hirdetés
hirdetés

Válaszok névvel és név nélkül

Miért robbant a cukor ára?

Ausztria nem tud „kisegítő szállítmányokat” küldeni

A magas áfát és a "cukordeficitet" okolja a magas magyarországi cukorárakért a Magyar Cukor Zrt. anyavállalata, az osztrák Agrana. Anonimitást kérő szakértők az erőteljes magyarországi cukor-áremelkedést elsősorban a világpiaci ármozgásokkal – az élelmiszerárak általános emelkedésével –, illetve egyes országok termelésben bekövetkezett struktúraváltásával magyarázzák.

hirdetés

Az APA hírügynökségnek nyilatkozva Johann Marihart, az Agrana vezérigazgatója elmondta: Magyarországon 25 százalékos áfa terheli a cukrot, míg Ausztriában például ez csak 10 cukorszázalék. Ugyanakkor Magyarországon az egyetlen megmaradt cukorgyár – a kaposvári – a hazai szükségleteknek csupán harmadát képes fedezni, a többit importból kell beszerezni – idézte az APA.
    
A cukorpiaci reform különösen importfüggővé tett Magyarországot – vélekedik Marihart, miközben például Ausztriában a hazai termelés nagyjából fedezi a szükségleteket.
    
Mivel azonban Ausztriában minden cukorkészletet szerződéssel kötnek le, így „kisegítő” szállítmányokat nem is lehet Magyarországra küldeni – idézte a hírügynökség Marihartot. Azért sem, mert a magyar élelmiszer-kiskereskedelem csak igen rövidtávú cukorszállítási szerződéseket köt, és egyebek között a világpiaci áremelkedés ezért is érinti jelentősebben.
    
Marihart a következő hónapokban nem vár feszültséget a nemzetközi cukorpiacon. Az EU azonban a cukorpiaci reformmal nettóexportőrből nettóimportőrré tette magát, a cukor Európában „pont elegendő”.
    
Ennek következtében Ausztria számára is emelkedő árakkal számol Marihart, mint mondta, az idei cukorrépára kötött szerződések Ausztriában már jelentősen magasabb árakon születnek.
     
A világpiaci cukorár 2009 januárja óta 150 százalékkal, 30 dollárcentre (21,7 eurócent) nőtt egy fontra (45 dekagramm) vetítve.
     
Az EU cukorpiacát részben minimálárral, részben importkvótákkal védi, jelenleg azonban a világpiaci ár már jelentősen magasabb, mint az uniós minimálár.

Szakértők szerint a cukor-áremelkedést világpiaci és helyi tényezők is támogatják

Névtelenséget kérő cukoripari szakértők úgy vélték, hogy a mostani, szokatlanul drasztikus Kaposgyári Cukorgyáráremelkedés több tényező szerencsétlen összhatásának tulajdonítható.
    
A helyzet kialakulásában szerepe van annak is, hogy az unió korábbi években végrehajtott cukorreformja következtében jelentősen lecsökkentek a tagállami kvóták – jegyezték meg.
    
A szakértők emlékeztettek arra, hogy az elmúlt 2-3 évben Magyarországon volt az unióban a legalacsonyabb a cukor ára. Mára viszont a nagykereskedők nem rendelkeznek kellő tartalékkal a piac ellátásához.
    
Jelenleg Magyarországon az uniós kvóta alapján mintegy 105 ezer tonna cukrot állíthat elő évente az egyetlen termelő cukorgyár, a kaposvári. A magyar fogyasztás pedig átlagosan éves szinten 300-320 ezer tonna. Magyarország tehát a hazai fogyasztás kétharmada tekintetében importra szorul.
    
cukorrépaA termeléssel a cukorrépa-termesztők azért hagytak fel, mert ezt az unió anyagilag ösztönözte: a cukorrépa-termesztők jelentős összegeket kaptak azért, hogy a termeléssel felhagyjanak. Ezt Magyarországon sok termelő meg is tette.
    
Az egyik szakértő szerint a mostani piaci helyzet úgy oldható fel, ha az unió engedélyezi a cukorkvóta növelését. Ezzel a kaposvári cukorgyárban több cukrot lehetne előállítani. A gyár kapacitásának figyelembe vételével termelés a mostani mennyiségnek akár az 50 százalékával is nőhetne.
    
Egy másik szakértő arra mutatott rá, hogy a cukorpiac jelenleg a világon az egyik legjobban eltorzított élelmiszerpiaci szegmens. Emlékeztetett, hogy a Világkereskedelmi Szervezet is rosszallását fejezte ki, hogy az unió túltámogatta ezt a piacot, ami azzal járt, hogy az uniós piaci átlagár csaknem háromszorosa volt a világpiacinak. Ennek a helyzetnek a megszüntetésére csökkentette az unió saját cukortermelését a korábbi években.
    
Januárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a cukor átlagára Magyarországon 222 forint volt kilogrammonként. Most az egyik olcsónak mondott kiskereskedelmi áruházlánc 320 forint körüli összegért adja a cukor kilóját.


(forrás: MTI/APA)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél