hirdetés
hirdetés

Molnár Barna cikkei

#1
2019-05-20 13:13:00

Az olyan színek, mint a narancssárga, a piros vagy a bíbor egyes árnyalatai éhségérzetet keltenek, és az ilyen színekről a vevők a magasabb tápértékre, a kiegyensúlyozott beltartalomra asszociálnak.

#2
2019-05-16 11:34:00

A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.

#3
2019-04-01 10:47:00

A technológia, a kényelem, és a perszonalizáció jellemzi majd a jövőben az élelmiszerfogyasztást, legalábbis ezeket a trendeket látják a legkiemelkedőbbnek az amerikai Forbes magazin által megkérdezett iparági szakemberek.

#4
2019-03-29 12:42:00

Talán egy deus ex machina (isteni beavatkozás a szerk.) segíthetne leginkább az egyre kilátástalanabbá váló Brexit-folyamatban, amelyben a korábban kizártnak tartott vámunióban maradást és a halasztás ötletét is bevetették már brit politikusok a mindinkább fenyegető no-deal Brexit elkerülésére. A rendezetlen kilépés valóban durva lenne, amely a becslések szerint minden nyolcadik élelmiszeripari szereplőnek egyenlő lenne a kegyelemdöféssel. (A brit parlament március 29-én pénteken vitázik a brexitről - a szerk.)

#5
2019-03-11 15:31:00

Soha nem látott bizonytalanság, megállapodás nélküli adminisztratív korlátok és esetleg no-deal Brexit egyrészről, „kijózanító ütés”, ébresztő a brit politikai elitnek másrészről – ilyen ellentmondásosan értékelték lapunknak a Theresa May-féle Brexit-tervezet bukását a megkérdezett élelmiszeripari szereplők. Hogy mi lesz, azt tényleg senki sem tudja, de a jelek szerint akkor jár el jól a britek irányába évente mintegy 130 milliárd forint értékben exportáló magyar élelmiszer-gazdaság, ha felkészül gyakorlatilag mindenre.

#6
2019-01-29 13:16:00

Afrikában jól ismerik, Európában egyelőre hóbortnak tűnhet, de rohamosan terjed a cirok élelmezéscélú felhasználása. A gluténmentes, egyáltalán nem drága, több kedvező tulajdonsággal rendelkező ciroklisztből, illetve -darából már készül olasz pasta és sör is. Igaz, egyelőre nem lehet nevükön nevezni a termékeket.

#7
2018-06-08 14:58:00

Sok szigort és néhány kisebb engedményt tartalmaz az a szabályozás, amely 2021 után gyökeresen átalakítaná a biotermelés feltételeit az Európai Unióban, de még az importpartnerek számára is új rendszert szabna. A szabályozás változását az Európai Parlament szavazta meg április közepén azok után, hogy némileg puhította és életszerűbbé tette az Európai Bizottság eredetileg kőkeménynek bizonyuló javaslatát.

#8
2018-05-09 12:17:00

Összes kiadásunk csupán néhány százalékát teszi ki az alapélelmiszerekre fordított összeg, így ezen termékek drágulása sem befolyásolja érdemben a pénzügyi helyzetünket, mégis, bizonyos termékek árváltozása komoly indulatokat válthat ki.

#9
2018-04-04 15:53:00

Igazi mélypontról kezdett drágulni tavaly év végén a búza, és jelenleg sem mondható drágának, mégis maga után vonhatja a liszt árának emelkedését. Ami gátolhatja ezt, az a malomipar gyenge ártárgyalási képessége.

#10
2017-03-01 09:56:00

Uniós forrásból, 3,8 milliárd forintból fejlesztette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új informatikai rendszerét, amelynek célja, hogy a technológia segítségével azonosítsa a „gyanús” pontokat az élelmiszerláncban – hangzott el a szervezet témában megrendezett sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. 

#11
2016-05-04 16:48:00

„Lesújtó eredménnyel” zárult a komplex tejágazati ellenőrzés első hónapja.

#12
2015-11-16 16:24:00

Érvek és ellenérvek, hitek és félelmek is összecsaptak azon a sajtószemináriumon, amelyet a közelmúltban rendeztek meg Brüsszelben, és amely az újszerű élelmiszerek (novel food) szabályozását tárgyalta.  A mindvégig szakmainak megmaradó, mégis sok vitát kiváltó eseményen ugyanis azt feszegették a résztvevők, mi lesz, ha az Európai Parlament rábólint (2015azóta rábólintott, A Szerk.) az új molekulákat, szövettenyészeteket, gombákat, algákat és rovarokat is felhasználó élelmiszeripar elképzelésére. 

#13
2015-11-06 00:47:00

2016 közepére elérhetjük a válság előtti szintet.

#14
2015-08-18 16:22:00

A magyar húsiparban tevékenykedő és itt élő kevés olasz egyikeként lassan két évtizede az ágazat cégvezetői között dolgozik Giacomo Pedranzini, aki a Kométa ’99 Zrt. élén az ország egyik nagy húsipari cégét irányítja. A korábban nehéz időket is megélt vállalat erőfeszítései beérni látszanak: mind az árbevétel, mind az üzemi és mérleg szerinti eredmény növekszik Kaposváron. Az elmúlt évek munkájáról az ügyvezetővel és dr. Prohászka Balázs gazdasági igazgatóval beszélgettünk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha belegondolok, hogy mikor kezdték el Magyarországon is árulni az instant kávét, vagy az első ehető üveges majonézt, akkor úgy tűnik, igencsak le vagyunk maradva. De ha a másik oldalról nézem, akkor ennyivel tovább tudtunk piacra járni, és valódi élelmiszereket vásárolni. A reklámok minden esetre zseniálisak egytől-egyig!

Valóban az élménymarketing lenne a jövő kulcsa? És ha igen, minden márkának és célcsoportnak való? Kissé tripes elmélkedés Sas István előadása kapcsán.

Már a HVG Extra Pszichológia magazinjának kritikájakor megírtuk, hogy itthon is egyre menőbb a pszichológia, nos, a fent említett mestermű, a Mindennapi Pszichológia és a mellettük csak bulvárlapnak nevezhető Nők Lapja Psziché után a Kreatív is betör a piacra, amely ősszel Üzlet és Pszichológia címmel indít újságot.