hirdetés
hirdetés

Rossz hírek olivabogyófronton

A 2014-15-ös idényben világszinten másfél évtizede nem volt ilyen alacsony az olivabogyó termésmennyisége. Egyes országokban a gyümölcs közkedvelt olajának „fekete éveként” hivatkoznak a 2014-es esztendőre. Jelen írás a National Geographic cikkének oldalhajtásaként látta meg a napvilágot.

hirdetés

2014-ben annyi járvány sújtotta a világ két legjelentősebb olivatermesztőjeként számon tartott Olaszország és Spanyolország ligeteit, hogy egy talján újság egyenesen „az olasz olaj fekete évének” titulálta a tavalyi esztendőt. A világ olajfáinak 95 százaléka a mediterrán térségben található. Ugyan az olaszországi gondok termésmennyiség tekintetében Spanyolország és Tunézia mögött a harmadik helyre taszították a dél-európai államot, az ország továbbra is a világ legnagyobb olívaolaj-exportőre maradt.

Olajfúrók

Az itáliai problémák legfőbb oka, hogy a közelmúltban óriási méretű Bactrocera Oleae- (olajbogyó-fúrólégy) invázió rengette meg a félszigetet.

A mondott rovarok a nyári és tavaszi időszakban (tehát még a gyümölcs teljes kifejlődése előtt) rakják le petéiket az olajbogyókba. A két-három nap alatt kikelő lárvák ezt követően befúrják magukat a gyümölcsbe, amivel gyakorlatilag elpusztítják a termést. A szüreti időszak körülbelül októbertől januárig tart, ami azt jelenti, hogy a nyár és az ősz folyamán a teljes ciklus még számtalanszor megismételheti önmagát, és így esetenként akár teljes ligetek is a kártevő martalékává válhatnak.

És ha ez még nem lenne elég, a Pugliában, vagyis a félsziget legnagyobb olívatermesztő régiójában még egy Xylella Fastidiosa nevű baktérium is megtámadta az olajfaligeteket. A Xylella nevű járvány az amerikai kontinensről származtatható. A tengerentúli földrészen az endémia jobbára a brazil citrusligeteket szokta lerohanni, és a kaliforniai bortermelőket is évente nagyjából 104 millió dollárral rövidíti meg.

A baktérium valószínűleg egy fertőzött Costa Rica-i növény révén került át Olaszországba. A Xylella lassan kiszárítja a fákat, amivel jelentősen csökkenti ezek termésmennyiségét, sőt esetenként akár a teljes növényt elpusztíthatja. Az Európai Unió a körzetet (az olasz csizma sarkának alsó része) övező 40 kilométeren belül puffer-, illetve megfigyelő zónákat hozott létre, ám a betegség már Korzikán is felütötte a fejét. Harmincötezer fát már ki is selejteztek, ám az EU akár egymillió növény megsemmisítését sem tartja kizártnak.

Globális probléma

Spanyolországgal együtt Olaszország a világ olívaolaj-termelésének 70 százalékáért felelős. Az Ibér-félszigetről szintúgy rossz hírek érkeznek. Spanyolországot 2014-ben súlyos aszály sújtotta, Olaszországnak pedig a kártevőkkel vívott küzdelme mellett az árvízzel és a jégesővel is szembe kellett néznie. Többek között ennek köszönhető, hogy még Görögország és Tunézia fokozott termelése mellett is az International Olive Council (kb. Nemzetközi Olíva Tanács – a ford.) azt sugallja, hogy a maga egyharmados visszaesésével a világ tavalyi össztermelése 15 éve a legalacsonyabb szintet mutatja.

Sokan azt gondolhatják, hogy ez probléma például az USA-t nem érinti, hiszen az Egyesült Államok a kaliforniai ültetvényeknek köszönhetően saját magát is el tudja látni olívaolajjal. Nem oda Buda! Egyrészt bizonyára sokan hallottunk már a napfényes államot napjainkban is sanyargató, epikus méretű aszályról, másrészt pedig olivából még egy átlagos kaliforniai szürettel is csekély 5000 tonnára rúgna az USA 2014-15-ös össztermelése, amely elenyésző az államszövetségnek az említett szezonra előirányzott, 301 500 tonnás fogyasztásához képest.

A szektorban talán némi vigaszt nyújthat, hogy a dél-amerikai ültetvényeken meglehetősen kellemes idényt zártak a termelők, illetve a pompás olívaolajat előállító Ausztrália is különösebb, az ágazatot kínzó csapások nélkül átvészelte az elmúlt időszakot. Egyre világosabban látszik ugyanakkor, hogy akár már a közeljövőben micsoda pusztítást végezhetnek a klímaváltozás szélsőséges hatásai és a különböző epidémiák az egykor oly bőséges termést hozó olajfaligetekben.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy ádám

Nicole Washington
a szerző cikkei

(forrás: National Geographic)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél