Fenntarthatóság
Hús- és tejtermék-alternatívák gombából
Az élelmiszer-termelők fenntarthatósági erőfeszítésihez igazodva egy Nature’s Fynd nevű vállalat történetesen gombával igyekszik helyettesíteni az állati eredetű fehérjék különböző típusait.
Erjesztett gombákból állít elő speciális fehérjét egy Nature's Fynd nevű cég. A társaság nemrég mutatta be az egyedi proteinből készült első két termékét. Egy tejmentes krémsajtmásolatról és egy húsmentes fasírtszerűségről beszélünk.
A Nature’s Fynd piacra lépése összhangban áll a fenntartható élelmiszer-termelésre irányuló globális törekvésekkel, mert a gombák víz-, takarmány- és területigénye is jóval kisebb az állatokénál.
A Nature's Fynd egy, a Yellowstone Nemzeti Park geotermikus forrásaiban felfedezett és angolul Fusarium strain flavolapisnak hívott gombacsalád egyik tagjából állítja elő a produktumait. A cég a gombákat olyan tápanyagkombinációval táplálja, amelynek hatására e rejtélyes élőlények növekedése közben az izomrostokhoz hasonló rostrétegek keletkeznek. Az alapanyagok már néhány napos tenyésztés után betakaríthatóak, és az alternatív fehérjetermékek összeállításához már fel is lehet használni őket.


A Nature's Fynd új tejmentes pszeudo-krémsajtját a saját fermentált gombafehérjéje (Fy Protein), kókuszolaj, illetve cukor alkotja, és 1 gramm fehérjét tartalmaz. Az álhúspogácsa fő összetevője szintén a Fy Protein, de azért a szója- és lóbabfehérje sem hiányzik belőle. Az egy adagnak számolt két fasírtban 12 gramm fehérje lakozik.
Az innovatív termékekre a gyártó honlapján keresztül lehetne elméletileg szert tenni, azonban a készlet a jelek szerint egyelőre lemerült.