Szeszipar
Repül az idő – whiskyérlelés pár nap alatt
Egy Bespoken nevű társaság azt állítja, hogy akár néhány napra is le tudja rövidíteni a whisky érlelésének nem ritkán évtizedekig elnyúló folyamatát.
A minőségi whiskyket általában tölgyfahordókban, hónapokon vagy akár évtizedeken át tartó érleléssel állítják elő. Ezekben a tartályokban az évszakok változásával párhuzamosan, a hőmérséklet-ingadozások hatására a whisky ciklikusan a faanyagba be-, majd pedig onnan a hordó belsejébe visszaszivárog, és ez a permanens körutazás kölcsönöz speciális ízt, illetve árnyalatot az italnak.
Egy Bespoken nevű cég azt állítja, hogy akár néhány napra is le tudják rövidíteni ezt a folyamatot. A társaság szerint ezt úgy érik el, hogy egy acélkonténerben különböző (tehát nem csak tölgy-) fák „mikrodongáknak” (microstaves) nevezett darabjait érleletlen (fehér) whiskyvel összeeresztik, és a tartályban folyamatos nyomás- és hőmérséklet-ingadozást idéznek elő.

Bár egyes szakértők úgy vélik, hogy ezzel a technológiával nem lehet a hagyományos módon nemesített whiskykkel azonos kvalitású italokat készíteni, a The New York Times szerint ez nem akkora tragédia.
„Ahhoz, hogy sikeres legyen, egy, a Bespokenéhoz hasonló whiskynek nem kell a legjobb bourbonéhoz fogható ízzel rendelkeznie – fogalmaz cikkében a nagymúltú amerikai napilap (egyik szerzője). – Amennyiben versenyképes az ára, az is elég, ha egyszerűen csak jobb a legrosszabbnál.”