hirdetés
hirdetés

Molnár Andrea: imádja az egészséges ízeket

17 évig versenytáncolt, most két televíziós műsort is vezet az RTL Klubon (Édesítő, Édes otthon), de továbbra is táncot oktat, fellépni jár egy csapattal. Igen mozgalmas, rohanó életet él tehát Molnár Andrea, aki ennek ellenére nagyon odafigyel arra, hogy egészséges legyen: nemcsak a mozgás, hanem például az étkezés terén is.

hirdetés

Fotók: Vas András
Fotók: Vas András

– Nincs időm, nincs energiám – talán a leggyakoribb kifogások a tudatos táplálkozásra. Neked mégis sikerül odafigyelni rá. Mi a titok?

– Arra azért nekem sincs időm, hogy mindennap főzzek magamra, hiába egészségesebb, de keresem a városban azokat a helyeket, ahol tudatosan lehet étkezni. Nem vagyok például szigorú, radikális vegán vagy vega, de nálam is mérséklődött a húsfogyasztás, a fehérjéket más forrásból próbálom pótolni. Amikor a Táncművészeti Főiskolán végeztem a mesterképzést, beleástam magam a sportolók táplálkozástudományába, hogy mennyivel nagyobb teljesítményt lehet nyújtani tudatos étkezéssel. Mára a hobbimmá vált olyan helyeket és alapanyagokat keresni, kipróbálni olyan recepteket és kajáldákat, ahol figyelnek ezekre. Színesen kell étkezni, ami jól megy, mert édesanyámnak köszönhetően nem vagyok válogatós, gyerekkoromban kitartósan kóstoltatta velem az ízeket.

Fotók: Vas András
Fotók: Vas András

– Ez teljesen magadtól jött, vagy van esetleg ételintoleranciád is?

– Az állati tejforrást nem annyira tolerálja a testem. Régen sajt-, joghurt- és túróimádó voltam. Elmentem kivizsgáltatni magam, nagyon kis fokú intoleranciát mutattak ki tojásfehérjére, úgyhogy már erre is odafigyelek. Szójajoghurtot eszem inkább, ha nagy ritkán megkívánom, és igyekszem kerülni a tejes dolgokat. És aki ismer, az tudja, hogy télen-nyáron fagylaltozom, amiből a sorbet irányába mentem el. Már sok olyan alternatív cukrászda nyílt, ahol nem agyoncukrozott fagyit árulnak, nem tejes alapú, hanem inkább a gyümölcsös íz jön ki belőle. Sütizni is nagyon szeretek, és van például a datolyának egy olyan alapja, amely édes, azt keverik a sütikbe vagy mandulalisztet – ezeket nagyon szívesen választom. Sokan azt mondják, hogy a klasszikus krémes sütik mellett ezek nem rúgnak labdába, de szerintem igen. Más ízvilág, de nyitottnak kell lenni, én egy kalandnak fogom fel.

– És a környezeted, a család, barátok, munkatársak is vevők erre?

– A családomban én voltam az első fecske, aztán anyukám és nagymamám esetében az orvosi leletek is bizonyították, hogy jobban kell figyelniük például a fehér kenyér fogyasztására, a cukrok mennyiségére. Úgy veszem észre, hogy az üzenet szép lassan átmegy. Ha például egy stábautóban ülünk, és látják, hogy én zöldséget, gyümölcsöt hozok magammal a forgatásra, vagy ha megállunk valahol enni, és sok zöldség is van a tányéromon, akkor hatással vagyok a kollégákra. Úgyhogy én pozitívan látom ezt a dolgot, de nyilván a mértéke lehetne nagyobb. Ezért is szoktam a közösségi oldalamon például megmutatni, hogy mindenki rohanásban van, mégis volt tíz percem elkészíteni egy egészséges reggelit. Hátha inspirálok vele másokat. Anyukám például már maga főzi a rizstejet minden vasárnap reggel a kávéhoz, ez óriási siker.

– Viszont közeleg az egészséges táplálkozás egyik nagy kihívója, a karácsony...

– A nagyszülőket nem illik megbántani, úgyhogy ilyenkor mindent megkóstolok, de mértékkel. Egyébként már ők is elkezdték, hogy például nem cukrozzák agyon a bejglit, ráadásul így szerintem sokkal markánsabban érezhetők az ízek. Azért többgenerációnyi időnek el kell telnie, mire a tudatos étkezés teljesen átmegy, és szakítani tudunk a régi hagyományokkal. A halászlé viszont nem hiányozhat, és abban nem is találok semmi kivetnivalót. Egyébként az is siker, hogy nálunk már megjelent a saláta mint köret a karácsonyi asztalon.

Pál Tamás
a szerző cikkei

(forrás: Mentes-M Stream Magazin/2019)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

StoreInsider-FMCG Hírlevél