hirdetés
hirdetés

Hegymenetben az uniós húsexport

Az Európai Unió húsexportja idén és jövőre korábban elképzelhetetlen magasságokba szökik – mutat rá az agrárszektor. Míg a belső fogyasztás több húsféleségből is csökkenni vagy stagnálni fog, addig a külpiac valamennyi uniós húsféleséget lelkesen fogad majd az elkövetkező két évben. Mind ezeket az információkat az Európai Bizottság legújabb rövidtávú prognózisából lehet kiszűrni.

hirdetés

A Bizottság előrejelzése szerint az EU tagállamai - beleértve az Egyesült Királyságot is - idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra, ami 283 ezer tonnás, illetve 6,2 széázalékos növekedést jelent a 2018-as évhez mérten. Jövőre csökken a kivitel lendülete, de újabb rekordot érhet el, átlépve a bűvös 5 millió tonnás álomhatárt. Az adatok az az élőállat-szállításokat nem is tartalmazzák, noha ezek terén is 10 ezer tonnás, illetve 3,2 százalékos bővülést remélnek az elemzők, így elérve a 321 ezer tonnás szintet. Tömegarányosan a marhák teszik ki a kivitt állatmennyiség háromnegyedét.

Az excportnövekedést nemcsak a nemzetközi kereslet élénkülésére vezetik vissza, hanem a belső termelés bővülésére is, amit az EU stagnáló felhasználása nem követ, így egyre több és több eladásra váró áru keletkezik az uniós piacon.

Sertés: 9 százalékos expanzió

A juhhús exportmennyisége változatlan marad, de a másik három faj húsából több kerülhet a nemzetközi piacra a Bizottság szerint. Különösen a sertéshús iránt növekszik meg a kereslet, ebből 9 százalékos ugrás várható 2019-ben, így eléri majd a 2,92 millió tonnát. Ez 2020-ban 5 százalékkal tovább emelkedhet egészen a 3,07 millió tonnás új rekordig. Ennek kézenfekvő oka a kínai kereslet növekedése az ottani afrikai sertéspestis miatt. Nemzetközi elemzők nem zárják ki, hogy az ázsiai ország sertéshús-előállítása akár 35 százalékos kiesést szenved el a járvány következtében. Európában viszont a növekvő termelés csökkenő kereslettel párosul, így jelentős készleteink vannak az exportra.

Forrás: 123rf

Több és olcsóbb baromfit ennénk

A baromfiágazatban termelése két év alatt 3,2 százalékkal bővülhet. 2020-ban már 15,75 millió tonna lehet az előállított húsmennyiség ebben a szektorban. Különösen Kelet-Európában lesz látványos a termelésnövekedés. Ezzel együtt az olcsó brazil és ukrán csirke ismét nagyobb mennyiségben jelenik majd meg az európai piacon. Kína is a WTO-hoz fordult, hogy könnyebb hozzáférést harcolhasson ki magának Európához.

Marhahús: csak az export bővül

2020-ig csökkenő marhahús-előállítással kalkulál az Európai Bizottság, így az 8,11 millió tonnára mérséklődik. Rövid távon erősen érezteti hatását a 2018 évi aszály, ami olyan mértékű takarmánykiesést eredményezett, hogy azt évekig megérzi az ágazat, lévén egy lassan növő állatfajról van szó. A vágóhídra küldött tehenek pótlása fokozatosan történik meg, a magas árak miatt pedig 2020-ig a fogyasztás is csökkenő pályán lesz a Bizottság szerint, végül 10,8 kilogrammot érhet el. Nemzetközi szinten azonban továbbra is jók maradnak a szektor kilátásai. Marhából és marhahúsból 2019-ben 2,3 százalékkal több hagyhatja el Európát (495 ezer tonna), 2020-ban pedig további 0,8 százalékos emelkedés várható, végül 500 ezer tonna lehet az exportmennyiség.

Forrás: 123rf

(forrás: agrárszektor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél