hirdetés
hirdetés

Kulináris trendek 2015-re

Helyi, helyben termesztett, fenntartható, egészséges, természetes - ezekkel a kulcsszavakkal operálnak a tengerentúlról érkezett idei profi gasztro előjelzések – számol be a hvg.hu. De a sokszínűség jegyében helyet kérnek maguknak másféle gasztro jóslások is a globális kávézaccból.

hirdetés

A National Restaurant Association (NRA) előjelzései évről évre az American Culinary Federation (ACF) tagjai között végzett felmérés alapján látnak napvilágot. Az idei trendmutatók is - 198 pontba szedve - 1300 amerikai séf megkérdezésével készültek.
A top 10-es lista élén tavalyhoz képest nincs változás: továbbra is a helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok felhasználása, a helyben termesztett termékek, a környezet fenntarthatósága és az egészséges gyermekételek vezetnek. Az élmezőny közepébe trafáltak a természetes alapanyagok s a minimálisan feldolgozott élelmiszerek, és mindjárt utánuk az újhúsvágási - elsősorban steak - technikák. Mindkettő először szerepel a top 10-ben. Utánuk következnek a hiper-lokális beszerzési források (pld. egy étterem saját veteményese), a fenntartható tengeri élelmiszerek, az élelmiszerveszteség csökkentése és végül a tanyasi termékek.

Egyebek mellett megtudhatjuk még, hogy leáldozóban van a sous-vide csillaga, és inkább a búza, mint az idáig istenitett quinoa, viszont az "etnikailag" inspirált reggelik tartják magukat. Vagy hogy a séfek, a híresztelések ellenében, egyáltalán nem akarják kiátkozni az éttermi lesifotózást (ételpornó), mert a közösségi oldalakra feltöltött képeket leginkább ingyen reklámnak tartják. Rövid elemzés, részletek, érdekességek szokás szerint a food&wine-on, amelyik hetedik éve kíséri figyelemmel az NRA előjelzéseket.

Magyar gasztroblogok jóslatai felől a cikk folytatásából tájékozódhatunk.

(forrás: HVG)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél