hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

WHO: Bizonyos húsok rákkeltőek lehetnek

A WHO a mai nap folyamán bejelentette, hogy a bacon szalonna, a kolbász és más feldolgozott húsok rákot okoznak, és ez talán igaz a vörös húsokra is.

hirdetés

A WHO rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderül, hogy már ötven gramm feldolgozott kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása tizennyolc százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok valószínűleg rákkeltőek, de egyelőre nem gyűlt össze elég bizonyíték ennek igazolására. Ugyanakkor a WHO azt is hozzátette, hogy a húsok rendelkeznek az egészségre nézve pozitív hatásokkal is.

A kutatást és a tanulmányt egy huszonkét tagból álló nemzetközi szakértő csoport készítette, akik évtizedekkel ezelőtti tudományos megállapításokat vizsgáltak felül a vörös húsok, a feldolgozott húsok és a rák összefüggésében. A kutatás részét képezték állatkísérletek, az emberi étrendre és egészségre vonatkozó vizsgálatok, ugyanakkor a sejtek működésének tanulmányozása is.

"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Ha tehetjük, mindezek fogyasztását ne vigyük túlzásba, sőt, próbáljuk meg minél jobban visszaszorítani: áll a tanulmány konklúziójában.

Az Élelmiszer szaklap megkereste a magyar Hússzövetséget, Mostisch Martina, a szövetség ügyvezető titkára a következőt nyilatkozta lapunknak:

A magyar húsfogyasztás az elmúlt évek drasztikus csökkenésének következtében nem túl magas, alig haladja meg a heti 500 grammot, tehát, ha úgy tetszik, hazánk kevésbé van kitéve a veszélynek. A vörös húsok esetében is helytálló az, ami szinte az összes élelmiszerre érvényes: ha túl sokat fogyasztunk, egyhangú az étkezésünk, nem teszünk jót az egészségünknek. A húsfogyasztás a kiegyensúlyozott táplálkozás része kell legyen. A vöröshús mértékletes fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, mert értékes fehérjeforrásként az agy, az izmok, idegrendszer tápláléka, valamint vitamin (B1, B6, B2 és B12), illetve ásványianyag-tartalma (vas, cink, szelén) is kiemelten magas.”

 

(forrás: hvg.hu, Élelmiszer Online)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés