hirdetés
hirdetés

Hazai cég szállt be a húspótló termékek gyártásába

Természetes növényi fehérjeforrások és egyedi hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyag mentes felvágott termékeket fejlesztett ki egy magyar cég - írja az Üzletem.hu.

hirdetés

A világ hústermelése 1970 óta több mint a háromszorosára nőtt, és a húsfogyasztás a világ lakosságánál is gyorsabb tempóban növekszik: előrejelzések szerint 2050-re 70 százalékkal több húst fogyasztana a Földön akkor élő csaknem 10 milliárd ember - számol be a lap. Csakhogy bolygónk erőforrásai végesek, így ez a volumen nem fenntartható.

A környezet- és egészségvédelmi szempontok, a fogyasztási szokások megváltozása, de hosszú távon gazdasági megfontolások is segíteni fogják a hagyományos húst helyettesítő termékek elterjedését. Az Allied Market Research amerikai piackutató cég szerint átlagosan csaknem 8 százalékos éves növekedést jósol a húshelyettesítő termékeknek 2018-2025 között.

Húsipari termékek alternatíváját kínálja a Plantcraft, amely nemrégiben 150 millió forintos tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól. A céget az Új-Zélandon élő, magyar származású Ohens Katalin és a budapesti Hetényi Csaba alapította. Patékat, sonkafelvágottakat és pepperoni szalámit gyárt a kis cég, amely nem csupán a vegákat, hanem azokat is célozza, akik nem mondtak le a húsról, csupán kevesebbet fogyasztanak.

Az Egyesült Államokban már javában zajlik a növényi alapú húshelyettesítők forradalma. Az amerikai lakosságnak jelenleg 5 százaléka vegetáriánus és 3 százaléka vegán, ami a lakosság számát és fogyasztási szokásait nézve is nagy piacnak számít.

(forrás: Üzletem.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél