hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 27., péntek - Virgil.
hirdetés

Tényleg rákot okoz az odaégett pirítós?

Egy új egyesült királyságbeli tanulmány kapcsolatot vél felfedezni a túlégett pirítós és sültkrumpli fogyasztása és a daganatos betegségek kialakulása között.

hirdetés

A pirítógépben hagyott kenyér több lehet szimpla bosszúságnál.

Az egyesült királyságbeli Élelmiszerszabvány-ügyi Hivatal (Food Standards Agency) FSA) egyik tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a kenyérhez és a krumplihoz hasonló, keményítőben gazdag élelmiszerek túlsült változatának fogyasztása rákkeltő (karcinogén) lehet.

Egy bizonyos hőmérsékleten felül „pörkölve”, a keményítőt tartalmazó élelmiszerekben egy akrilamid nevű anyag keletkezik. A (sült) burgonyaszirmokban és –hasábokban is fellelhető vegyületet a Daganatok Nemzeti Intézete (National Cancer Institute) az egereken és a patkányokon végzett kísérletei alapján „valószínűleg karcinogénnek” titulálta.

Értekezésében az FSA azt állította, hogy a figyelmeztetést nem „riasztásnak” szánják, és hogy pár odaégett pirítós érdemben senkinél sem oszt vagy szoroz. „Nem azt mondjuk, hogy valamilyen élelmiszert vagy ételcsoportot el kellene kerülnünk, hanem csak azt, hogy az étrend változatosabbá tétele csökkentheti a kockázatot – mondta a The Guardiannek Steve Wearne, az FSA egyik vezető szakembere. – Nem azt mondjuk, hogy alkalmanként egy túlsült élelmiszer vagy fogás elfogyasztása miatt az embereknek aggodalmaskodniuk kellene.”

Az ilyen ételek életvitelszerű fogyasztása azonban már esetlegesen kockázatos lehet.

Fotó: Stockfresh

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Meal)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!