hirdetés
hirdetés

Expedíciók indulnak a csokoládé megmentésére

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.

hirdetés

A világpiaci szakértők egy ideje már figyelmeztetnek arra, hogy „csokiválság” jöhet. Egyre drágább a kakaó, s vannak olyan jóslatok, amelyek arról szólnak, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé.

Paul Hadley brit kutató, aki Mr. Csokoládénak is nevezi magát, azon dolgozik, hogy ez a negatív forgatókönyv ne valósulhasson meg.  A professzor a Reading Egyetem kereteiben működő Nemzetközi Kakaó-karantén Központ (ICQC) munkatársa. Az intézmény berkshire-i üvegházaiban – amelyek egy sáros mezőnél állnak, és első látásra jelentéktelennek látszhatnak – a csokoládé alapanyagát adó növényeket nevelnek.

A központ, amelyet a nemzetközi csokoládéipar és az amerikai kormány finanszíroz, a kakaótermesztés „Mekkájának” számít. Az ICQC rendszeresen gyűjt be palántákat világ kakaóültetvényeiről, és elmenti azok genetikai örökítő anyagát. A cél, hogy szükség esetén akár a semmiből is újra lehessen indítani a kakaótermesztést.

A betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb termést hozó új kakaófajták is kellenek, mert a kereslet egyre nő, amivel a termelők nem tudnak lépést tartani. Mivel a legtöbb kakaótermesztő alig néhány hektáron gazdálkodik Afrika szegény vidékein, nincs pénzük fejleszteni, kísérletezni. Ezért botanikus szakértők indultak el az Amazonas őserdeibe, ahol ígéretes palánták után kutatnak, a begyűjtött magokat és hajtásokat pedig elküldik az ICQC-ba.

Vesztegzár alatt

Mivel a kakaóvírus több mint egy évig életképes, a leszedett hajtásokat két évi g figyelik a karantén szigorúan elkülönített üvegházaiban. A biztonsági idő lejárta után az egészséges növényeket átültetik a központi üvegházba, ahol négyszáz fajta garantáltan egészséges kakaópalánta vár arra, hogy a különböző intézetekben immár nemesítsék, keresztezzék őket, aztán indulhatnak vissza Ghána, Indonézia, Nigéria ültetvényei felé. A világ kakaópalántáinak 95 százaléka ma már ebből a brit üvegházból jön.

Korábban pusztító vírusok tizedelték meg a világ kakaóültetvényeit, főként Közép- és Dél-Amerikában, ahol már attól tartottak, a táblákról teljesen kipusztulnak az értékes növények. A legjelentősebb kakaótermelő országban, Elefántcsontparton ráadásul a kedvezőtlen időjárás is sújtotta a növényeket, az aszály tönkretette a termést.
Tavaly a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, felhívta a figyelmet, hogy a kereslet öt-hat éven belül egymillió tonnával haladhatja meg a kínálatot, tíz év múlva pedig kétmillió tonna lehet az eltérés. A fogyasztás világszerte egyre nő, Délkelet-Ázsiában például évente 10-20 százalékkal.

Két évvel ezelőtt rövid időre a kakaóvaj ára – amely szintén nélkülözhetetlen alapanyag az édességhez és több más termékhez – Európában 70 százalékkal emelkedett. Egy afrikai kutatóintézet pedig azt jósolta, a csokoládé annyira ritka és drága lesz, mint a kaviár, vagyis az átlagember nem tudja majd megengedni magának.

(forrás: Kossuth Rádió/Szombat Reggel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[168405] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél