hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. október. 20., szerda - Vendel.
hirdetés

Mentes étrend

Alacsony FODMAP-étrend: mi az és kinek való?

A FODMAP egy angol mozaikszó, amelynek jelentése: fermentálható (F) oligoszacharidok (O), diszacharidok (D), monoszacharidok (M), és (and) poliolok (P). Ezek azok a rövid láncú szénhidrátok (cukrok, rostok), amelyek emésztési problémákat okozhatnak arra érzékenyeknél.

hirdetés

Az emésztőszervi betegségek jelentős részében régóta ismertek azok a jól definiált diéták, melyek vagy önmagukban, vagy a gyógyszeres kezelést kiegészítve hatásosak. Gondoljunk csak a laktóz érzékenységre, a lisztérzékenységre vagy a reflux betegségre. Az irritábilis bél szindrómában (IBS) azonban csak az utóbbi években született egy olyan étrendi javaslat, amelynek a követése mellett 4 irritábilis bél szindrómás betegből 3 gyakorlatilag panaszmentes.

Néhány évvel ezelőtt az ausztráliai Monash Egyetem kutatói kifejlesztették a low FODMAP (alacsony FODMAP) diétát. A diéta alapja, hogy a rövidláncú szénhidrátok és bizonyos cukrok a vékonybélben rosszul szívódnak fel. A nem felszívódott szénhidrátok egyrészt ozmotikus hatásuk révén vizet szívnak a bélbe, másrészt a vastagbélben élő baktériumokhoz kerülnek, melyek megemésztik, erjesztik azokat, miközben gázok képződnek, majd puffadás, hasi fájdalom, illetve hasmenés léphet fel, melyeket az irritábilis bél szindrómában szenvedők fokozottabban érzékelnek és élnek meg.

Az alacsony FODMAP diéta felépítése dietetikus közreműködésével két lépésben történik.

  1. Először egy szigorú diétát kell bevezetni. Minden magas FODMAP ételt ki kell iktatni az étkezésből minimum 8 hétre.  Az alacsony FODMAP ételek fogyaszthatók, ezeket kell beépíteni a diétába.
  2. Második lépésben fokozatosan vissza lehet venni az étrendbe a magas FODMAP tartalmú ételeket, de folyamatosan figyelni kell, hogy visszatérnek-e a panaszok vagy sem. Fontos egy étrendi napló vezetése, amibe rögzíteni kell a panaszokat. A dietetikus segít a panaszok kielemzésében, és a diéta szakszerű bővítésében.  A cél a szigorú, mindenmentes diétától eltérően egy megengedőbb étrend tartása, amivel gyakorlatilag a panaszmentesség biztosítható.

A low FODMAP diéta során tehát azokat az ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiséget tartalmaznak a tüneteket okozó szénhidrátokból és azokat lehet fogyasztani, amelyek alacsony FODMAP tartalmúak.

Meddig és miről kell lemondani a diéta során?

A magas FODMAP tartalmú ételek listája igen hosszú. Édesítésre kerülendő például a méz és a xylit, de fogyasztható a szőlőcukor és a stevia. Alma helyett banán, tejtermékek közül csak a laktózmentes, gabonából csak a gluténmentes és a zab fogyasztható, hogy néhány példát említsünk.

Fermentábilis: vastagbél baktériumok által erjeszthető

Oligoszacharidok: rövid szénláncú szénhidrátok, melyek megtalálhatók pl. búzában, rozsban, hagymafélékben, hüvelyesekben és a káposztafélékben.

Diszacharidok: kettős cukormolekulák. Laktóz (tejcukor), mely leginkább az állati eredetű tej/tejtermékekben találhatók.

Monoszacharidok: egyszerű cukormolekulák. Fruktóz (gyümölcscukor) a gyümölcsökben, kukoricaszirupban és mézben van.

And Poliolok: cukoralkoholok édesítőszerekben (pl. szorbitol, mannitol), de néhány gyümölcsben és zöldségben (pl. avokádó) illetve gombákban is előfordulnak.

Vannak olyan ételek, amik nagyobb mennyiséget tartalmaznak a fent leírt szénhidrátokból és vannak, amelyek kevesebbet. Így megkülönböztetünk, magas és alacsony FODMAP ételeket. A bevezető ábra jól szemlélteti a magas FODMAP ételeket (piros  sáv) és az alacsony FODMAP ételeket (zöld sáv). A teljesség igénye nélkül ezek az alábbiak:

Magas FODMAP ételek (kerülendők, csökkentendők)

Zöldségek: Hagymafélék (lila-, fok-, póré-, medve-, salotta-, vöröshagyma), káposztafélék (fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli), kukorica, gomba, cékla, zellerszár, spárga, articsóka.

Gyümölcsök: Alma, körte, cseresznye, görögdinnye, grapefruit, nektarin, őszibarack, sárgabarack, ribizli, szeder, szilva,  datolya, füge, mangó, licsi, és az ezekből készült gyümölcslevek is. Mazsola, goji bogyó, avokádó.

Tej és tejtermékek: Tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajtok közül: a ricotta, a mascarpone, a halloumi (mindenféle állati eredetű, tehát a tehén, juh, kecske egyaránt).

Kenyerek, pékáruk, tészták, gabonák: Minden, ami búzát és rozst tartalmaz.

Hüvelyesek: Bab, szójabab, zöldborsó.

Magok: Kesudió, pisztácia.

Édesítőszerek: Méz, mannitol, maltitol, sorbitol, xylit, agave szirup, golden szirup.

Egyéb: Karob.

Alacsony FODMAP ételek (fogyaszthatók):

Zöldségek: Sárgarépa, uborka, paradicsom, fejes saláta, cukkini, metélőhagyma, kaliforniai paprika, padlizsán, zöldbab, burgonya, édesburgonya (fél bögre), retek, paszternák, spenót, zellergumó, zellerszár (5 cm-es darab), édeskömény (gumó és szár), tökfélék, sütőtök (negyed bögre), bok choy.

Gyümölcsök: Banán, eper, málna, mandarin, narancs, citrom, szőlő, sárgadinnye, kékáfonya, ananász, kivi, kókusz, papaja, rebarbara.

Tej és tejtermékek: Laktózmentesek, növényi eredetűek (rizs, mandula, mogyoró, zab, szója). Sajtok közül a brie, a camambert,  a cheddar, a feta, a kecskesajt, a mozarella, svájci sajtok mint például az emmentáli.

Kenyerek, pékáruk, tészták, gabonák: A gluténmentesek illetve zabból készültek. Rizs, köles, hajdina, amaránt, quinoa.

Húsok, halak.

Hüvelyesek: Csicseriborsó (konzerv fél bögre), lencse (negyed bögre). Tempeh, tofu (fermentált szója termékek.

Magok: Dió, mandula (10 szem), mák, napraforgómag, földimogyoró, törökmogyoró (10 szem), gesztenye, lenmag, szezámmag, tökmag, chia mag.

Édesítők: Szőlőcukor, glükóz, stevia, juharszirup, rizs szirup.

Fűszerek: frissen és szárítva is (kivéve a fokhagyma- és vöröshagymapor).

Egyéb: Tojás. Tej és fehér csokoládé (5 kocka). Fekete csokoládé. Kakaó. Tápióka.

 

(forrás: Store Insider)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

Kékgalléros konferencia 2021-ben is!

Kiadónk társoldalai