hirdetés
hirdetés
2021. október. 18., hétfő - Lukács.
hirdetés

WESSLING

Mennyiben függ a tej minősége az ellések számától?

Tapasztalható-e változás a tehenek napi tejmennyiségében, a nyers tehéntej összetételében (zsír- és fehérjetartalom), valamint annak mikrobiológiai tulajdonságaiban az egyszer vagy többször ellett tehenek esetében? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a WESSLING Tudásközpont tudományos lapja, az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szakfolyóirat egyik tanulmánya hamarosan megjelenő, júniusi számában.

hirdetés

A tej összetételének és higiéniai tulajdonságainak változásai nagyban befolyásolhatják a termelői árat, ezért elengedhetetlen, hogy a felelős tejtermelő információt gyűjtsön ezeknek a paramétereknek a különböző tényezők hatására bekövetkező változásairól.

A magas tápértékű tehéntej tartalmaz többek között zsírokat, fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Összetételének vizsgálata a tejelő állományok higiéniai, táplálkozási és egészségügyi szempontjainak figyelemmel kísérése céljából a tejgazdaságokban rutinszerű gyakorlat.

A tej összetétele azonban a laktációk (tejelési időszakok) során változhat, és a különböző környezeti tényezők kölcsönhatásainak eredményeként különbségek lehetnek a különböző tejtermelő tehenészetek között is – írja Petróczki Flóra szerzőtársaival az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban.

A tej tápértéke, magas vízaktivitása és közel semleges pH-ja révén kitűnő táptalajként szolgál a különféle mikroorganizmusok számára, amelyek között olyan patogén szervezetek is előfordulhatnak, mint például a Campylobacter jejuni, a Salmonella spp., a Staphylococcus aureus, vagy a Listeria monocytogenes. A tejben lévő baktériumszám csökkentésére leginkább hőkezelést alkalmaznak.

Vajon a laktációk száma, stádiuma befolyással van-e az állatok napi tejmennyiségére, a tej összetételére és mikrobiológiai paramétereire?

Egyes kutatók szerint a S. aureus előfordulásának gyakoriságában jelentős különbség figyelhető meg aszerint, hogy az állatok hányadik laktációjukban vannak, valamint mennyi idősek. Az állatok életkora összefüggésben állhat azzal, hogy a fejések alkalmával a fejőgép megsérti a tőgybimbókat, így mikroorganizmusok kerülnek a környezetből a tőgybe.

A cikk szerzői kutatásaik helyszínéül egy Hajdú-Bihar megyei tejtermelő telepet választottak, ahol a gazdák 440–450 holstein-fríz tehenet fejnek. A telepen mélyalmos tartásmódot és monodiétás takarmányozást alkalmaznak. A fejés fejőházban történik, a fejést követően nem végeznek utófertőtlenítést.

A számításokhoz felhasznált napi tejmennyiségre, zsír- és fehérjetartalomra, szomatikus sejtszámra vonatkozó adatok a befejési eredményekből, azaz az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havonta gyűjtött tejminták vizsgálati eredményeiből származnak. A számításokba 38 egyed valamennyi 2015. május – 2020. január közötti befejési eredményét felhasználták.

A mikrobiológiai vizsgálatokat 2018. május és 2019. október között végezték, a vizsgálatokhoz 38 véletlenszerűen kiválasztott, klinikailag egészséges egyedtől összesen 62 tejmintát vettek.

A különböző egyedektől vett mintákat különböző csoportokba sorolták aszerint, hogy a mintavétel során az állatok hányadik laktációs ciklusban, illetve a laktáció mely stádiumában voltak.

A kapott adatok alapján megállapították, hogy a tej zsír- és fehérjetartalmában nem volt statisztikailag is igazolható különbség, de a többször ellett teheneknél nagyobb volt a napi tejhozam, valamint az egyszer ellett tehenek tejéhez képest a tejben magasabb volt a szomatikus sejtszám és nagyobb mennyiségben fordultak elő coliform baktériumok.

(x)

(forrás: Store Insider)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Itt a Store Insider új podcast rovata! A #PályázzaProFuturával podcast sorozat hasznos információkkal nyújt segítséget minden pályázni kívánó élelmiszeripari, FMCG-szereplőnek. Kattints tovább a rovathoz!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

Kékgalléros konferencia 2021-ben is!