hirdetés
hirdetés

#ZeroHunger - erős kampányba kezdett a FAO

Mi lehetünk a #ZeroHunger generáció, mely felszámolja az éhezést - Öt klímabarát lépés egy éhezésmentes világért - címmel kampányba kezdett a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

hirdetés

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás egyértelművé teszi: a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik és az életünkre is hatással van. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az éhezés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. "A kiszámíthatatlan és kedvezőtlen feltételek mellett nehéz annyit termelni, hogy az egyre nagyobb népességszámú emberiséget jóllakassuk. Aggodalomra azonban nincs ok, még nem késő változtatni. Igazi tettekre van szükség a klímaváltozás ellen, hogy mindenki – éljen bárhol ezen a bolygón – hozzáférjen a tápláló és egészséges élelemhez. Mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy ebben részt vegyen" - írja a FAO.

Kép forrása: Fotó: ©FAO/Mark Milstein
Kép forrása: Fotó: ©FAO/Mark Milstein

Íme öt klímabarát lépés, amivel mi is becsatlakozhatunk az éhezés elleni küzdelembe:

1. Legyen étrendünk fenntartható és változatos

Hetente legalább egyszer törekedjünk húsmentesen étkezni, válasszunk helyette lencsét, babot vagy csicseriborsót. A hús előállítása több természeti erőforrást, például vizet igényel. Több millió hektár esőerdőt írtottak már ki és perzseltek fel, hogy helyet nyerjenek a legelőknek. Az étrendet változatosabbá lehet tenni ősi gabonafélékkel is, mint a tönköly.

2. Kevesebb kárba veszett élelmiszer

Minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada kerül kidobásra. Velük együtt az előállításukhoz használt erőforrásokat (víz, munka, üzemanyag) is elpazaroljuk. A bevásárló lista segíthet elkerülni a fölösleges termékek vásárlását, vagy az impulzus vásárlást, főleg, ha előre megtervezzük a heti menüt is. Ha keletkezik maradék, ne ítéljük kidobásra, inkább fagyasszuk le vagy készítsünk belőle új ételt. Tartsuk észben a különbséget a „minőségét megőrzi” és a „fogyaszthatósági” dátumok között. Végül, szeressük a szabálytalan gyümölcsöt és zöldségeket is, melyek ugyanolyan értékesek beltartalmilag és ízükben. Ne hagyjuk, hogy a csúnyácska külső becsapjon!

Szükség van termőtalajra és vízre az élelmiszertermeléshez. Bár egyes alapanyagok kevesebbel is beérik. Egy kilo lencse előállításához csupán 1 250 liter víz is elegendő, míg ugyanennyi marhahúshoz 13 000 liter kell. Fotó: ©FAO/Mark Milstein (B); ©FAO/Isza Ferenc (J)
Szükség van termőtalajra és vízre az élelmiszertermeléshez. Bár egyes alapanyagok kevesebbel is beérik. Egy kilo lencse előállításához csupán 1 250 liter víz is elegendő, míg ugyanennyi marhahúshoz 13 000 liter kell. Fotó: ©FAO/Mark Milstein (B); ©FAO/Isza Ferenc (J)

3. Takarékosan a vízzel

A víz az élet alapvető eleme, nem is tudnánk élelmiszert termelni nélküle. Ezért fontos, hogy a gazdák takarékosan bánjanak vele. Mi is óvhatjuk vízkészletünket az élelmiszerpazarlás csökkentésével. Kevesebb kidobott élelmiszer – kevesebb fölöslegesen felhasznált víz. Például egy narancs előállításához 50 liter vízre van szükség. Egyéb életmódbeli változások is segíthetnek, mint a zuhany használata a teli kádas fürdés helyett vagy ha nem folyatjuk a vizet feleslegesen fogmosáskor, mosogatáskor.

4. Tiszta talajok és vizek

A háztartási hulladékban lehetnek potenciálisan veszélyes elemek, amit a többi hulladéktól el kell különíteni. Ilyenek az akkumulátorok, elemek, festékek, mobiltelefonok, gyógyszerek, vegyszerek, műtrágya, nyomtatópatronok és még sok más, ami beszennyezheti az élelmiszertermelésünk alapját adó talajt és vizeinket. És a műanyagokról se feledkezzünk el! Becslések szerint a műanyagok harmada a talajban köt ki. Ügyeljünk tehát a termőtalajok egészségére.

5. A helyi termelők támogatása

A gazdák a saját bőrükön tapasztalják az éghajlatváltozás negatív hatásait, ezért szükségük van a támogatásunkra. Válasszuk a helyi terméket, hogy ezzel is a helyi gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat segítsük. Közben még a légszennyezést is csökkentjük, mivel ezeket a termékeket nem kellett messze szállítani.

A klímaváltozás gazdák millióinak megélhetését veszélyezteti. Nélkülük nem lenne mit tenni a tányérra, ezért ők a mi hőseink, akik hozzásegítenek minket az éhezésmentes #ZeroHunger világhoz. 

Az, hogy van-e elegendő élelem mindenki számára, szorosan összefügg a klímaváltozás folyamatával. A ma meghozott döntések biztosíthatják az ételt a jövő generációinak. Az erőforrások, amiket az élelmiszertermeléshez használunk felértékelődnek. Mind tehetünk klímabarát lépéseket, miközben figyelünk az élelemre is, melynek előállítása egyre nagyobb kihívást jelent.

A kampányban Thomas Pesquet francia asztronauta is részt vesz, aki 196 napot töltött az űrben 2016 novembere - és 2017 júniusa között. Az Európai Ürügynökség űrhajósa megdöbbentő adatokat sorol a videóban.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[239649] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél