hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 27., péntek - Virgil.
hirdetés

Génmódosítással akár egészségesebbé is lehet tenni az élelmiszereket

Itt a nyomódásmentes és egészségesebb GMO-burgonya, de lesz–e keletje?

hirdetés

Az élelmiszerboltok, éttermek és szállodaláncok évente több mint 180 millió kilogramm itt-ott megnyomódott vagy fekete pöttyökkel tarkított, friss burgonyát dobnak ki a szemétbe. (A fogyasztók irtóznak a sérült krumplitól.)

Az USA egyik legnagyobb, magánkézben lévő élelmiszeripari óriásaként a Simplot most megtalálhatta a megoldást a problémára. A cég olyan genetikailag módosított pityókát fejlesztett, amellyel talán visszaszoríthatják a burgonyapazarlás mértékét.

Kívül, belül

Az a már létező Russet Burbank (a szabványos hasábburgonya-alapanyag), Atlantic (főleg burgonyaszirom készül belőle) és Ranger Russet (mindenre alkalmas) fajták új Innate nevű vonalát a nyomódások számának csökkentésére tenyésztették ki a kutatók.

A tipikus fajtákkal összehasonlítva az Innate burgonyák akár 70 százalékkal kevesebb akrilamidot tartalmazhatnak. Ez a potenciálisan rákkeltő vegyület akkor keletkezik, ha a krumplit 120 °C fok feletti hőkezelésnek (pl. sütés sütőben vagy platnin) vetik alá. Egy szóval egészségesebbek. A krumplik olyan, közvetlenül a fogyasztók javát szolgáló, új, génmódosított termékek sorát gazdagítják, mint a barnulásmentes Arctic alma vagy a Pioneernak az egészséges omega-9 zsírsavat tartalmazó és Plenish nevű szójaolaja.

Régen…  

A fagyasztott sültkrumplit és a szárított burgonyát feltaláló Simplot egy 86 éves cég, amely több mint 14 évig fejlesztette az Innate fajtákat. Kitenyésztésük alatt a mérnökök termesztett és vadon élő változatokból géneket ültettek át a célfajták DNS-ébe.

Egy tudományos körökben  csak „génelnémításként” emlegetett folyamat során a beillesztett gének a gazdának jelen esetben a nyomódások kialakulásához és az akrilamid-termeléshez vezető génjeit „lekapcsolják”.

…és most

Idén nyáron a Simplot posztmodern krumplijai már elkezdtek „beszállingózni” az egyes kiskereskedelmi egységekbe, éttermi tányérokra és bizonyos szállodák szobaszervizes tálcáira.

Néhány nagy burgonyavásárló (pl. McDonald’s) azonban nem kér az új fejlesztésből, valószínűleg, mert félnek a fogyasztók reakciójától.

A Pew Research Center 2015-ös felmérése alapján, bár a tudósok 88 százaléka szerint a GMO-k biztonságosan elfogyaszthatók, az embereknek csupán 37 százaléka osztja a szakemberek véleményét. "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az alacsony akrilamidtartalom tényére majd nagy előnyként tekintenének a fogyasztók, – mondta Greg Jaffe, a Center for Science in the Public Interest biotechnológiai igazgatója – nem hiszem ugyanis, hogy a legtöbb fogyasztó ismerné a vegyületet és az azt érintő kérdéseket.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!