hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Élelmiszerbiztonság

Még ma is veszélyes a dioxin az élelmiszerekben

Az élelmiszeripari termelők és azok beszállítói kockázatbecslés alapján kötelesek vizsgálni az érintett termékeiket és alapanyagaikat – írja a Laboratorium.hu. A dioxin tulajdonságairól, szabályozásáról és vizsgálatáról a WESSLING Hungary Kft. független magyarországi akkreditált laboratórium szakértője beszél.

hirdetés

Valószínűleg még sokan emlékeznek a 2008. év végi eseményekre: dioxinnal szennyezett ír sertéshús miatt kezdték el óriási számban vizsgálni termékeiket az európai élelmiszertermelők és a forgalmazók. Az akkori vizsgálatok kimutatták, hogy ír húsüzemek 11 uniós országba és további 9 unión kívüli országba exportáltak olyan alapanyagot vagy terméket, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaztak dioxint. Pár évvel később 2011-ben pedig Németországban 3000 tonna Hollandiából előállított takarmány-alapanyag szennyeződött dioxinnal, aminek következményeként 136 000 db tojást semmisítettek meg és 8000 db csirke került kényszervágásra.

De mik is azok a dioxinok és miért van jelentősége a vizsgálatuknak?

A dioxinok (Poliklórdibenzo-p-dioxinok és Poliklórdibenzofuránok) és a dioxinszerű PCB-k (Poliklórbifenilek) a kémiai vegyületek egy csoportját jelentik. Tulajdonságaikat tekintve zsírokban jól oldódó, színtelen, szagtalan, hőstabil komponensek, amelyek az emberi szervezetre eltérő mértékben ugyan, de már nagyon kis mennyiségben toxikusak (DNS károsító és rákkeltő hatásuk van).

Mivel vízben rosszul oldódó vegyületek, ezért a szervezetből csak kis mértékben tudnak távozni, így ott felhalmozódnak, akkumulálódnak – mondta el Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

A dioxinoknak nincs ismert felhasználási területe, általában kémiai vegyületek (növényvédő-szerek) előállítása során keletkeznek melléktermékként, illetve bizonyos égési folyamatok során képződnek (például ipari tevékenység, hulladékégetés, erdőtüzek).

Mivel zsírban jól oldódó vegyületek, ezért az agráriumban és az élelmiszerek között főként a zsíros, olajos termékekben és azok alapanyagaiban fordulhatnak elő nagyobb mennyiségben. Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80%-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe. A növények közül a magasabb olajtartalmú növények (repce, napraforgó) jellemzően nagyobb mennyiségben tartalmaznak dioxint, mint alacsonyabb olajtartalmú társaik.

Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80%-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe – fotó: WESSLING Hungary Kft.
Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80%-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe – fotó: WESSLING Hungary Kft.

Amint azt Vadasi Tamás elmondta, az Európában hatályos uniós rendelet szerint az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó határérték 1-6 pg/g, a növényi eredetű élelmiszerekre 1,25 pg/g (zsírtartalomra számítva), amelyből látszik, hogy a határérték megállapításánál figyelembe vették, hogy az adott élelmiszert milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal fogyasztják.

Takarmányok esetén uniós és magyar rendeletek egyaránt szabályozzák a termékekben és azok alapanyagaiban előforduló dioxinok és PCB-k felső határértékét. A magyar rendeleti határérték kedvtelésből tartott állatok részére készült takarmányok esetén 1,75 ng/kg. Az EU-ban érvényes takarmányokra és adalékanyagaikra vonatkozó felső határértékeket pedig a 277/2012/EU rendelet szabályozza.

Az élelmiszeripari termelők és azok beszállítói kockázatbecslés alapján kötelesek vizsgálni az érintett termékeiket és alapanyagaikat, amelyhez egy független magyarországi akkreditált laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. nyújt segítséget.

Az élelmiszerek biztonságos értékelése a WESSLING szakértőinek megbízható, független elemzésein alapul – fotó: WESSLING Hungary Kft.
Az élelmiszerek biztonságos értékelése a WESSLING szakértőinek megbízható, független elemzésein alapul – fotó: WESSLING Hungary Kft.

A WESSLING az alábbi élelmiszerbiztonsági vizsgálatokkal áll partnerei rendelkezésére:

• Dioxinok és policiklusos bifenilek (dl-PCB, ndl-PCB) vizsgálata
• Mikotoxinok vizsgálata
• Növényvédőszer-maradékok (klorát, perklorát, kvaterner-, ammóniumvegyületek, glifozát, AMPA, screening-) vizsgálata
• Nehézfémek vizsgálata
• Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-k) vizsgálata
• Antibiotikum-maradékok vizsgálata
• Akrilamid-vizsgálat
• Atropin és szkopolamin-vizsgálat

Kapcsolat:

Wessling Hungary Kft.

1045 Budapest, Anonymus utca 6.
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: +36-1-872-3622

Mintaátvételi információk:
Helyszín:
1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel
Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig
- Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig

(x)

(forrás: Store Insider)
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Itt a Store Insider új podcast rovata! A #PályázzaProFuturával podcast sorozat hasznos információkkal nyújt segítséget minden pályázni kívánó élelmiszeripari, FMCG-szereplőnek. Kattints tovább a rovathoz!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!