hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 29., kedd - Mihály.
hirdetés

Hamarosan az MI uralja az élelmiszeripart

Újabb vállalat jelentkezett az élelmiszerlánc átalakításának igényére és az agrárium modernizálásra: az IBM. A vállalat kutatói világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. 5 fejlesztési irány 5 percben, az IBM szakértőjétől.

hirdetés

„A következő öt évben a Föld népessége először lépi át a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk – amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek – további kihívásokkal néz szembe. Hogy megfeleljünk a zsúfolt jövő követelményeinek, új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban” – írja az IBM közleményében.

Forrás:IBM
Forrás:IBM

Az agrárium modernizálása mellett, megoldásokat fejlesztenek a pazarlás járványával szemben, ami élelmiszereink 45 százalékát tönkreteszi. „Tudósaink olyan biztonsági háló kifejlesztésén dolgoznak, amellyel észlelhetők a kórokozók és szennyeződések, mielőtt azok megbetegítenék az embereket. Ezenkívül olyan módszereken is dolgoznak, amelyekkel elkerülhető a műanyagok felhalmozódása a szeméttelepeken és az óceánokban.”

Az úgynevezett Science Slam során bemutatták az idei „5 in 5” mögött álló tudósokat az IBM legnagyobb idei ügyfélrendezvényén, a Think 2019-en San Franciscóban.

A Science Slam-ek lehetőséget adnak kutatóinknak, hogy rendkívül rövid idő – körülbelül öt perc – alatt tudatosítsák munkájuk fontosságát a nagyközönséggel. Ez rendkívül hasznos gyakorlatnak bizonyult, ami közérthetőbbé teszi az innovációkat, megragadva azok lényegét.

A „fellépő” kutatók kitekintést adnak, hogy elképzeljük, mit lehetne még megvalósítani öt év alatt.
Az esemény megtekinthető itt élőben szerdán, február 13-án este 19:00 – 20:00 között, vagy felvételen itt. Összefoglaló azokról az előrejelzésekről, amiket az IBM tudósai bemutatnak idén.

A vetéstől…

Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt.

Forrás:IBM
Forrás:IBM

Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”) és a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat, ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.

Az aratásig…

Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése.

Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban. A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson. Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.

A polcokig…

Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól.

Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikróbák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikróbák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését, a mikróbák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.

Az asztalig…

Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők.

Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. Az IBM kutatói hatékony, hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére. Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.

A hulladékig...

Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba.

Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása. A tejes dobozoktól a kekszes dobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz, és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.

 

Arvind Krishna, alelnök, IBM Felhőalapú és kognitív szoftverek
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekli? Akkor ne hagyja ki! Jelentkezzen!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!