Villámon a villám
Egy japán kísérlet megmutatta, miként lehet a sós íz érzetét előidézni pusztán áram használatával.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mostanában egy átlagember naponta 10 gramm sót fogyaszt el, ami duplája az ajánlott adagnak. Ez a mennyiség már számottevően növeli például a magas vérnyomás, különböző szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát is. A gond az, hogy aki rendesen megsózza az ételt, az általában nem külső kényszerből teszi, hanem mert így szereti az ennivalót. Az ilyen emberek számára jó hír lehet, hogy egy japán kísérlet szerint az emberek szájában a sós íz érzetét akár só alkalmazása nélkül is reprodukálni lehet.
Mindehhez nem is kell mást csinálni, csak némi áramot kell vezetni a fogyasztók nyelvére. Természetesen ez esetben nem arról van szó, hogy hirtelen 220 voltot kéne diktálni a vacsorázók szájába, inkább pici elektromos impulzusokra érdemes itt gondolnunk. Az ízlelőbimbókban finom szálacskák bizonyos módon ingerelve jeleket küldenek az agynak. Ha valami a megfelelő szőrszálakat a sóhoz hasonlóan stimulálja, akkor (ez a valami) a markáns ízesítőanyag zamatának érzetét fel tudja ébreszteni az emberek tudatában. A Tokiói Egyetemen már ki is fejlesztettek egy elektromos villát, amellyel ez a hatás előidézhető.

Az evőeszköz újratölthető elemmel működik. Amikor a villát a nyelvéhez érinti, a felhasználó egy, a nyélen pihenő gomb megnyomásával teremtheti meg az ízváltoztatást előidéző áramkört, mi több egy három fokozatú skálán még azt is megválaszthatja, hogy mennyire sósnak szeretné érezni az ételt. A villa gyártási költsége nagyon alacsony, és egy sótlan ételekkel végrehajtott teszten már bebizonyította, hogy képes megfelelni a rendeltetésének.