hirdetés
hirdetés

A sajtok segíthetnek a rák elleni küzdelemben?

Egy új kutatás szerint lehetséges, hogy a Brie-ben és a Camembert-ben található tartósítószerek akár 30 féle rák gyógyítását is előmozdíthatják.

hirdetés

Végre igény esetén egészségtudatosságunkkal magyarázhatjuk esetlegesen megütközést keltő sajtfüggőségünket.

Egy tudományos kutatás frissen publikált eredményei szerint egy, a sajtok bizonyos fajtáiban természetes körülmények között is megtalálható tartósítószer elpusztíthatja a rákos sejteket. A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy nevű szakfolyóirat hasábjain tették közzé a Michigani Egyetem tudósai. A Brie-ben, Cheddarban és Camembert-ben fellelhető, nizin nevű anyag lényegéből fakadóan felveszi a küzdelmet a rákos sejtekkel és antibiotikum-rezisztens baktériumokkal.

A kísérletek során megfigyelt patkányok nyakában még régebben tumor keletkezett. Ezeket az állatokat látták el nizinnel a tudósok. A kezelés után kilenc hónappal a rákos sejtek körülbelül 70-80 százaléka elpusztult.

A nizin egy nem mérgező, színtelen és íztelen por, amelyet általában a puhább sajtokhoz adnak hozzá a romlás elkerülése érdekében. A tartósítószer láthatóan az antibiotikum-rezisztens MRSA baktériumokkal is sikeresen vették fel a harcot.

A tartósítószernek még emberi vizsgálati alanyokon is bizonyítania kell, de a Michigani Egyetem munkatársai ígéretes lehetőségnek tartják a nizin bevonását a kezelésekbe.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Meal)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél