hirdetés
hirdetés

Gyanúsan nehéz a húsvéti sonka?

Közeledik a húsvét, tart a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés. Mire vigyázzunk húsvét idején? Hol és milyen trükkel próbálják leginkább megtéveszteni a vásárlókat? Mit tehetünk, ha gond adódna a húsvéti sonkával, vagy gyanús színe van a csoki nyuszinak?

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az előző évek hagyományaihoz híven idén is meghirdette a szezonális ellenőrzéseket, most a húsvéthoz kapcsolódó termékeket veszi górcső alá. A vállalkozók már tudatosan várják a vizsgálatokat, így évről évre egyre kevesebb hibával találkozik a hivatal, és mivel a fogyasztók is figyelnek az ellenőrzésekre, így egyre inkább a szabályokat betartva zajlik a kereskedelem - közölte dr. Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Az élelmiszerbiztonság elég magas színvonalon áll itthon - folytatta, nem túl gyakoriak az élelmiszer általi megbetegedések. Ha előfordulnak, akkor is általában kiderül, hogy valamilyen illegális helyről származott az adott élelmiszer. A cél továbbra is a régi magyar színvonal visszahozása a húskészítmények, a pék- és tésztaáruk, a tej, illetve a tojás révén - hangsúlyozta.

Dr. Pleva György azt tanácsolta, hogy a fogyasztók inkább ott vásároljanak, ahol korábban már szereztek pozitív tapasztalatokat, így kevésbé érheti őket meglepetés. A terméken lévő jelöléseket minden esetben ajánlatos elolvasni, fontosak az összetevők és a termék megnevezése is, hisz meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak - magyarázta.

A húsvéti sonkára kitérve megállapította: a magyarok eléggé árérzékenyek, inkább az olcsóbb termékeket tekintik meg először, ám a minőségi termékekért általában többet kell fizetni, hisz drágább húsból készülnek. Míg azonban egy hagyományos sonka akár 20-30 százalékot is veszíthet súlyából a pácolás, a füstölés és az érlelés során, addig egy gyorspácolt, vízzel telepumpált sonka súlyának akár harmadával is nehezebb lehet a víztől - ezzel számolni kell a vásárlásnál - hívta fel a figyelmet.

Tojás esetében a Baromfi Termék Tanács korábban létrehozott koronástojás védjegyét érdemes figyelni, hisz az azzal ellátottak a legjobb minőségű és a legjobban ellenőrzött termékek - mutatott rá Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. Megnyugtatott mindenkit, hogy folyamatos a tojástermelés, a termelők új telepeket is létrehoztak, így ki tudják elégíteni a húsvétkor tapasztalható nagyobb keresletet.

(forrás: Kossuth Rádió/Napközben)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél