hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. június. 13., vasárnap - Antal, Anett.
hirdetés

Hogyan vizsgálják a csomagolóanyagokat?

A csomagolás nem csak arra szolgál, hogy a termékeket kívánatossá tegye, hanem – élelmiszerek esetében – komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat is magában hordoz, emiatt szigorú feltételeknek kell megfelelnie. A nemrég megújult és az idén hatvan éves Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos folyóirat vezető tanulmányában a csomagolóanyagok vizsgálatával foglalkozik. 

hirdetés

A csomagolás hordozza az élelmiszerek kötelező jelölési adatait, a marketing célú üzeneteket, lehetővé teszi az eladásra szánt mennyiség kellő pontosságú bemérését, valamint elszigeteli az élelmiszert a környezettől, de a környezetet is védi az élelmiszer esetleges szennyező hatásaitól – olvassuk Szigeti Tamás főszerkesztő sorait az Élelmiszervizsgálati Közlemények (röviden: ÉVIK) című újságban, amelyet 2014-től a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. ad ki.

weA szakmai tanulmányból kiderül, hogy egy ember nyolcvan év alatt átlagosan 300 g csomagolóanyag-adalékot fogyaszt el. Éppen ezért fontos figyelmet szentelni többek között az ólomtartalmú edényekre (nehogy úgy járjunk, mint azok a felfedezők, akik - miután ezernyi viszontagság után megtalálták az Északnyugati átjárót - végül a konzervek ólomtartalma miatt haltak meg), az alumíniumra (nem bizonyított, de egyes vélekedések szerint ez az anyag is felelős a hírhedt Alzheimer-kór kialakulásáért), a különböző tintákra és festékanyagokra, valamint a műanyagokra. Nem véletlen, hogy a műanyagokra vonatkozó összes előírás 90 százaléka az élelmiszerekkel, a csomagolóanyagokkal kapcsolatos!

Talán sokakban még ma sem tudatosult kellő súllyal, hogy az élelmiszerek biztonságát wenem csak azok alapanyagainak fizikai, kémiai, mikrobiológiai minősége befolyásolja, hanem a csomagolóanyagok minősége is! A csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe kerülő vegyületek kimutatása, mennyiségi meghatározása nagy kihívást jelent az élelmiszerek toxikológiai vizsgálatát végző laboratóriumi szakemberek számára – olvasható a tanulmányban, amelyből az is kiderül, hogy az élelmiszerben a csomagolóanyag komponenseinek a szétterjedése az élelmiszer és a csomagolóanyagok között fennálló koncentrációkülönbségnek köszönhető. Az ebből következő jelenséget nevezik a szaknyelvben diffúziónak.

A tanulmány részletesen bemutatja a csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe kerülő nem kívánt komponensek (többek között a műanyagok monomerjei, foto-stabilizátorok, csúszást segítő anyagok, lágyítók, nyomdafestékek és azok iniciátorai, fémek stb.) vizsgálati módszereit.
A csomagolóanyagból az élelmiszerbe kerülő összes komponens (migráns) mennyiségének meghatározása az úgynevezett teljes (globális) kioldódási vizsgálati módszerekkel történik. Ilyenkor a vizsgálandó tárgyakat szabványos, élelmiszerutánzó modelloldatokkal hozzák érintkezésbe, majd megmérik az oldatba kerülő összes migráns mennyiségét. A Pom-pom meséi szereplőinek nevét idéző élelmiszerutánzó modelloldatok egyébként a valóságos élelmiszerekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, legalábbis a kioldódási folyamatokra való tekintettel.

A speciális kioldódási vizsgálatoknál bonyolult analitikai mérőműszerek alkalmazásával az élelmiszerekből a modelloldatokba kerülő anyagok kémiai jellemzőit is meghatározzák, azaz konkrét vegyületeket mutatnak ki, illetve megmérik azok mennyiségét is.

A laboratóriumokban kidolgozott és végzett vizsgálati módszereket alkalmazva hatékonyan kiszűrhetők az élelmiszerek csomagolására alkalmatlan, esetenként mérgező anyagok. Ezzel a csomagolt élelmiszerek biztonsága is növelhető.

A tanulmány rövidített változata elolvasható és letölthető az Élelmiszervizsgálati Közlemények honlapján (www.eviko.hu), ahol a folyóirat megrendelésére is van lehetőség.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

Kiadónk társoldalai