hirdetés
hirdetés

Online adomány-ételáruház indult

Az Élő bolygónk beszámolója szerint elindult a világ első online adomány-ételáruháza. A webshop segítségével a felhasználók feltölthetik felesleges ételeiket, és az erre rászorulók megrendelhetik azokat. A Foodoverflow applikáció három magyar gimnazista ötlete.

hirdetés

Ha a bolygón termelődő összes feleslegessé vált étel nem is, de jelentős része valóban megmenthető lehet három magyar gimnazista fiú ötletének köszönhetően. A Foodoverflow a világ első online adomány-ételáruháza.

„Ha valakinek feleslegessé válik valamilyen étel, és csak kidobná, akkor a kategóriát megadva feltöltheti a weboldalra” – magyarázta Boér Bence dizájner az M1 Kék bolygó című műsorában. Mint mondta, bármilyen étel lehet, a készételektől egészen a gyümölcsökön át a tésztákig. A feltöltött élelmiszerek között bizonyos szempontok szerint lehet szortírozni, például távolság, kategória és lejárati dátum alapján.



Boér Bence szerint azért jelenthet a felület megoldást az élelmiszer-pazarlásra, mert azok az ételek, amelyeket az emberek kidobnak, általában azért kerülnek kukába, mert megromlanak.

Az ötletgazdák még csak 15 évesek, és már egy olyan startup alapításán törik a fejüket, amely a világ egyik legfeszítőbb környezeti problémájára reagál.

Ötletük a legváratlanabb pillanatban, gyakorlatilag a semmiből ugrott be nekik. Mint mondták, egyszer bementek egy pékségbe zárás után, és látták, hogy elég sok péksütemény megmaradt. Megkérdezték, hogy mit csinálnak a megmaradt termékekkel. Mint kiderült, egy részét ugyan hazaviszik, de a legtöbbet sajnos ki kell dobniuk. Ez inspirálta a fiatalokat.
Forrás: 123rf

Mobilalkalmazás is készül

A weboldal mellett hamarosan mobilalkalmazás is készül. A felületen a februári indulása óta már csaknem ezer felhasználó regisztrált.

Minden, az oldalra feltöltött ételért egy foodcoint lehet kapni. Jelenleg csak azt mutatja, hogy egy felhasználó mennyire adakozó, viszont később azt tervezik, hogy ezekért kuponokat és kedvezményeket lehet majd boltokban szerezni.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal felmérése szerint a magyarok fejenként évente 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelnek, és ennek a mennyiségnek legalább a fele pazarlás.

•    A különleges applikációt itt lehet megtalálni.

(forrás: Élő bolygónk)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél