hirdetés
hirdetés

Leveleszöldség-szüretelés gépi látással

Angliában kifejlesztettek egy automatát, amely önálló módon tudja betakarítani a jégsalátát.

hirdetés

„Alacsony fekvése” és törékenysége miatt a jégsaláta betakarításának gépesítése mindmáig megoldatlan maradt. A fizikailag megterhelő munkát még mindig kézzel végzik el, és a dolgozóknak szüntelenül le kell hajolgatni, hogy a salátafejeket elszakítsák a talajtól.

Bár a Vegebot a saláta begyűjtését az embereknél lassabban tudja elvégezni, a leveles zöldségek betakarításának automatizálásában úttörő jelentőségű lehet.

A Cambridge-i fejlesztésű robot először az egyik kamerájával és a számítógépes látás technikájának segítségével beazonosítja és megvizsgálja az egyes salátafejeket. Ezt követően a szerkezet a több ezer salátafej tanulmányozása során kikupálódott gépi tanulási algoritmusa segítségével dönti el, hogy felmarja-e az egyes zöldségeket. Az éretlen vagy a betegséget hordozó példányokat érintetlenül hagyja. A terményvágó pengéje mellé telepített második kamera segít, hogy a metszés problémamentes legyen. A robot megfogó karja képes mindig optimális szorítással felszedni a salátát, hogy össze ne nyomja, de azért le se ejtse a zöldséget. A Cambridge-i kutatók szerint a markolás ereje más típusú terményekhez is hozzáigazítható.

Vegebot (Forrás: Cambridge Egyetem)

A Vegebot egyik potenciális előnye lehet, hogy a használatával csökkenteni lehet a terményveszteséget. A salátaföldeken általában csak egy betakarítási hullám vonul végig, mely után az érett zöldséget a piacra, az éretlent pedig a kukába dobják. Az automatizált szüretelő munkás éjjel-nappal róhatja a salátaföldeket, hogy aztán tényleg csak az érett példányokat válassza el a termőföldtől.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél