hirdetés
hirdetés
2021. március. 02., kedd - Lujza.
hirdetés

Fenntarthatóság

Hús- és tejtermék-alternatívák gombából

Az élelmiszer-termelők fenntarthatósági erőfeszítésihez igazodva egy Nature’s Fynd nevű vállalat történetesen gombával igyekszik helyettesíteni az állati eredetű fehérjék különböző típusait.

hirdetés

Erjesztett gombákból állít elő speciális fehérjét egy Nature's Fynd nevű cég. A társaság nemrég mutatta be az egyedi proteinből készült első két termékét. Egy tejmentes krémsajtmásolatról és egy húsmentes fasírtszerűségről beszélünk.

A Nature’s Fynd piacra lépése összhangban áll a fenntartható élelmiszer-termelésre irányuló globális törekvésekkel, mert a gombák víz-, takarmány- és területigénye is jóval kisebb az állatokénál.

A Nature's Fynd egy, a Yellowstone Nemzeti Park geotermikus forrásaiban felfedezett és angolul Fusarium strain flavolapisnak hívott gombacsalád egyik tagjából állítja elő a produktumait. A cég a gombákat olyan tápanyagkombinációval táplálja, amelynek hatására e rejtélyes élőlények növekedése közben az izomrostokhoz hasonló rostrétegek keletkeznek. Az alapanyagok már néhány napos tenyésztés után betakaríthatóak, és az alternatív fehérjetermékek összeállításához már fel is lehet használni őket.

A húspogácsa-utánzat (Forrás: Nature's Fynd)
A húspogácsa-utánzat (Forrás: Nature's Fynd)
Az álkrémsajt (Forrás: Nature's Fynd)

A Nature's Fynd új tejmentes pszeudo-krémsajtját a saját fermentált gombafehérjéje (Fy Protein), kókuszolaj, illetve cukor alkotja, és 1 gramm fehérjét tartalmaz. Az álhúspogácsa fő összetevője szintén a Fy Protein, de azért a szója- és lóbabfehérje sem hiányzik belőle. Az egy adagnak számolt két fasírtban 12 gramm fehérje lakozik.

Az innovatív termékekre a gyártó honlapján keresztül lehetne elméletileg szert tenni, azonban a készlet a jelek szerint egyelőre lemerült.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Spoon)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.