hirdetés
hirdetés

Száguld a világ tejporpiaca

A kényelmi ételek, a bébitápszerek, az édesipar és a sütőipar diadalmenete, valamint általában a városiasodás okozta változások miatt jelentősen bővül a világ tejportermelése. A nyugati országok eleve nagy fogyasztása mellett főleg a gyorsan iparosodó harmadik világbeli országok veszik a tejport.

hirdetés

Világszerte jelentősen bővül a sovány tejpor piaca. Jelzi ezt a nemrégiben felépült Alföldi Tej új debreceni üzeme is. Komoly felfutást él meg az élelmiszeripar, amely jelentős keresletet eredményez a tejporgyárak számára. Különösen a kényelmi ételek, az édességek és sütőipari termékek válnak mind népszerűbbé a városiasodással párhuzamosan,  ezekben a termékkörökben pedig általánosan és nagy mennyiségben használt alapanyag a tejpor – számol be a New Daily Herald. A lap hozzáteszi: jelentős keresletet támasztanak a bébitápszerek is, ami az elmúlt évtizedekben komolyan növekvő élelmiszeripari területté vált, és ami szintén sok tejport igényel. Ennek oka a viszonylag mérsékelt zsírtartalom, amely nagyon komoly fehérjetartalommal és ásványi anyagokkal, vitaminokkal párosul. 

Egyszerű és sokrétű felhasználás

A sovány tejport a pasztőrözött tej víztelenítésével és részleges zsírtalanításával állítják elő, ami ugyanakkor nem érinti az adott termék fehérjetartalmát. Az így kapott tejpor tehát egy beállított zsírtartalmú, nagyon magas állatifehérje-tartalmú és emellett jelentékeny mennyiségű szénhidrátot is tartalmazó árucikk. További nagy előnye, hogy az élelmiszeripar aránylag egyszerűen tudja alkalmazni, hiszen mára számos gyártási protokoll, gépsor és eljárás alkalmazkodott a porított tej felhasználásához. És persze az sem utolsó szempont, hogy a tejpor hosszú ideig és nagyon egyszerűen tárolható, lényegében csupán a kártevőktől, a nedvességtől és a túlzott melegtől kell megóvni.

A kényelmi ételek, bébitápszerek, valamint sütőipari termékek által különösen fűtött tejporpiac emellett változatos termékekben is fel tud tűnni, hiszen az édesipartól kezdve a húsiparig számos területen alkalmazzák kedvező tulajdonságai miatt. A sütőipari területen a legfőbb előnye az, hogy lágyabbá és finomabbá teszi a termékeket, ezért fánkokban, édes süteményféleségekben, de még kenyérben is gyakorta alkalmazzák.

Legfontosabb piacok

A globális tejporpiacon nagyon komoly szereplők vannak, többek közt olyan cégek, mint a Nestlé, a Dairy America, az Alpen Dairies, az Unilever, a Nova Dairy, valamint az Amul és mások.

A kedvező tulajdonságok és a széles körű felhasználás miatt jelentős igény van rá, és a nyugati országok eleve nagy fogyasztása mellett főleg a gyorsan iparosodó harmadik világbeli országok veszik a tejport. Ázsia ezen a téren különösen nagy vevőnek számít, még akkor is, ha a tejágazati szereplőket korábban kedvezőtlenül befolyásolta, hogy az évekig a globális tejpiac fő motorjának számító kínai tejporkereslet jelentősen visszaesett néhány évvel ezelőtt.

A legnagyobb tejportermelő országok részesedése a világpiacon (a mennyiség százalékában): 

USA - 26,2; Új-Zéland - 9,9; Németország - 8,7; Franciaország - 6,9; Ausztrália - 6,4; India - 5,5; Lengyelország - 3,4; Japán - 3,3; Ukrajna - 3,0.

Molnár Barna
a szerző cikkei

(forrás: Store Insider magazin 2019/4-5)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél