hirdetés
hirdetés
hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

Helyi termelés és szezonális étkezés

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja. A fiatal agrárhallgató kiemeli, hogy ezt a folyamatot a hazai termelők támogatásával, a lokális piacok népszerűsítésével, valamint a szezonális étkezés elterjesztésével lehet elősegíteni.

hirdetés

A szélsőséges időjárás, valamint a természeti katasztrófák mérséklésében nagy szerepe van az üvegházhatású gázok csökkentésének, miközben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2019-es adatai szerint az Európai Unióban a mezőgazdaság adja az üvegházhatású gázok 10 százalékát. A szektornak is dolgoznia kell tehát azon, hogy ez a szám mérséklődjön.

„Mivel az áruszállítás is szerepel a klímaváltozás tényezői között, az éghajlatváltozás enyhítésére az élelmiszertranszport visszaszorítása lehet az egyik hatékony megoldás” – összegezte megoldási javaslatát Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat alapszakos kategóriájának díjazottja. A pályázat célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse azon agrárhallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik innovatív eljárásokkal állnak elő, és választ adhatnak a jövő kihívásaira.  A pályázat keretein belül idén a fiatal kutatók a mezőgazdaság előtt álló problémákra, így a klímaváltozás hatásainak mérséklésére dolgoztak ki megoldást.

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója szerint az élelmiszerszállítás és így a környezetterhelés mérséklését a helyi piacok erősítésével lehetne elérni. „A magyarországi termelés ösztönzésében alapvetően három tényező játszik szerepet. Egyrészt a gazdákat egy olyan támogatási rendszer kialakítása segíthetné, amely előnyben részesíti a belföldi értékesítést, és lehetővé tenné a kedvező árszabás kialakítását. Emellett nagyobb szerepet kell szánni a lokális termelői piacoknak, amelyek előnye, hogy biztos forrásból származó, kevesebb növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt ennénk. Továbbá szükség lenne a szezonális étkezés szemléletének még erősebb elterjedésére, vagyis, hogy mindig az aktuálisan rendelkezésünkre álló termékeket fogyasszuk” – tette hozzá Huber Anita.

Forrás: 123rf

A szezonális étkezés mint fenntartható megoldás

„Az évszakoknak megfelelő termékek fogyasztása egyike a fenntartható, környezetbarát megoldásoknak, amely nem terjedt még el a hazai közgondolkodásban. Társadalmunk fogyasztási szokásait a különböző divatok, illetve a kényelem határozza meg. Holott azáltal, hogy csak rendelkezésünkre álló termékeket – például télen paprika, paradicsom helyett inkább vörös káposztát, céklát – fogyasztunk, egészségebbé és változatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat. Arról nem is beszélve, hogy a helyi áru előtérbe helyezésével csökkenthető a feleslegesen szállított élelmiszer mennyisége is” – mondta el a fiatal kutató.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról

Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.      

(forrás: Store Insider)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!