hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 30., hétfő - András.
hirdetés

Világszerte aggasztóan sok embert érintenek az élelmiszer-eredetű betegségek

A teljes népességen belüli alacsony arányuk (9%) ellenére az összes, élelmiszer-eredetű megbetegedésből származó elhalálozás csaknem egyharmada (30%) az 5 éven aluli gyerekek körében következik be. Többek között ezt tartalmazza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Becslések az élelmiszer-eredetű megbetegedések globális terhéről (Estimates of the Global Burden of Foodborne Diseases) című és a szennyezett élelmiszerek egészségre és jóllétre gyakorolt hatásáról készített beszámolók között a mai napig legátfogóbb jelentése. (A cikk a Feedstuffs beszámolója alapján készült.)

hirdetés

A dokumentum azt állítja, hogy globálisan évente több mint 600 millió, vagyis majdnem minden tízedik ember átesik a szennyezett élelmiszerek fogyasztásából fakadó, valamilyen betegségen. Az említett csoportból 420 ezer ember és közöttük is 125 ezer 5 éven aluli gyerek az említett okok miatt életét veszti.

„Mostanáig az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre vonatkozó becslések homályosak és pontatlanok voltak. Ez elfedte a szennyezett élelmiszerek okozta emberi veszteségek valós mértékét. Ez a jelentés tisztázza a helyzetet" – mondta Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

 „Mind annak ismerete, hogy melyik élelmiszer eredetű kórokozó a világ melyik részén okozza a legnagyobb problémákat az embereket, a kormányokat és az élelmiszeripart is célzott lépésekre sarkallhatja.”

Míg az élelmiszer-eredetű megbetegedések terhe világszerte népegészségügyi probléma, a WHO afrikai és délkelet-ázsiai régiói rendelkeznek a legmagasabb előfordulási és halálozási arányokkal, ideértve az 5 év alatti gyerekeket is.

„Ezek a becslések egy évtizedes és a világ minden tájáról több mint 100 szakértő bevonásával végzett munka eredményei. A számítások óvatosak, és még többet kell tenni azért, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések terhéről szóló adatok elérhetőségét javítsuk. Jelenlegi ismereteink alapján mindamellett nyilvánvaló, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések teljes terhe jelentős, és a világ minden táján érinti az embereket – méghozzá különösen az 5 éves kor alatti gyerekeket és az alacsony jövedelmű területeken élő lakosságot” – tette hozzá Dr. Kazuaki Miyagishima, a WHO Élelmiszerbiztonsági és Zoonotikus Részlegének igazgatója.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Feedstuffs)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!