hirdetés
hirdetés

Díjak és innovációs fogadóórák

A Szent István Egyetemen fél évvel ezelőtt létrejött egy Hallgatói Innovációs Munkacsoport, elősegítendő a hallgatói innovációs élet fejlődését. Hallgatói ötletversenyt hirdettek és a nemrég zárult kari tudományos diákköri konferenciák résztvevőit is díjazták. November 29-én Innopool Kickoff hallgatói innovációs minikonferenciára került sor a Summa Uni Cafeban, amelyen az eddig végzett munkát is értékelték. 

hirdetés

Szemán Szonja takarmányozási mérnök, az innovációs munkacsoport tagja Aszalai Sándor alapító ötletgazdával mutatta be a Grinsect rovar alapú takarmányra épülő innovációs projektjét. A növekvő népesség, az élelmiszer- és fehérjeválság, a pazarlás, a Föld tartalékainak kimerülése okozta gondok sarkallták az előadókat alternatív megoldásokra a fenntartható gazdálkodás érdekében. A fekete katonalégy tenyésztésével és tartástechnológiájának fejlesztésével keresnek maguknak helyet a nap alatt. Megítélésük szerint a feldolgozott termékekkel az állathúsok minősége kimutathatóan jobb lesz.

A mai startup tőkebefektetések több mint 80 százaléka informatikai alapú projekthez köthető. Boromisza Gergely, az Agroninja ügyvezető-tulajdonosa bemutatta, hogy lézeres méréssel, telefonos applikációval meg tudják állapítani a szarvasmarhák súlyát. Sikerükön felbuzdulva további olyan digitális megoldásokat terveznek, amelyekkel növelhetik a szarvasmarhatartás hatékonyságát, pontosabb adatokat kaphatnak a gazdák a tevékenységükről, jobb és gyorsabb döntésekre képesek. Miután Dél-Amerikában több százszor annyi szarvasmarhát tartanak, mint Magyarországon, egyszerűen nem tehetik meg, hogy tevékenységüket csak hazánkban fejtsék ki.

Holán Balázs a rendezvényt is támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Innovációs Iroda és
a NAK Tech Lab vezetője elmondta, hogy az inkubációs programjukban résztvevő startupok üzleti képzésekkel, intenzív workshopokkal, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva tökéletesíthetik digitális fejlesztésüket. A NAK Tech Lab egyedülálló lehetőség, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldáson.

A munkacsoport az egyetem minden karáról egy-egy hallgatót Innopool Innovációs különdíjban részesített. Ez a különdíj a Bay Zoltán Kutatóintézettel közösen szervezett „Ötlethasznosítási Workshopon” való részvétel lehetősége, aminek az a célja, hogy segítse feltárni a hallgatót témájának továbbfejlesztési lehetőségeit.

A különdíjat Véghné Kohut Dorottya (Gazdaságtudományi Kar), Csányi Dániel Rajmund (Agrár- és Gazdaságtudományi Kar), Kocsis Ivett (Kertészettudományi Kar), Kiss Judit (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar), Mihály Klaudia (Élelmiszertudományi Kar), Falusi Tóth Zsolt (Gépészmérnöki Kar) kapták.

A különdíjasok közül a Hallgatói Innovációs Munkacsoport fődíjban részesítette Falusi Tóth Zsoltot.
A Hallgatói Innovációs Munkacsoport online hallgatói ötletversenyére több mint 60 pályamű érkezett.

Gyógynövényes söralapanyag 

A bírák piaci megalapozottság, innovációs potenciál, skálázhatóság és piaci potenciál, technológiai és pénzügyi megvalósíthatóság szerint díjazták a pályázatokat. Ezek alapján 15 hallgató részesült „Innopool Innováció Menedzsment” csomagban, mely egy „Business Model Canvas Workshopot”, majd ezt követően mentorprogramban való részvételt, iparági validációt, vagy kreditet érő tantárgyat ér.

A díjazottak: Kis Judit, Bíró Bálint, Apáthy Csilla, Grebenár Bettina, Futuretro Farkas András, Cambresy Natália, Innofarmer, Császár Martin, Kapás György, Pallagi Ákos Viktor, Bozi József, Miskolczi Dániel Márton, Bucsai Balázs, HERBeer Discovery Kitchen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából 50-50 ezer forint Innopool fődíjban részesült Zubay Péter, a HERBeer Discovery Kitchen projektjéért, ami egy gyógynövényekre alapozott, jól eltartható, nagy hatóanyag-tartalmú söripari alapanyag (pellet) fejlesztése. A másik fődíjas, Miskolczi Dániel Márton egy online vezérelt és szabályozható tápoldatozó rendszer tervezését és telepítését dolgozta ki szabadföldi intenzív fűszerpaprika ültetvényben.

A szervezők januártól folyamatosan várják a hallgatói innovációs ötleteket, illetve az innovációs fogadóórákon, ugyanis a Hallgatói Innovációs Munkacsoport és az Innopool Campus célja, hogy minél több hallgatói projekt tudjon a megvalósítás útjára lépni már a következő szemesztertől.

 

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél