hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Pneumatikus hengerek sajtkészítéshez

A sajtkészítés nehéz munka. Több liter tej kerül feldolgozásra – valójában egy kilogramm kemény sajthoz tíz liter tejre van szükség. Annak érdekében, hogy a savó kiszivárogjon a sajtból, azt préselni kell – kis tejüzemekben ezt manuálisan vagy mechanikusan kell elvégezni, míg az ipari termelésben ezt a folyamatot pneumatikus hengerekkel és szelepekkel automatizálják.

hirdetés

Az ősi időkben az emberek a sajtkészítést a tejtermékek tartósítására és az élelmiszer-ellátás hiányosságainak áthidalására használták. Manapság a sajtot nemcsak alap-, hanem luxusélelmiszernek is tekintjük, értékesítése évek óta növekszik. „A sajt tehén-, kecske- vagy bivalytejből készülhet” – magyarázza Gerson Henning, az Emerson tejipari szakértője. „Azok, akik inkább az egzotikusabb ízeket kedvelik, találhatnak rénszarvastejből készült sajtot is, amelyet Finnországban készítenek.”

Nincs egységes meghatározás, de a különféle sajtfajtákat víz- és a zsírtartalmuk alapján különböztetjük meg. A víztartalom a zsírmentes anyagra, a zsírtartalom a szárazanyagra vonatkozik. Minél több a szárazanyag a sajtban, annál keményebb. Minél kevesebb a szárazanyag, annál több vizet tartalmaz, így lágyabb. A legalább 60 százalék szárazanyag-tartalmú sajtok, például a Parmigiano Reggiano vagy a Grana Padano, kemény sajtnak minősülnek. A lágy sajtok olyan sajtok, amelyek szárazanyag-tartalma legalább 35 százalék. A kedvelt lágy sajtok közé tartozik a feta vagy a camembert.

Emerson AVENTICS CL03
Emerson AVENTICS CL03

A tej sajttá alakítása

A sajtkészítés összesen öt lépésből áll: alvasztás, melegítés, formázás, erjesztés és érlelés, valamint a végső minőség-ellenőrzés. A sajtot tejsavbaktériumok vagy oltó hozzáadásával alvasztják. Amint a tej megszilárdult, a tömeget sajthárfa segítségével apróra darabolják, amit alvadéknak nevezünk. Amikor a savó elérte a kívánt konzisztenciát, megtörténik a lefölözés és kezdetét veszi a formázás.

De először az alvadékot préselni kell. A feta esetében a sajt saját súlya gondoskodik erről. Félkemény és kemény sajtoknál egy nyomólapot illesztenek az alvadékkal megtöltött forma fölé. A présgép nyomólapja, kialakításától függően, sajtonként hajtja végre a préselési folyamatot, de egy nagyobb nyomólap akár több sajtra is nyomást gyakorolhat egyszerre. A nyomólapot gyakran perforálják, hogy a savó kiszivároghasson. Az alvadékra gyakorolt maximális nyomás körülbelül 50 gramm köbcentiméterenként. „A pneumatika erre a feladatra kiváló megoldás: Mind az alkalmazott nyomás, mind az alkalmazás ideje rendkívül precízen beállítható” – mondja Henning.

Az előpréselést a formázás követi: A sebességet és a nyomást az adott sajtfajtához igazítják. Minél nagyobb a nyomás, annál keményebb a kapott sajt. A nyomást azonban fokozatosan kell növelni, mivel a kezdeti magas nyomás összenyomja a felszíni réteget, bezárva ezzel a nedvességet. A pneumatikus hengerek, például az Emerson Aventics ICS sorozatú termékei, amelyek 400–800 Newton erő kifejtésére képesek, tökéletesen megfelelnek erre a célra. „A nagy sajtprések több száz hengerrel vannak felszerelve és több méteres nyomólapokat képesek mozgatni” – magyarázza az Emerson szakértő. A rendszer többi részén további pneumatikus hengerek is találhatók, amelyek például a sajtot érlelés közben mozgatják.

A szelepek, például az Emerson Aventics CL03 sorozatú termékei, ideálisak a hengerek vezérléséhez. A Clean Line (CL) sorozat higiénikus kialakítású és magas, IP69K védettségi fokozattal rendelkezik. Szintetikus anyaga ellenáll a tisztítószereknek és az agresszív vegyi anyagoknak, lehetővé téve a nedves területeken történő alkalmazást, még szélsőséges körülmények között is. A szeleprendszer rugalmasságot kínál, hiszen akár 32 különböző nyomásfokozat generálható egyetlen rendszerben. A CL03 egyedi szelep decentralizáltan is használható. A vezetékek rövidebbek, amely kevesebb holttérfogatot, alacsonyabb nyomásveszteséget és így alacsonyabb levegőfogyasztást jelent.

Ízesítés

A formázás után a legtöbb sajtfajtát sózzák a további vízelvonás miatt, elősegítve a kéregképződést. A sajtot ezután napokon, heteken vagy hónapokon át érlelik, kialakítva a sajt adott fajtára jellemző ízét - kivéve a krémsajtot, amelynek nem kell érlelődnie. Az érlelés során a sajtokat manuálisan vagy mechanikusan megfordítják, viaszolják, megtisztítják vagy fűszerekben forgatják meg, majd a minőség-ellenőrzéseket követően a polcokra kerülnek. Egyébként tudta, hogy a franciák, a finnek és a németek a legnagyobb sajtfogyasztó nemzetek Európában, ahol évente körülbelül 25 kg sajtot fogyasztanak fejenként? 

Az Emerson pneumatika szakértői segítenek mérnöki kihívásai megoldásában. További információ és kacsolatfelvétel a vállalat weboldalán lehetséges. 

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.