hirdetés
hirdetés

Sokat kávézik?

Sokak számára az átlagos napi kávémennyiség akár 5-10 csésze között is mozog. Eddig úgy tartottuk, hogy egészségünk szempontjából ez nem túl szerencsés, azonban egy kanadai kutatás minderre rácáfol: a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a legrettegettebb időskori betegségek ellen mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór.

hirdetés

A torontói Krembil Agykutató Intézet munkatársai a kávé jótékony hatását vizsgálták olyan betegségek kialakulásának kockázatával összefüggésben, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Arra voltak kíváncsiak, a kávé mely összetevői játszhatnak ebben szerepet és mindezek hogyan hatnak a kor előrahaladtával járó kognitív hanyatlásra.

Nem a koffein számít!

A kutatásban koffeintartalmú és koffeinmentes kávékat is vizsgáltak, és hamar kiderült, nem a koffein az az összetevő, ami ellenállóbá teszi a szervezetet a neurológiai betegségek elleni harcban. A kutatásból kiderült, hogy a kávészemek pörkölésekor keletkező fenil-indén molekulák azok, amelyek gátolják azon fehérjék felhalmozódását, amik végül a Parkinson- vagy Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek.

Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több ilyen molekula keletkezik, tehát a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabbnál. Kiemelendő, hogy egy természetes vegyületről beszélünk, így nem kell szintetikus anyagokat előállítani a kívánt hatás érdekében. 

Ahhoz, hogy mindezen eredményeket a gyógyítás szolgálatába lehessen állítani, további kutatások szükségesek. Fontos kiemelni azt is, hogy a cikk alapját adó tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja, amely némiképp megkérdőjelezheti a kutatási eredmények megbízhatóságát.

 

(forrás: HRPWR)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cik[241631] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél