hirdetés
hirdetés

Bélgyulladás az emulgeálószerektől?

A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kockázatát a Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Az MNO cikke.

hirdetés

A Georgiai Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeálószerekre, vagyis azokra a vegyi anyagokra összpontosítottak, amelyeket számos élelmiszerhez adnak a feldolgozás során, hogy javítsák állagát és meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.

A szakemberek két széles körűen használt emulgeálószert vizsgáltak, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt. A kutatók az egereket vízben vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etették, és megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a bélbaktériumok szerkezetét, és gyulladást idézhetnek elő – ezáltal pedig először igazolták, hogy közvetlen hatással vannak az egészségre.
Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere-rendellenességek is, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A cikk ezen a linken folytatódik.

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél