hirdetés
hirdetés

Vedd, vidd és edd!

Egyre több ready-to-eat készítmény fogy az irodaházak közelében lévő boltokban, de van gyártó, amelynek a nyugdíjasokat és a vidéki kistelepülésen élőket is sikerült meghódítania. Bár az előre csomagolt ételek közönségét Magyarországon elsősorban továbbra is a fiatalok adják, egyre szélesebb réteg hajlandó fizetni a gyors, kényelmes és egészséges termékekért.

hirdetés

Világszerte egyre erősödik a fogyasztók egészség, minőség és előre csomagolt élelmiszerek iránti vágya. Azok a márkák, amelyek nem adnak megfelelő választ ezekre az igényekre, veszítenek népszerűségükből – hívta fel a figyelmet a 100 legnagyobb FMCG-márkát listázó Euromonitor International még tavasszal.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy Magyarországra is begyűrűzött-e már ez a globális trend, és vajon kiket céloznak meg a ready-to-eat vagy on the go kategóriaként számon tartott szegmens versenyzői. Hiszen jól látszik: a boltok polcain egyre több az előre csomagolt, azonnal fogyasztható saláta, ilyen-olyan mentes készétel, szendvics, gyorsan elkészíthető leves.

„Az elhízás bekerült a világ három legkomolyabb problémája közé, és a statisztikák szerint Magyarországon egyre csak romlik a helyzet, akármekkora is a hype az egészséges étkezés körül. Az OECD adatai alapján folyamatosan dobogós helyen állunk: a 15 év feletti lakosság közel 65 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, és minden harmadik 10-12 év körüli gyermek is ebbe a kategóriába esik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki eddig egészségesen étkezett, az még inkább odafigyel erre, a feladat viszont az, hogy újabb és újabb csoportokat vonjunk be ebbe a körbe” – mondta a Store Insidernek Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalatnál évente 7500 tonna csomagolt salátát dobnak piacra, a termelés 40-45 százaléka exportra megy. Az éves forgalomnövekedés az elmúlt időszakban átlagosan 10 százalék körül alakult.

Megfogták a nyugdíjasokat is

„Néhány éve jelentünk meg az olcsóbb, a hazai ízlés számára ismertebb alapanyagokat – káposztát, sárgarépát és endívia salátát – tartalmazó Puszta, Betyár és Pántlika nevű termékeinkkel, és úgy tűnik, bevált a stratégia. Habár elsősorban a nyugdíjasokat, vidéki kisebb településeken élőket céloztuk meg, a termékek minden fogyasztói csoportnál népszerűek lettek. Csomagonként 260-290 forintért kínálunk reális választást, hiszen a fejes, vöröskáposzta, a sárgarépa megvásárlása, tárolása, elkészítése nemcsak idő- és helyigényes, de sok hulladékkal is jár” – magyarázza az ügyvezető. Bár a magyarországi környezet jelenleg ideális például a népszerű fitnesztrendeknek köszönhetően, az is tény, hogy itthon csak az elmúlt 3 évtizedben kezdett kialakulni a „salátakultúra”.

A fiatalabb generációk jóval tudatosabbak, ha az étkezésről van szó. Számukra a saláta egyértelműen a „cool” kategóriába került. Bőven van azonban még tennivaló az edukáció terén, hogy a zöld növények fogyasztása magában vagy köretként alapértelmezetté váljon a társadalom széles rétegei körében. 

„Mi gyakran vonunk be kampányainkba férfias példaképeket – például Erdei Zsoltot –, hogy megszüntessük azt a rossz, bár szerencsére egyre inkább a háttérbe szoruló beidegződést, amely szerint a férfiember nem nyúl, hogy salátát egyen, neki a pörkölt dukál. A szülői példamutatás a legfontosabb. Ha a gyerek azt látja, hogy az asztalon mindig van saláta és nyers zöldség, hamar megszereti ő is” – véli Gazsi Zoltán.

Nem véletlen, hogy az Eisberg is fokozatosan szélesíti kínálatát, egyre nagyobb az igény például az önteteket, krutont, sajtot, tonhalat is tartalmazó komplex salátatálakra, de napirenden van a gyümölcsalapú termékek fejlesztése is.

Kihívás akad bőven

A fogyasztóknak és az élelmiszerláncoknak azonban el kell fogadniuk azt is, hogy hosszú távon nőni fognak az árak, ennek oka részben a világszerte egyre hektikusabb időjárás, részben a munkaerőhiány.

„A madársalátát, rukkolát és bébispenótot Olaszországban, a legtöbb más salátafélét november elejétől májusig az éghajlati körülmények miatt döntően Spanyolországban termeltetjük. Ha ezeken a területeken vihar, hőség, fagy, áradás van, szükségszerűen drágulnak a termékeink. Másrészt a gépesítésnek a salátatermesztésben számos korlátja van, a kézi munkaerő ára pedig az elmúlt években egyre csak nőtt” – tette hozzá Gazsi Zoltán.

Jókora fejtörést okoz a cégnek, hogy a saláták csomagolása jelentős hulladékképződéssel jár, ami ellentétes az egészségtudatos fogyasztók jellemzően környezettudatos hozzáállásával, de fenntarthatósági problémákat is felvet. Gazsi Zoltán a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnökségi tagja, és folyamatosan keresi a megoldást arra, hogyan lehetne olyan megoldásokat bevezetni, amelyek kellően környezetkímélőek, miközben hegeszthetőek, perforálhatóak, átlátszóak, dizájnolhatóak, nem párásodnak, és minden más követelménynek is megfelelnek, ami a friss salátafélék értékesítéséhez szükséges. „Erre a problémára azonban egyelőre a világ más tájain sem sikerült megoldást találni” – tette hozzá.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. tapasztalatai szintén azt támasztják alá, hogy mind az egészséges táplálkozás, mind pedig az előre csomagolt élelmiszerek iránt egyre növekszik az érdeklődés.
Az áruházlánc SPAR enjoy. márkanév alatt tavaly dobta piacra előre elkészített, csomagolt szendvicseket, salátákat, smoothie-kat, muffinokat, süteményeket és kávékat felvonultató új termékcsaládját.

„Az eddig eltelt hónapokban számtalan pozitív visszacsatolás és kritika érkezett, melyek elsősorban a termékcsalád létjogosultságát támasztják alá. Ugyanakkor az is látszik, hogy kényelmi termékek tekintetében állandóan változó vásárlói igényekről beszélhetünk, melyeket kizárólag állandóan változó termékkörrel lehet kielégíteni” – mondta lapunknak Maczelka Márk kommunikációs vezető.

A SPAR az Enjoyjal elsősorban a fiatalokat és a fiatal felnőtteket célozta meg, ám a visszacsatolásra szolgáló piackutatási adatok azt mutatják, hogy az új márka ismertsége kiemelkedően magas más célcsoportok körében is.

Irodák és kórházak, nyaralóhelyek is pörgetik az eladást

Az irodaházak környékén működő SPAR üzletekben nagyobb mennyiségben fogynak a ready-to-eat készítmények, mint a lakótelepeken, kisközségekben, illetve városszéli lokációkon. Mindemellett kórházak, iskolák, egyéb közintézmények, illetve a közlekedési csomópontok közelében található boltokban is kiemelkedő forgalmat regisztráltak.

Bár a nyári hónapokban a szabadságolások és az iskolaszünet miatt csökken a kereslet a városokban, a turisztikailag kiemelt településeken eközben drasztikusan növekszik, ami így összességében kiegyenlített helyzetet teremt.

A SPAR-nál nem tapasztalták, hogy a zöldségek árának elmúlt időszakban megfigyelhető jelentős növekedése veszélyeztetné a forgalomnövekedést, sőt. Mint azt Maczelka Márk elmondta, az, hogy a vásárlóközönség egyre szívesebben fordul a kényelmi, csomagolt saláták irányába, még inkább érzékelhető, amikor az ilyen termékek alapanyagául szolgáló zöldségek – lilakáposzta, fejes káposzta, sárgarépafélék – drágulnak.

„Tény, hogy a ready-to-eat termékek sajátossága a jelentősebb csomagolóanyag-felhasználás, ennek csökkentése a vásárlói visszajelzések alapján fogyasztóink számára is kiemelt fontosságú. Éppen ezért hosszú távú céljai között szerepel az összes saját márka tekintetében a csomagolások fentiek szerinti, környezettudatosság mentén történő újragondolása, a csomagolóanyagok optimalizálása” – tette hozzá Maczelka Márk.

Perszonalizált pulykasnack

Az on the go termékeknél a hazai boltokban a húsáruknál a legszűkebb a kínálat. A Sága Foods úttörő volt 2015-ben a snackkategórián belül a magyar piacon a többszörösen díjazott Snacki&GO!-jával. A pulykahúsból készülő termék mikrózva és hidegen is ehető, bárhol, bármikor fogyasztható, sós és édes snackek helyett vagy azok mellett.

„A Snacki&GO! azt a vásárlói igényt szolgálja ki, amely elvárja, hogy minden élethelyzetben elérhetők legyenek a kedvenc márkái, otthon éppúgy, mint az irodában vagy útközben” – mondta a termékről Szalayné Szilvágyi Erzsébet, a Sága Foods Zrt. kereskedelmi vezetője. Azt, hogy mennyire igénylik a vásárlók a minél inkább perszonalizált termékeket, jól mutatja a tálcás Füstli Snacki sikere. Ez valójában a Snacki&GO! otthoni változata azoknak, akik jobban szeretik ezeket az apróbb falatokat, illetve otthon is praktikusabban használható számukra ez a kiszerelés. Mindkét termék meghatározó fogyasztói között találjuk a nagyobb gyerekeket és a fiatalokat is.

 

Willin-Tóth Kornélia
a szerző cikkei

(forrás: Store Insider magazin 2019/6-7)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél