Kulináris trendek 2015-re
Helyi, helyben termesztett, fenntartható, egészséges, természetes - ezekkel a kulcsszavakkal operálnak a tengerentúlról érkezett idei profi gasztro előjelzések – számol be a hvg.hu. De a sokszínűség jegyében helyet kérnek maguknak másféle gasztro jóslások is a globális kávézaccból.
A National Restaurant Association (NRA) előjelzései évről évre az American Culinary Federation (ACF) tagjai között végzett felmérés alapján látnak napvilágot. Az idei trendmutatók is - 198 pontba szedve - 1300 amerikai séf megkérdezésével készültek.
A top 10-es lista élén tavalyhoz képest nincs változás: továbbra is a helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok felhasználása, a helyben termesztett termékek, a környezet fenntarthatósága és az egészséges gyermekételek vezetnek. Az élmezőny közepébe trafáltak a természetes alapanyagok s a minimálisan feldolgozott élelmiszerek, és mindjárt utánuk az újhúsvágási - elsősorban steak - technikák. Mindkettő először szerepel a top 10-ben. Utánuk következnek a hiper-lokális beszerzési források (pld. egy étterem saját veteményese), a fenntartható tengeri élelmiszerek, az élelmiszerveszteség csökkentése és végül a tanyasi termékek.
Egyebek mellett megtudhatjuk még, hogy leáldozóban van a sous-vide csillaga, és inkább a búza, mint az idáig istenitett quinoa, viszont az "etnikailag" inspirált reggelik tartják magukat. Vagy hogy a séfek, a híresztelések ellenében, egyáltalán nem akarják kiátkozni az éttermi lesifotózást (ételpornó), mert a közösségi oldalakra feltöltött képeket leginkább ingyen reklámnak tartják. Rövid elemzés, részletek, érdekességek szokás szerint a food&wine-on, amelyik hetedik éve kíséri figyelemmel az NRA előjelzéseket.
Magyar gasztroblogok jóslatai felől a cikk folytatásából tájékozódhatunk.