hirdetés
hirdetés

Sikeresen „méregtelenítették” a sikért

Hollandiai tudósok génszerkesztéssel tudták lisztérzékenyek számára is fogyaszthatóvá tenni a glutént.

hirdetés

A Wageningeni Egyetem (Hollandia) kutatóinak géntechnológiával sikerült kizárólag a lisztérzékeny emberek számára kórokozó antigéneket eltávolítani a gluténból. A Food Navigator szerint a tudósok a CRISPR/Cas9 nevű génszerkesztő technikával voltak képesek a bravúrra. Ezzel a módszerrel az antigéneket a nélkül sikerült felszámolni, hogy a gluténnak köszönhető kedvező tulajdonságoktól (pl. rugalmasság, alak, stb.) megfosztanák a kész sütőipari termékeket.

Forrás: 123rf

A procedúra nagyon összetett, mert a „modern” kenyérbúza genetikai kódjában ötször annyi "DNS-betű" (kódot meghározó bázispár) van, mint az emberében. A búza genomjában a glutén felépítéséért 50 gén a felelős. Ezek közül nincs mindegyiknek ártalmas hatása, és amint az kiderült, a CRISPR/Cas9 eljárással lehetőség nyílik csak az egyesek számára káros gének likvidálására.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Food Dive)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél