hirdetés
hirdetés
2021. december. 05., vasárnap - Vilma.
hirdetés

Egészséges étrend

Rostokból állít elő cukrot egy The Supplant Company nevű vállalat

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

hirdetés

A máskülönben Supplant™ név alatt forgalmazott készítmények a tradícionális cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak, és csak kevéssé emelik a vércukorszintet. Az új édesítőszerek ezen felül prebiotikusak, vagyis – csakúgy, mint a rostok – a bélrendszerben megtalálható, jótékony hatású baktériumok „motorjaként" szolgálnak. Azért hizlalnak kevésbé, mint a cukrok, mert a rostokhoz hasonlóan nem bomlanak le és nem szívódnak fel a szervezetben.

A gyártó szerint bármennyire is eltérő forrásból származnak, az ételek ízét, állagát és küllemét a tradícionális cukorral gyakorlatilag azonos módon befolyásolják.

A növényi rostok a természetben fellelhető, leggyakoribb cukorforrásnak tekinthetők.

Fenntarthatósági szempontból mindig örvendetes fejlemény, ha a termények korábban hasznosíthatatlannak minősülő részeit valamiképpen sikerül biztonságosan bedolgozni az élelmiszerekbe. Az már csak hab a tortán, ha ez az integráció még előnyös egészségügyi hatásokkal is megajándékozza a fogyasztókat.

Forrás: The Spoon

A gyártás folyamata

A The Supplant Company először is különböző gazdaságoktól és élelmiszeripari létesítményektől, illetve erdőkből beszerzi a szárhoz, héjhoz és csutkához hasonló, megfelelő növényi alkotóelemeket. Ezt követően a cég a saját szavai szerint ezeket a részeket „kezelhető” méretű darabokra aprítja, hogy könnyebben hozzáférhessen a bennük rejlő rostokhoz. Következő lépésként gombákból származó enzimekkel rövidebb szakaszokra bontják a rostokban meghúzódó, poliszacharidnak nevezett, hosszú és komplex cukorláncokat.

Végeredményben a beavatkozás következtében létrejött morzsalék állítólag főzésnél és sütésnél cukorpótlékként remekül megállja a helyét, mert bár számos, főleg a rostokra jellemző tulajdonsággal rendelkezik, alapvetően cukorként „viselkedik” az élelmiszerekben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Supplant Company)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Itt a Store Insider új podcast rovata! A #PályázzaProFuturával podcast sorozat hasznos információkkal nyújt segítséget minden pályázni kívánó élelmiszeripari, FMCG-szereplőnek. Kattints tovább a rovathoz!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Újra itt a Kreatív digitális versenye!