Az élelmiszer-termelők fenntarthatósági erőfeszítésihez igazodva egy Nature’s Fynd nevű vállalat történetesen gombával igyekszik helyettesíteni az állati eredetű fehérjék különböző típusait.
Legalábbis egy kísérleti program keretében, ideiglenes jelleggel növényi alapú húspogácsával töltött szendvics értékesítésébe kezdett Svédországban és Dániában a McDonald’s.
Önállóan tevékenykedő, terményszüretelő drónokat fejlesztett ki egy Tevel nevű cég, és a betakarító robotok piacát még idén nekiállhat felforgatni a szerkezetekkel.
Az eldobható műanyagkanalak és -kanálvillák pótlására alkalmas, hajtogatható kartonevőeszközöket forgalmaz Európában egy EcoTensil nevű kaliforniai cég.
Egy újfajta, csicseriborsóból készített liszt a fehérkenyér-fogyasztók körében segíthet mérsékelni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A közelmúltban piacra dobtak egy hagymaszag-eltávolító szappant, amely úgy néz ki, mint egy szappan, úgy is kell használni, mint egy szappant, viszont nem szappan.
Egy nemrégiben megrendezett exkluzív kóstoló keretében bemutatta saját, laboratóriumban kitenyésztett, mesterséges homárhúsának prototípusát a Shiok Meats.
A mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan mozgó gépcsúszómászókat fejlesztenek a Cornell Egyetem tudósai.
Az egyesült-királyságbeli Bath-i Egyetem mérnökei megmutatták, miként lehetne begyűjteni és hasznosítani a talajban lévő mikroorganizmusokban lezajló természetes reakciók közben keletkezett villamos energiát.
Egy Zipline nevű céggel közösen a szokványos rotoros drónok helyett kicsi és merevszárnyú pilóta nélküli repülőkkel tervez házhozszállítási szolgáltatást indítani a Walmart.
Élelmezési célú vizsgálathoz buherálták meg egy szarvasmarhaborjú génállományát Kaliforniában. A változtatásokra természetesen még az állat embrionális korában került sor.
A British Journal of Psychiatry nevű folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a lítiumban gazdagabb ívóvízzel ellátott régiókban az öngyilkosságok előfordulása alacsonyabb.
A segédeszköz a diabéteszes páciensek vércukorszintjét önállóan követi nyomon, és szükség esetén szintén autonóm módon adagolja be a megfelelő mennyiségű inzulint a beteg szervezetébe.
Bizonyos kutatások szerint a borok kiválasztásakor a vásárlók 35 százaléka a palack kinézete alapján hozza meg a döntéseit. A Lidl éppen ezen a gyakorlaton próbál változtatni Chateaux Noir nevű pop-up eseményeivel, amelyekben vak bor kóstolókat rendez.
Egy friss tanulmány azt állítja, hogy a fokhagymafogyasztás hatékony fegyver lehet az öregkorral kapcsolatos memóriaproblémák elleni küzdelemben. A vizsgálatokat végző kutatók azt gyanítják, hogy a kedvező hatás forrása a zöldség intenzív szagáért felelős, allilszulfid nevű vegyület. A feltételezésüket többek között az egyik egereken végzett kísérletüknek eredményeire alapozzák.
Halhúsmentes tonhalhúst hozott létre egy Good Catch nevű vállalat. A termék megjelenésének valószínűleg a közterületeken gyakran megforduló, állatbarát és egészségtudatos emberek örülnek a legőszintébben.
Amint láttuk, már ahhoz is egy évszázadra volt szükség, hogy az első hűtőgép kereskedelmi forgalomba kerülhessen, és ezt a robusztus berendezést is csak ipari alkalmazásra tervezték. A háztartások számára szánt, miniatürizált készülékek értékesítése csak a XX. Században kezdődött el, és még a megjelenésük után is rengeteg változtatáson estek keresztül, mígnem a mai formájukat elnyerték. Az alábbiakban a frizsiderek történetét röviden ismertető cikkünk második, s egyben befejező részét lehet elolvasni.
A hűtőgép feltalálását megelőzően, az emberek már az ókorban is többek között jégvermekben tárolták az élelmiszert. A talajba vájt gödröket télen hóval és jéggel feltöltötték, és hermetikusan elzárva nyáron is hatékony hűtőkamraként szolgáltak. Hosszú idő telt el azonban, mígnem a táplálék frissen tartásához szükséges alacsony hőmérsékletet szintetikus módon is sikerült előállítani. Két részes cikkünkben azt kívánjuk bemutatni, hogy a „hideggerjesztésre” tett első, bátortalan kísérletektől milyen út vezetett el napjaink hűtőszekrényeihez.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) érkezett fogyasztói bejelentés szerint fémgolyóra emlékeztető idegen testet találtak az egyik, Hamánek márkájú bébiételben.
A GOfermentor nevű borkészítő gépet megalkotó csapat magánfogyasztásra kihegyezve létre hozta az apparátus házi kiadását, tájékoztatott a The Wall Street Journal.
A kávéval elegyített borok és sörök sikere láttán egy bátor különítmény elhatározta, hogy kipróbálja, milyen, amikor a „folyékony kenyeret” immár teával keveri össze.
Előnyös tulajdonságai miatt globálisan egyre népszerűbb ital a tevetej. A magas ára egyelőre lassítja az elterjedését, de a piaci viszonyok jó eséllyel hamarosan kedvezőbbek lesznek.
Egy glasgow-i szupermarketben a vásárlók rendkívül környezettudatos módon szerezhetik be a tejet. Mondhatnánk, hogy fejéssel, de ennél azért kicsit mesterségesebb a helyzet.
Az Egyesült Királyságban 2018-ban is megrendezték az erősen sérülésveszélyes Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake sajtgurító versenyt. Idén ismét egy „régi harcos” diadalmaskodott a bajnokságon.
A Rutgers Egyetem egyik új kutatása újfent igazolta, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek vércukorszintjének szabályozásában.
Tévedtünk, ha azt gondoltuk, hogy az ízesített ásványvizek piaca kezd egy kicsit elerőtlenedni. Ellenkezőleg, a minap a PepsiCo. bejelentette, hogy ebben az egyre intenzívebben pezsgő ágazatban is megméretteti magát.
A Sussexi Egyetem tudósai feltaláltak egy olyan szerkezetet, amely az élelmet lebegő formában tudja eljuttatni a fogyasztók szájába. Érdekes gasztronómiai típusú tudományos megállapításra vezette őket a készülék.
Az emberiség húspótló proteinek iránti fokozódó étvágya az élelmiszeripari cégek termékfejlesztési irányát is egyre szűkülő mederbe sodorja. A tengerentúlon legalább is ez a helyzet.
Az amerikai illetékes hivatal aggályosnak tartja, hogy egy pékség egyik termékének címkéjén a szeretet is ott szerepel az élelmiszer-összetevők között. A cég értetlenül áll a szervezet kifogásai előtt.
Nem volna meglepő, ha a szuperételek (tápanyagokban dúsgazdag ételek) következő irányzatának alapját az algák képeznék. Nem, mint fő harapnivaló, hanem mint kiegészítő.
Egy tanulmány szerzői a releváns tényezőket figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy Latin-Amerika egyes jelentős kávétermesztő területeiről 2050-re majdhogynem el fog tűnni a kávé.
Amerikai kutatók az egyik értekezésükben arra a következtetésre jutottak, hogy már pusztán az ételek megszimatolása is közvetlenül hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.
Az élelmiszeripari innovációk egyik legnagyobb presztízsű kiállításán bemutattak egy zöld innivalót, amely a továbbiakban az italtrendek alakulását akár globális szinten is jelentősen befolyásolhatja.
A vonzó reklámok és a nyújtott kényelem ellenére a gyümölcsdzsúsz egészségügyi szempontból nem sorolható az ideális napi állandó szomjoltó innivalók közé.
Hosszú pereskedés után az egyik fellebbviteli bíróság elkaszálta a Nestlé azon kísérletét, hogy szabadalmaztathassa Kit Kat nevű termékének ikonikus formavilágát.
Szingapúri tudósok egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, amelynek segítségével csupán egy pohár víz, LED-lámpák és egy elektromos impulzus felhasználásával a földi halandók kizárólag az internet virtuális terén keresztül (tehát nem ételfutárokkal) küldözgethetnek limonádét egymásnak.
Már a piacot környékezi a Nestlé egyik zászlóshajójának azon variációja, amely a világ legorrfacsaróbb terményét igyekszik a fogyasztó eszébe juttatni.
Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint nemcsak, hogy az öt másodperces szabály igaz, de némely ételeket akár még 30 padlón töltött perc után is el lehet fogyasztani (tehát miután az ételek 30 percet eltöltöttek a padlón).
Egy közmondás szerint a zene univerzális nyelv. Na de hogy ennyire! Úgy látszik, a minőségi tejtermékek kulcsa nem feltétlenül csak a haszonállatok étrendjében vagy az élőhelyében keresendő, a zenei ízlésük is meghatározó tényező lehet.
A kannabisztól a zenéig (!) a kézműves sörfőzdék a világon szinte mindent felhasználtak már termékeik ízesítéséhez. Nem meglepő tehát, hogy a brazíliai Jundiaí városában egy Heroica nevű cég jelenleg százéves japán bonszaiok ágait dobálja bele készülő italaiba.
A The Wahington Post bejelentette, hogy az első genetikailag módosított, nem barnuló almák akár már a következő hónapban felbukkanhatnak az amerikai boltok polcain.
Leia hercegnő ikonikus kontyát a tengerentúlon már évtizedek óta sokszor hasonlították a fahéjas csigához (minthogy az USA-ban a kakaós helyett ez a változat terjedt el).
Mintha csak a smink része volna, egy pohár bor alkalomadtán mélyen vörös tónust kölcsönözhet fogyasztója ajkának. Egy koreai cég ezen a tényen felbuzdulva létre is hozta a borrúzst.
Régóta tudjuk, hogy a fokhagyma dúskál a pozitív egészségügyi hatásokban (csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin (LDL) szintet, segít a kórokozók elleni küzdelemben, blablabla…). A médiában ugyanakkor egy ideje már lendületesen terjednek az információk egy újabb pozitív hatásáról is.
Számos németországi étterem bírságot fizettet az otthagyott ételekért. Az élelmiszer-felesleg felhalmozódása ellen folytatott állandó küzdelemben akár fontos fegyvernemmé is kinőheti magát a retorzió.
A The Huffington Post az élelmiszerekkel foglalkozó oldalán az egész júliust az élelmiszerpazarlás tematikájának szenteli. Pontosabban annak, hogy az egyes fogyasztók otthon (ha parányi mértékben is) hogyan járulhatnak hozzá a tékozlás ütemének visszaszorításához. A banán esetében például így:
Az okos karórák ma már népszerűbbek, mint világhírű svájci társaik, az Apple hasonló ketyeréinek értékesítése mindazonáltal valahogy mégsem felelt meg idáig a várakozásoknak. Oké, hogy szöveges üzeneteket olvasgathatunk a csuklónkon, de nem lehet, hogy még klasszabb lenne, ha esetleg nassolni is lehetne a pulzusunkon összeszíjazott időmérőből?
Gyerekkorunkban valószínűleg nekünk is sokszor elmondta anyukánk, és a reklámok is azt szajkózták, hogy az a legegészségesebb, ha reggelivel kezdjük a napot. Egy táplálkozási szakértő szerint nem eszik olyan forrón a kását. Dr. James Betts megfigyelései arra utalnak, hogy a nap első étkezése egyáltalán nem olyan fontos, mint amilyennek beállítják.
A jelentős mennyiségű, táplálékkal (pl. citrusfélékkel, paprikával, káposztával, stb.) bevitt C-vitamin késleltetheti a katarakta kialakulását, derül ki egy, az Ophthalmology (szemészet) nevű honlapon március 23-án megjelent kutatás szerint. Az MPR beszámolója.
A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.
Amennyiben meg kívánunk győződni arról, hogy nem túlozzuk el az ételeinkhez felhasznált vaj mennyiségét, a Biēm Butter Sprayer segítségével könnyedén kiporciózhatjuk az ebédünkhöz felhasznált krémes ínyencséget, méghozzá úgy, hogy ráspricceljük arra.
Húsvét közeledtével egy Chocolatician nevű cég az ünnep ikonikus nyalánkságával keresztezte a színész karakteres ábrázatát. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.
A fogyókúra gyakran gyötrelmes küzdelem, és az egészséges testsúly megtartása sokszor még ennél is nagyobb kihívást jelent – olvashatjuk a PHG Foundation cikkében. Mindez az extrém diéta és a testsúlygyarapodás végeláthatatlannak tűnő és az emberi szervezetre káros váltakozásához vezethet (jojódiéta). A hasonló jelenségektől szenvedő fogyasztók számára hosszú távon (és közvetve) talán megváltást jelent majd németországi tudósok azon felfedezése, mely szerint a hiszton-dezacetiláz 5 (HDAC5) enzim fontos szerepet játszik a leptin-szignálok kiváltásában.
Hektikus életmódunknak köszönhetően a stressz immár hétköznapjaink szerves részévé vált. Bizonyos adatok szerint az amerikaiaknak például 40 százaléka legalábbis lépten-nyomon túlevés áldozatává válik, illetve egészségtelen élelmiszerekhez folyamodik a stressz miatt. Ez, mondhatni, „nem túl megnyugtató” statisztika. Következzék ezért 5 élelmiszer, amelyek stresszoldó hatásuk mellett teljesítményünket is fokozni tudják.
Több hónapnyi kutatás és fejlesztgetés, valamint egy sikeres, berlini béta teszt után Melisse Snover és cége, a Katjes Fassin UK Ltd. az ISM-en (az édességek és rágcsák elsőszámú, globális kereskedelmi vásárán) mutatta be vállalatának jelenlegi zászlóshajóját.
Egy új kutatás szerint, a mellrák kockázatának csökkentése érdekében a nőknek már kamaszkorban érdemes átállnia a magas rosttartalmú diétára. A cikk a Daily Meal írása alapján készült.
Ha a legjobb haverjaink a barátnőjükkel, a feleségükkel vagy éppenséggel a még nálunk is jobb cimboráikkal töltik az idejüket, a magányos ivászat igen lelombozó lehet.
Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egyesülésükről a Dow Chemical Co. és a DuPont Co., amely méltó lezárása lenne a hasonló fúziókban mindez idáig leggazdagabb esztendőnek. A cikk a The Wall Street Journal írása alapján készült.
Az ABB korszerű robotja minden eddiginél biztonságosabban és hatékonyabban képes emberek közvetlen közelében és velük karöltve elvégezni a rá bízott feladatokat.
Cambridge-ben a bejáratnál alkoholszonda várja a falatozni vágyó vendégeket, hogy az ittas látogatókat házon kívül tartsa – tudósít a Mirror információi alapján a Foodbeast.
Ifjabb Rubik Ernő 1974-es találmánya, a bűvös kocka, melyet 1980-ban neveztek át Rubik-kockává, hamar meghódította az egész világot. Az elmondottak fényében nem csoda, hogy a játék valamilyen úton-módon végül a gasztronómiában is felütötte a fejét. A most következő videóban megtekinthetjük, hogy miként is hozható össze felkockázott gyümölcsökből a világ egyik legnépszerűbb játékának étvágygerjesztő másolata.
A világ számos helyén a méhek gondoskodnak élelmiszerforrásaink jelentős hányadáról. „Hálából” az ember kíméletlenül bánik velük. Legnagyobb problémát a vegyszerek jelentik, amelyek közvetve vagy közvetlenül károsítják ezeket a hasznos élőlényeket.
Ha belegondolok, hogy mikor kezdték el Magyarországon is árulni az instant kávét, vagy az első ehető üveges majonézt, akkor úgy tűnik, igencsak le vagyunk maradva. De ha a másik oldalról nézem, akkor ennyivel tovább tudtunk piacra járni, és valódi élelmiszereket vásárolni. A reklámok minden esetre zseniálisak egytől-egyig!
Valóban az élménymarketing lenne a jövő kulcsa? És ha igen, minden márkának és célcsoportnak való? Kissé tripes elmélkedés Sas István előadása kapcsán.
Már a HVG Extra Pszichológia magazinjának kritikájakor megírtuk, hogy itthon is egyre menőbb a pszichológia, nos, a fent említett mestermű, a Mindennapi Pszichológia és a mellettük csak bulvárlapnak nevezhető Nők Lapja Psziché után a Kreatív is betör a piacra, amely ősszel Üzlet és Pszichológia címmel indít újságot.