Tömeges halpusztulás bourbon whisky miatt
Az amerikai Kentucky-államban egy lepárló raktárának összeomlása ökológiai katasztrófát okozott.
Június 22-én, az amerikai Kentucky államban 9000 bourbon whiskys hordó tört szét, amikor egy lepárló üzem raktárának a fala leomlott. A bardstowni Barton 1792 nevű szeszfőzdét érintő szerencsétlenséget követően a közeli Withrow-patakban és a Beach Fork-folyóban csaknem ezer haltetemet találtak a hatóságok. Az elpusztult állatok nagy része cselle volt, de az állami ellenőrök többek között harcsát, sügért, csőrös csukát is találtak a tetemek között.
A Kentucky-i Energiaügyi és Környezetvédelmi Kabinet (Kentucky Energy and Environment Cabinet) tisztviselői szerint a lepárló tulajdonosaként a Sazerac Inc. jelentős bírságra számíthat. John Mura, a testület kommunikációs igazgatójának szavai alapján a vállalat a „szivárgás” bejelentésének elmulasztása és vízszennyezés miatt számíthat felelősségre vonásra.
A begyűjtött vízminták kielemzése mindazonáltal még folyamatban van.
Amikor Murát megkérdezték, miért gondolják, hogy a kiáradt whisky okozta a tömeges halpusztulást, a szakértő ezt válaszolta: „Azt gondolom eléggé nyilvánvaló, hogy miért haltak meg.”
A raktárban 20 000 hordót tároltak, és az esemény idején éppen renoválták a falát. A hordók egyenként nagyjából 200 liter whisky-t tartalmaztak.