hirdetés
hirdetés

Biohacking a stressz ellen, a hosszú életért

A stresszkezelés és a fiatalság módszeréről Magyarország legismertebb biohackerét és életmód-tanácsadóját, Rácz Andrást kérdeztük.

hirdetés

Mit jelent a biohacking, és milyen gyökerei vannak?

A biohacking a szervezet csúcsra járatása, az egészségünk optimalizálása, vagyis az a cél, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Használjuk a modern technológiát, ugyanakkor visszavezetjük magunkat a természetes életvitelhez. Ez a korábbi, elterjedt módszerekhez képest óriási ugrást jelent, nem átlagos életmódváltásról van szó, hanem annak magas fokáról! Fontos jellemzője a mérés. Ha nem mérünk például testhőmérsékletet, pulzust, szívritmus-variabilitást, alvásminőséget, az alap-laboreredményeinket, akkor nem is tudjuk magunkat fejleszteni. Lehet, hogy hamarosan eljön itthon az idő, amikor a karóránk már megmutatja mondjuk a ketontesteket és a vércukorszintet is. Maga az irányzat Amerikából indult, az atyja Dave Asprey, Golyóálló diéta című könyve már itthon is megjelent.

Miért kezdtél el iránta érdeklődni, hogyan jött a teljes fordulat?

Pánikbetegség jelentkezett nálam körülbelül öt éve erős szívdobogás, nyugtalan alvás, rémálmok, fülzúgás, szorongás, rossz közérzet, emésztési rendellenességek tüneteivel. A legnagyobb stressz akkor jött, amikor szakácsként elkezdtem dolgozni, aztán inkább szakmát váltottam. Barista, báros, pincér, bármenedzser lettem. Ekkor kezdtem el a személyi edzés, életmód és táplálkozási tanácsadó képzést Angliában, és még tovább képeztem magam, sokat tanultam például a vörös fényről, a földelésről, az agy különböző rezgésszámainak befolyásolásáról, az idegrendszer működéséről, a stresszválaszokról. Aztán volt a háttérben egy sokáig nem diagnosztizált cöliákia is, ami egész élethosszon át tartó gluténmentes étrendet igényel nálam.

Hogyan változott a biohacking hatására az életed?

Mindig csak egy napot optimalizáltam, lépésről lépésre haladtam. 365 nap után viszont eljutottam odáig, hogy már rengeteg tudás birtokába kerültem az emberi test működéséről. És amit ismerek, azt irányítani is tudom. Sokkal jobban éreztem magam minden szinten.Mindez a szenvedélyemmé, majd a munkámmá is vált.

Michelin-csillagos étteremben csodás ételeket alkottál, ma pedig emberek százainak segítesz átállni a minőségibb, optimálisabb életvitelre. Kik és mivel keresnek meg?

Az ügyfeleim felső vezetők, cégvezetők és hasonlóan stresszes, rohanó életet élő emberek. Optimalizáljuk az életüket, javul az egészségük, és a mindennapjaikhoz adok iránymutatást. Itt is működik a 80-20-as szabály: akár kis, apró trükkök is nagymértékben tudják javítani az egészségi állapotukat. Az elején labort és táplálkozási naplót kérek, ez a kiindulás. Megpróbáljuk javítani azokat a markereket, melyek rontják az egészségét. A táplálkozást is megváltoztatjuk, olyan étrendet kap, amilyet az amerikai hadsereg és a NASA is alkalmaz, és folyamatosan kapcsolatban vagyok velük, koordinálom és finomhangolom. Már a cégek is felismerik ennek előnyeit, és a HR-kultúra részévé teszik a munkatársak egészségi állapotának megőrzését, javítását. Nő a hatékonyság, az eredményesség, pozitívabb a csapat, nagyobb a szinergia, nincs annyi betegszabi, fluktuáció sem.

Fotók: Sörés Anna
Fotók: Sörés Anna

Ketogurunak is hívnak, hiszen a Ketoakadémia és az I. Ketofest és Biohacking Konferencia életre hívása is a nevedhez fűződik. Mesélj arról, hogy milyen egy biohacker átlagos napja télen?

Ébredés után 5 perc meditáció és vizualizáció, azaz elképzelem a napomat, belerakom a tudatalattimba, beprogramozom magam. Majd beleugrom az udvaron egy dézsa 2 fokos vízbe körülbelül 2-5 percre, így nincs szükségem kávéra és egyéb stimulánsokra sem, viszont a jeges víz egészségmegőrző hatása fenomenális! Időnként iszom egy golyóálló kávét, ami 1 hosszú kávé 2 evőkanál tisztított vajjal és 1 evőkanál kókuszzsírral krémesítve. Jelenleg időszakos böjtöt folytatok kis módosítással, mert a kávé megtöri a böjtöt. Természetes vizet iszom, amely egy artézi kútról származik, és tiszta forrásból származó alapanyagokat használok a konyhában. A laptopomat felpolcolom szemmagasságba, és többnyire állva dolgozom, vörös fényben, hűvös szobában, félmeztelenül, nyitott ablaknál. Félóránként 20 fekvőtámaszt és 30 guggolást végzek. A gépemen kékfényblokkoló fut, és 10 percenként felugrik egy figyelmeztetés, hogy lélegezzek helyesen: ilyenkor veszek 3 mély levegőt. A munkám közben az úgynevezett deepwork technikát alkalmazom. A napi 6-8 órás szellemi munka után nem vagyok fáradt, kimerült. Az étkezésem ütemezése a szívritmus-variabilitás mérése alapján történik. Ha stresszes vagyok, akkor napi háromszor eszem, ha nyugodtabb napom van, elég akár napi egy étkezés is. A hidegterápia részeként futok az esőben, néha fára is mászom, így kapcsolódom a természettel. De ott van például a hóban fürdés, a HIIT, a sprintelés is – ezek sokkal hasznosabbak hormon- és testkompozíció szempontból más mozgásformákhoz képest. Egész nap a cirkadián ritmust követem, és naplementétől kerülöm a kék fényt különböző szűrők alkalmazásával, például szemüveg, alkalmazások, gyertya, hosszú ujjú póló, egyebek. Este leírom a másnapi teendőket, ezzel csendesítem el a gondolataim elalvás előtt.

Mit tanácsolnál azoknak, akik csak belekóstolnának a biohackingbe? Mit tudunk alkalmazni akár már holnaptól?

A biohacking 3 alapvető módszerét javaslom, erről sok gyakorlatias segítséget adok a Facebook- és Youtube-felületeimen. 1. Hidegterápia: fantasztikus zsírégető, gyulladáscsökkentő hatása van, megnöveli az élethosszt, erősíti az idegrendszert, az akaraterőt, gyorsítja a regenerációt, stabilizálja a vércukrot, javítja az alvásminőséget, segíti az immunrendszert. 2. Böjt: növeli az élettartalmat, sejtszinten fiatalít, segíti a méregtelenítést, javítja az agyi funkciókat és az inzulinérzékenységet, erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt, jót tesz a szívnek, a koleszterinszintnek. 3. Légzéstechnika: oldja az orrdugulást, nyugtat, javul az oxigénellátás és az inzulinérzékenység, energetizál, megmozgatja a nyirokrendszert, javíthatja az izomgörcsöket, az emésztést és a mentális állapotot is. Vagyis egy kicsit fáznod, éhezned kell, és visszatartani a lélegzeted!

Posta Renáta
a szerző cikkei

(forrás: Mentes-M Stream Magazin/2019)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél