hirdetés
hirdetés

Válságot okoz a növekvő tequilaszomj

A tequila iránti globális kereslet növekedése csak fokozza a már egyébként is fennálló agávéhiányt, és mint ilyen, felhajtja az árakat is, mutat rá egyik jelentésében a Reuters.

hirdetés

Az elmúlt két évben hatszorosára drágult az ikonikus mexikói ital alapanyagának számító kék agávé (Agave tequilana), ami nem elég, hogy a kisebb gyártókat durván megsanyargatja, de fennáll a veszélye, hogy a jelentősebb szeszfőzdéket is komolyan megrövidíti majd.

Számos tequilaszakértő úgy véli, hogy az ínség a korai betakarítás miatt 2018-ban csak még jobban elmérgesedhet. A teljesen kifejlett növényekben keletkezett hiány ellensúlyozására több termelő az éretlen példányok felhasználására kényszerül. Ez utóbbiakból viszont kevesebb tequilát lehet előállítani, ergó többet kell idő előtt kirángatni a talajból, ami viszont csak tovább növeli a kiesést.

Agávéültetvény Mexikóban (Forrás: Speciality Food)

A Tequila Szabályozó Tanács (Tequila Regulatory Council) és a Nemzeti Tequila Ipari Kamara (National Tequila Industry Chamber) szerint Mexikóban az ital előállításához idén mintegy 17,7 millió kék agávét telepítettek. Ez mondhatni alulmúlja az ipar ellátásához szükséges 42 milliós darabszámot.

A prognózisok alapján a kritikus időszak legalább 2021-ig elhúzódhat, addigra a termelők talán már rendelkezni fognak a megfelelő mennyiség biztosításához szükséges technológiákkal.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Speciality Food)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél