hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 27., péntek - Virgil.
hirdetés

Tudnivalók az erjesztett élelmiszerekről

A fermentált ételek és italok világszerte egyre fontosabb elemei az egészségtudatos táplálkozásnak.

hirdetés

Az erjesztett ételek egyre népszerűbb összetevői az egészséges és diétás táplálkozásnak.

Legyen ugyan szó joghurtról, kovászos uborkáról, savanyú káposztáról vagy borról, a fermentált élelmiszerek már ősidők óta jelen vannak az emberek étrendjében.

Tudományos megközelítésből az erjesztés, a szénhidrátok (cukrok) savakká, gázokká. ill. alkohollá történő átalakítása.

  • A joghurt tejsavas erjesztés útján jön létre.
  • A kenyértészta kelesztése levegőn történő fermentáció eredménye. Ilyenkor gázbuborékok (szén-dioxid) keletkeznek.
  • A bor, a sör és a tömény szeszes italok etanolos erjesztés révén jönnek létre.

A fermentációs folyamat megindításához a cukorhoz / szén-hidráthoz élesztőt vagy baktériumokat kell hozzáadni. A mikroorganizmusok ételként tekintenek a cukorra, és tejsavat, gázt vagy etanolt választanak ki belőle.

Jó kis savanyú káposzta (Forrás: 123rf)

Kenyérsütéskor élesztőt használunk a tészta megkelesztéséhez.

A házilag elkészített savanyú káposztához ugyanakkor semmilyen hozzáadott élesztőt vagy baktériumot nem kell használni. Ez azért van így, mert a fermentáció a mindenütt jelenlévő lactobacillus baktériumok közbenjárásával történik, amelyek a káposzta levelektől az emberi bőrön és a levegőn keresztül a konyhapultig gyakorlatilag mindenhol jelen vannak.

De vajon miért olyan egészségesek az erjesztett ételek?

A fő ok az, hogy több milliárd jótékony baktériumot tartalmaznak, melyek összefoglaló neve a probiotikum.  Ezek az élőlények csak tovább erősítik az emberi bélben már jelen lévő baktériumok populációját, javítják az emésztést, és támogatást nyújtanak az immunrendszernek.

Ezenkívül az erjesztett élelmiszerek több egészségügyi előnnyel járhatnak, mint az eredeti megfelelőjük. Például a savanyú káposzta az „anyazöldségnél” több biológiailag hozzáférhető B, C és K vitamint tartalmaz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fooducate)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!