insider)
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

Kiadónk társoldalai

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!