hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert?

Konkrétabban: milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium szakemberei bemutatták a leggyakrabban detektált vegyületek toplistáit is. A Laboratorium.hu tudósítása. (X)

hirdetés

A világban minden egyensúlyra törekszik, ez a jelenség még a csomagolószerek és a bennük található élelmiszerek alkotta rendszerben is megmutatkozik: a a csomagolásból kioldódni képes molekulák arra törekszenek, hogy átjussanak az élelmiszerbe, ezáltal megteremtve a csomagolóanyag-élelmiszer rendszer „egyensúlyát”. Dr. Szigeti Tamás János, a konferenciát szervező WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója előadásában elmondta, hogy az anyagátadás, vagyis a diffúzió a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen történik. A hőmérséklet függvényében a kioldódás erőteljesebbé válik, gondoljunk csak a napon lévő autóban hagyott üdítőitalokra.

A csomagolóanyagokat vizsgáló laboratóriumban megmérik az oldatba kerülő, lehető legtöbb összes kioldódó molekula mennyiségét: műanyagok monomerjeit, foto-stabilizátorokat, csúszást segítő anyagokat, a lágyítókat, antioxidánsokat, nyomdafestékeket fémeket – igen, ezek az anyagok mind beleoldódhatnak az élelmiszerekbe. és egy átlagos életpálya Az ember 80 éves élettartamával számolva közel fél kilogrammnyi mennyiséget el is fogyasztunk belőlük.

A csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek nagy része – a többi, más forrásból származó élelmiszer-szennyezővel együtt – szervezetünkbe kerülve egészségügyi kockázatot jelent. A műanyagokból származó fluortartalmú szénhidrogének például kifejezetten toxikusak: károsíthatják a vesét, a májat, a pajzsmirigyet, a heréket és a prosztatát, terhesség alatti magas vérnyomást okozhatnak, gyermekeknél pedig immuntoxikus hatásúak lehetnek.

 Az előadó arra is rámutatott a gyártók és forgalmazók, valamint a fogyasztók számára, hogy a kis kiszerelésű termékekben nagyobb koncentráció alakulhat ki a kioldódó vegyületekből, mint a nagy kiszerelésűekben. Így a zárókupakokkal szemben támasztott követelmények sem azonosak. Ez például azt is jelenti, hogy a kis térfogatú, műanyag flakonok kupakjának minőségével szemben szigorúbb követelményeket kell támasztani, mint a nagyobb térfogatok tárolására alkalmas palackok esetében.

A feltekerve tárolt, külső felületükön nyomtatott csomagolóanyagoknál a belső és a külső felület érintkezése szennyezést eredményezhet, ha a terméket a nyomtatott felület teljes száradása előtt feltekerik. 

És hogy melyek a leggyakrabban detektált molekulák?

Dr. Szigeti Tamás János az előadása során bemutatta az élelmiszerekbe oldódó vegyületek TOP 30-as listáját. Íme a 2018-as adatsor:

 

Évről évre új kártevők jelennek meg, és évente néhány kilométerrel a Föld északi és déli pólusai felé vándorolnak – mondta el Kötelesné Dr. Suszter Gabriella, peszticid-analitikai csoportvezető. A sokféle kártevő miatt a mezőgazdaságban a növényvédő szerek széles spektrumát használják fel. Egy gyümölcs elfogyasztása révén akár többféle vegyület is szervezetünkbe kerülhet. Külön kockázatot jelenthet, ha az adott vegyületek hatása a hosszan tartó fogyasztás ideje alatt összeadódik. A jelenséget koktélhatásnak nevezzük. Az egészségügyi kockázaton túl a peszticidek a megengedett határérték feletti jelenléte az élelmiszerekben komoly veszteséget okozhatnak a gyártónak, forgalmazónak, hiszen a kifogásolt tételeket tilos forgalomba hozni.

Éppen ezért rendkívül fontos az élelmiszerek rendszeres vizsgálata a növényvédő szerek szempontjából is. Az úgynevezett screening (áttekintő) módszernek köszönhetően a leggyakrabban használt komponensek (akár 500-600 féle vegyület!) mérése is megvalósulhat egy időben. Ezt az átfogó vizsgálatot egészíti ki a speciális, adott vegyületfajtákat kutató vizsgálat.

A vizsgálatoknál a gyorsaság kiemelten fontos, hiszen a zöldségek, gyümölcsök gyorsan romló élelmiszerek, fogyaszthatósági idejük rövid. 

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján nyomon követhető az egyes gazdaságokban alkalmazott peszticid-maradványok mennyiségének változása a talajban, a terményekben, illetve a gyümölcsökben. A termelők számára a mérési eredmények segítséget nyújthatnak kártevő-rezisztencia megelőzésében is, ami akkor alakulhat ki nagyobb eséllyel, ha az adott területen éveken keresztül ugyanazt a fajta növényvédő szert használják. Ebből következik, hogy a növényvédő szereket is fenntartható módon kell felhasználni úgy, hogy az agrotechnika a lehetőségek szerint egyensúlyban legyen a környezettel és a lehető legkisebb mértékben veszélyeztesse az élelmiszer-biztonságot.

Örvendetes, hogy a laboratóriumban eddig megvizsgált mintáknak mindössze néhány százaléka tartalmazott a határérték felett növényvédő szert.



Kelemen Flóra laboratóriumi mérnök előadásában rámutatott, hogy a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása. A mikotoxinok (a mikroszkopikus gombák toxinjait) káros élettani hatású szennyezői élelmiszereinknek és a takarmányoknak, azonban csak speciális eszközökkel lehet azokat detektálni. 

Ezek a vegyületek a hőre, általános feldolgozóipari eljárásokra vagy éppen a gyomorsav lebontó hatására rezisztensek. A toxinokat az élelmiszerekből eltávolítani nem lehet, így az ellenük való védekezés terén a megelőzésre kell tenni a hangsúlyt. Amit gyorsmódszerekkel lehet hatékonyakká tenni – mondta Gasparikné Dr. Reichardt Judit Mikrobiológiai osztályvezető. A konferencián arról is szó esett, hogy a modern laboratóriumokban bizonyos mikrobiológiai vizsgálatok akár már 24 órán belül is elvégezhetők, ami jelentős segítséget jelent az élelmiszeripar szereplői számára. A korszerű diagnosztikai eljárások lehetnek molekuláris biológiai (PCR) vagy immunológiai módszerek (VIDAS, SOLUS), illetve mikroba identifikálása MALDI-TOF módszerrel. A tömegtermelés, az iparszerű állattartás, növénytermesztés, a központi vízellátás számos, az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető hatásnak van kitéve. Globálisan növekszik a környezet szennyeződése, fertőződése, egyes kórokozók virulenciája, patogenitása (betegség-okozó képessége).

Ezért gyors, ugyanakkor megbízható eredményeket szolgáltató, nagyműszeres mikrobiológiai módszerekre van szükség, amelyek rövid időn belül nagyszámú élelmiszerminta vizsgálatát teszik lehetővé abból a célból, hogy a lakosságot jó minőségű (egészségre ártalmatlan, kiváló érzékszervi tulajdonságú, tápláló) élelmiszerekkel láthassuk el. 

Az előadó prezentációjában az élelmiszer-biztonság két kiemel kórokozójának – a Salmonella és Listeria – vizsgálati módszereiről beszélt részletesebben. E kórokozó csoportok gyorsvizsgálati módszerekkel történő ellenőrzése alapján, szükség esetén rövid időn belül lehet a vizsgálati eredményeknek az élelmiszer-biztonsági rendszerekbe való visszacsatolása útján hatékony beavatkozást megvalósítani.



A modern genomikai eszközök azt teszik lehetővé, hogy teljes bakteriális genomokat gyorsan és hatékonyan analizálhassanak, illetve a bennük található genetikai markerek alapján a mikróbákat összehasonlíthassák – mondta el Micsinai Adrienn a többek között molekuláris biológiai és GMO-vizsgálatokat is végző BIOMI Kft. ügyvezetője. Az élelmiszereinket, takarmányainkat, és az élőlényeket általában fertőző mikroorganizmusok hihetetlen változatossággal képesek mindenkori környezetükhöz alkalmazkodni. Ez az alkalmazkodás, változékonyság a modern molekuláris biológiai módszerek hiányában úgyszólván lehetetlenné tenné az egyes járványok kialakulásának, terjedésének nyomonkövetését. A rendelkezésünkre álló összehasonlító eszközök a teljes genom, az MLST Multilocus Sequence Typing – Multi-lókusz szekvencia tipizálás), mag-genom, SNP (Single Nucleotide Polymorphism – Egypontos nukleotid polimorfizmus) analízis segíthetnek a fertőzések forrásának felderítésében, a gyökérok feltárásában, ezáltal is hozzájárulva a biztonságosabb élelmiszer-előállításhoz. A modern genomika egyik érdekessége az, hogy az egyes genetikai vizsgálati eljárások során kapott, hatalmas méretű adathalmaz feldolgozása és értelmezése informatikai eszközök alkalmazása nélkül nem volna lehetséges. A modern genetika, molekuláris biológia sikeres műveléséhez jól felkészült számítástechnikai szakemberekre is szükség van. A Biomi Kft.-nél mindez rendelkezésre áll – jelentette ki Dr. Micsinai Adrienn.  

A világ egyik legjelentősebb gasztronómia seregszemléje, a Sirha Budapest, prémium nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás 2020-ban február 4. és 6. között várja a szakembereket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, itt rendezték a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét is. A WESSLING Hungary Kft. Magyarország vezető vizsgálólaboratóriuma, az elmúlt évtizedekben közel kétmillió vizsgálatot végeztek el a legkülönbözőbb területeken: GMO-vizsgálatok, növényvédő szerek, mikotoxinok jelenléte az élelmiszerekben, káros anyagok kioldódása a csomagolóanyagokból, mikrobiológia.

A SIRHA kiállításon rendezett konferencia célja az volt, hogy hasznos tanácsokat adjanak az élelmiszeripar szereplőinek.

Tekintse meg a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! sorozat cikkeit!

Ide kattintva további érdekes anyagokat olvashat az élelmiszer-biztonságról

 

(forrás: Laboratorium.hu)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.