Növényi alapú tonhalhúst árulnak az USA-ban
Halhúsmentes tonhalhúst hozott létre egy Good Catch nevű vállalat. A termék megjelenésének valószínűleg a közterületeken gyakran megforduló, állatbarát és egészségtudatos emberek örülnek a legőszintébben.
Különleges tonhalhúst dobott a tengerentúli piacra egy Good Catch nevű vegán cég. A termék érdekessége, hogy kizárólag hüvelyes zöldségekből és algából készül. A gyártó ezekkel az összetevőkkel tudta a tonhalhús ízét és állagát a leghűbben reprodukálni.
A készítményt konzervdobozok helyett 3,3 unciás (94 grammos) tasakokban árulják, és drága. Darabonként 5,99 dollárért árulják, ami pillanatnyilag nagyjából 1780 forintot ér. Egy 5 unciás (142 grammos) tonhalkonzerv ára az USA-ban 1,6 dollár, avagy 400-500 forint környékén mozog. A gyártó szerint a műtonhalhús egyik fő erénye, hogy nem büdös, és így közterületen nyugodtabb szívvel lehet elfogyasztani. Természetesen az állatvédők is örülhetnek a termék felbukkanásának, illetve valószínűleg fenntarthatósági szempontból is előnyös a megjelenése.

Tápanyag szempontjából a Good Catch találmányának kalória- és fehérjetartalma nem nagyon különbözik a tonhalétól, és telített zsírt egyik sem tartalmaz. A legjelentősebb eltérés, hogy az előbbiben semennyi higany sincs.
A Good Catch nem az első szereplő az alternatív halhúsok piacán. Egy Atlantic Natural Foods nevű vállalat például már tavaly forgalomba hozta a maga szójalisztből készült mesterséges tonhalhúsát.