hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. december. 05., vasárnap - Vilma.
hirdetés

Az otthon erjesztett ételek hatnak a legkedvezőbben a bélrendszerre

A szupermarketekben fellelhető fermentált élelmiszerek teljesítménye szemlátomást visszafogottabb.

hirdetés

Manapság a táplálkozástudomány egyik legígéretesebb területe a bél-mikrobiom kutatása. A tudósok immár lassan, de biztosan kezdik feltárni a beleinkben honoló baktériumok billiói és az egészségünk, a súlyvesztési kilátásaink, s mi több, a mentális állapotunk közötti kapcsolatot is.

Az élelmiszerek és az étrend-kiegészítők iparágainak gyártói egymáson taposva próbálják a maguk pro- és prebiotikusnak kikiáltott termékeikkel elnyerni a fogyasztók kegyeit, mondván, hogy az ő produktumaikkal lehet csak igazán optimalizálni a szervezet bél mikrobiomját.

De vajon tényleg ilyen hasznosak ezek a termékek?

Emlékeztetőül: a probiotikumok az emésztőtraktusban élő barátságos baktériumok. Elősegítik az anyagcserét, és még több egyéb előnyös egészségügyi hatást is kifejtenek a testünkre.

Másrészről a prebiotikumok élettelen és emészthetetlen szénhidrátok, amelyek táplálékul szolgálnak probiotikumok számára. A forrásaik közé tartozik például a nyers cikória gyökér, a nyers fokhagyma, a póréhagyma, a vöröshagyma és a hüvelyesek.

Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban elvégzett kísérlet keretében 30 önkéntest 3 csoportra osztottak, hogy kiderítsék, mely megközelítés a legelőnyösebb a baktérium populáció szabályozása szempontjából:

• a szupermarketekben megtalálható probiotikus italok

• a kefir, mint hagyományos erjesztett ital

• a prebiotikumokban gazdag élelmiszerek

A kísérlet kezdete előtt minden egyes önkéntes bélbaktérium-populációját feltérképezték. 4 hétig az önkéntesek a saját csoportjuk előírására épülő élelmiszereket fogyasztottak. A kísérlet végén a tudósok ismét megvizsgálták a vizsgálati alanyok bélbaktérium populációját.

A kiskereskedelemben kapható probiotikus italok fogyasztóinál tapasztalták a legkisebb változást a mikrobiomban.

A prebiotikumokban gazdag diétát folytatóknál ugyanezen a területen statisztikailag jelentős változást regisztráltak.

A vizsgálatok ugyanakkor azt mutatták, hogy a kefir gyakorolja a legpozitívabb hatást a szervezet vonatkozó részére.

Ellenőrzésként összehasonlították a házi erjesztésű élelmiszerek baktériumtartalmát a kereskedelmi forgalomban rendelkezésre álló termékekével.

 A házi készítésű ételekben a szakértők sokkal változatosabb baktérium populációra leltek, mint a kereskedelmi produktumokban.

 Ez azért van, mert az áruforgalomban kapható termékekben a pasztőrözés elpusztítja a jótékony hatású baktériumokat.

Mi tehát a tanulság?

• A legjobb, ha otthon fermentált élelmiszereket fogyasztunk.

• A prebiotikumokban gazdag változatos élelmiszerek fogyasztása a jótékony bélbaktériumok igen változatos „össznépességéhez” vezet.

• A probiotikumokat ígérő feldolgozott élelmiszerek nem feltétlenül hasznosak.

Kefir

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fooducate)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Újra itt a Kreatív digitális versenye!