Az MIT beszámolója alapján az egyetem kutatói rézviráglevelekből kivont sejtekből tudtak laboratóriumban kitenyészteni faanyagszerű növényi struktúrákat.
Egyszeri és kicsiny invazív beavatkozással a fülcimpába ültethető és tulajdonképpen szemrevaló vércukorszintmérő ékszert talált fel egy lelkes ifjú kutató.
Egy holland cég létrehozott egy Heatbox nevű edényt, amellyel vezetékes elektromos összeköttetés vagy egyéb röghöz kötött technológia nélkül is, vagyis bárhol fel lehet melegíteni a benne hordozott ételeket.
A kiterjesztett valóság technológiájának területén jártas cégekkel együttműködésben hozott létre a szépségápolási termékek virtuális kipróbálására alkalmas, internetes felületet a Google.
Koreai tudósok egy teljesen hétköznapi összetevő felhasználásával létrehoztak egy bevonatot, amely automatikusan kijavítja a mobiltelefonok kijelzőin keletkezett fizikai károsodásokat.
Sok országban a sör és a chips szimultán fogyasztása meglehetősen elterjedt gyakorlat, és nem lehetetlen, hogy a jövőben a fenntartható étrend szerves elemévé válik.
A kávébabokról lefejtett gyümölcshúsból, másnéven cascarából készít különlegesen egészséges összetevőket az Olam Food Ingredients leányvállalataként működő Olam Coffee.
Az élelmiszerek frissességének alakulását nyomon követő intelligens címke kifejlesztéséhez fogott össze egy digitális érzékelőket és egy hajlékony kijelzőket gyártó vállalat.
A csirkehús ízét és állagát reprodukáló növényi alapú proteint próbál létrehozni a baromfitermékek skandináviai és írországi piacának egyik vezető gyártója.
Egy ReNew ELP nevű angol cég hamarosan megépíti a világ első kereskedelmi méretű, Cat-HTR technológiát használó műanyag-újrahasznosító üzemét. Évente 80 000 tonna plasztikhulladékot fog reciklálni a létesítmény.
Leeds-i és Edinburgh-i tudósok létrehoztak egy, az emberi nyelv felületének „domborzatát” hűen reprodukáló eszközt, amely egyes élelmiszer-biztonsági vizsgálatokban akár kardinális szerephez is juthat.
A globális méhpopuláció rohamos csökkenése miatt a méz ára intenzív növekedésnek indult, ami tág teret nyitott a folyékony arany emberkéz alkotta alternatíváinak piaca előtt.
A speciális kiszerelést a Kellogg’s a vak emberek Royal National Institute of Blind People nevű, egyesült királyságbeli intézetével közösen fejlesztette ki.
A szakácsoknak nyújtott segítség mellett a síneken közlekedő szerkezet egyik legnagyobb előnye, hogy kifinomult navigációs rendszerének köszönhetően sosincs „láb alatt”.
Az Amazon még gördülékenyebbé teszi Go formátumú, pénztár nélküli üzleteinek némelyikében a vásárlást. A cég kasszátlan boltjaiban az árubeszerzés eddig sem számított éppenséggel döcögősnek.
A világ egyik meghatározó kiskereskedelmi lánca egyedülálló módon akadályozza meg, hogy az üzleteiben megmaradt bagettek és cipók hulladékként fejezzék be pályafutásukat.
Egy francia üzletlánc úgy gondolta, hogy nem lehet elég korán elkezdeni készülődni a karácsonyi időszakra, és így már most szépségápolási termékeket rejtő adventi kalendárium árusításába kezdett.
A felvásárló szerepét betöltő Meat-Tech 3D azt reméli, hogy a tranzakciót követően a jelenlegi ütemnél gyorsabban és még élethűbb mesterséges állati fehérjét tud majd előállítani.
Egy nemzetközi kutatócsapat kifejlesztett egy „agrivoltaikus” rendszert, amellyel a mezőgazdasági termelők környezetbarát módon növelhetik meg a profitjukat.
A Bosch-sal együttműködésben fejleszt lágy gyümölcsök és zöldségek betakarítására alkalmas robotot a Plymouth-i Egyetem oldalhajtásának is tekinthető Fieldwork Robotics.
Jelenleg világszinten óriási kereslet látszik kibontakozni az egészséges nassolnivalók iránt. Ezzel egyidejűleg az is egyre nagyobb elvárás, hogy az élelmiszergyártók ökotudatos módon állítsák elő a termékeiket. Egy Goodfish nevű társaság új, különleges nassolnivalójának élettani hatásai kedvezőek, valamint a gyártása is fenntartható módon történik, és így a leírtak fényében akár le is tarolhatja a piacot.
Ausztrál mérnökök kifejlesztettek egy technológiát, amellyel különböző termények hátrahagyott részeiből lehetne hatékony energiatároló rendszereket létrehozni.
A plasztikhulladékok újrahasznosítása és a testszagok semlegesítése világszerte gyakori kihívást jelent. Éppen ezért olyan örvendetes hír, hogy egy Koup nevű cég feltalálta a fahéjas műanyagpólót.
Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.
Egy Solar Foods nevű, helsinki székhelyű cég kitalálta miként lehetne csupán víz, áram, levegő és némi baktérium felhasználásával fehérjedús élelmiszert létrehozni.
Második alkalommal rendezte meg European Private Label Awards nevű közös versenyét a European Supermarket Magazine és a M.A.D.E. A szervezők a sajátmárkás termékeket osztályozták minőségük szerint a megmérettetésen. A végső rangsort a zsűri természetesen teljesen szubjektív alapon állította össze.
Az American Chemical Society (Amerikai Vegyésztársaság) tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a tequila alapját képező növényben fellelhető cukor csökkenti a tequilafogyasztók vércukorszintjét, és a fogyókúrát is megkönnyítheti.
Egy újonnan publikált tanulmány szerint, ha sokáig szagolgatjuk az erősen áhított, egészségtelen ételeket, egy idő után már kevésbé fogjuk kívánni őket.
Bread Bot néven hordozható robot sütödét mutatott be egy Wilkinson Baking Company nevű cég a világ egyik legnagyobb technológiai kiállításán. A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) leleplezett, különálló berendezés óránként tíz vekni kenyeret tud tökéletesen egyedül előállítani.
A csoki mellett egyre többféle élelmiszer kezd helyet szorítani magának az adventi kalendáriumokban, és itt elég, ha a töpörtyűs, a gines, a mályvacukros vagy a teás változatra gondolunk. Nem csoda, hogy e területen az Aldi is ki szeretne hasítani magának egy szeletet a piacból. Az Egyesült Államokban november 7-én épp ezért hozta forgalomba a saját különleges variációit.
A Cornell Egyetem élelmiszertudósai a virtuális valóság (VR) technológiáját használták fel annak bemutatására, hogy mennyire befolyásolja az emberek ízlelését az őket körülvevő vizuális környezet.
Az izomzatunk minőségét, az anyagcserénket, és úgy álltalában az egészségi állapotunkat is javítja, ha lefekvés előtt félórával megeszünk 30 gramm túrót.
A cseresznyés kólától a kelkáposztáig már eddig is számos egzotikus ízesítésű vodkával találkozhattak a különleges innivalók rajongói. A szeszes ital egyik újonnan megjelent formája éppen ezért valószínűleg újfent izgalomba hozza majd őket.
„Karácsonyfa ízű” chipset dobott piacra egy brit áruházlánc, ami azért megtévesztő, mert például a karácsonyfadíszek zamatának nyomát se lehet felfedezni benne.
Az uniform étrend követése helyett a DNS-e alapján mindenki megtudhatja, hogy számára személyre szabottan milyen az ideális táplálkozási rezsim. Tisztában van ezzel a Nestlé is.
Botcsinálta kóstolózsűrik felállítását tűzte ki célul a Ferrero. Reményei szerint a cég az ítélőtábla tagjainak benyomása segítségével könnyebben tájékozódhat majd az egyes termékeinek piaci esélyei felől.
Az egész világhálót felforgatta a hír, hogy egy skóciai fagylaltozó létrehozta a majonézes (lényegében majonéz-) fagyit. Az internetes közösségi oldalakon az ötletgazdák kaptak hideget és meleget is a cselekedetükért.
Az emberek jelentős része rajong a pizzáért, amely viszont sajnos nem a legegészségesebb étel a világon. Ezen a helyzeten sokat javíthat, ha finomliszt helyett például karfiolból állítjuk elő a tésztáját.
A Föld déli féltekéjén egy cégpáros kettő, világszerte különösen népszerű élelmiszerből létrehozott egy harmadikat, és most feszülten figyelik, hogy jól tették-e.
Egy amerikai startup találmányával sokkal tovább lehet fogyasztásra optimális állapotban tartani a gyümölcsöket. Az avokádó rajongók különösen sokat profitálhatnak a technikából.
Mostanában pangásnak indult az élelmiszeripari szén-dioxid piaca, ami erőteljesen rányomhatja a bélyegét a futball-világbajnokság szurkolóinak kedélyére.
Nyilvánvalóan rentábilisan működik az Amazon év elején „beüzemelt", pénztár nélküli üzlete: máskülönben miért tervezne még idén további hatot megnyitni belőle?
Az Egyesült Államokban mindeddig nagyjából 200-an betegedtek meg egy újonnan kitört E. coli járványban. Az infekciónak már halálos áldozatai is vannak.
Egy új kutatás nemrég rámutatott, milyen jót is tenne az embereknek, ha az egészséges táplálkozás térnyerése érdekében az élelmiszeripari szereplők zsugorítanák a legyártott termékeik adagonkénti kiszereléseit. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.
Ausztráliában meglehetősen kellemetlen szag miatt ürítették ki az egyik egyetem épületét, mivel azt hitték, hogy gázszivárgás alakult ki benne. Szerencsére tévedtek.
A tudósok már régóta tudják, hogy a testsúlygyarapodás az ízérzékelés gyengüléséhez vezet, és most a laboratóriumi egerekhez fordultak, hogy megtudják, miért.
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy fogra tapasztható szenzort, amely a felhasználóját folyamatosan tájékoztatja arról, hogy éppen mit eszik (vagy iszik).
A szarvasgomba elképesztően drága. Ez főleg azért van, mert a vadonban csak ritkán és meglehetősen kiszámíthatatlan helyeken szokott megjelenni. A világ számos zugában külön kutyákat is kiképeznek a specialitás felkutatásához.
Dániai tudósok a medúza „zselés” testét egy új technikával az eddigieknél is gyorsabban változtatták ropogóssá. A gasztronómia nagyot profitálhat az eljárás alkalmazásából.
Általánosan elfogadott tudományos tény, hogy az alkoholos italokban lappangó savak belülről roncsolják a fogakat. Egy új tanulmány szerint a bor esetében egészen más a helyzet.
A tequila iránti globális kereslet növekedése csak fokozza a már egyébként is fennálló agávéhiányt, és mint ilyen, felhajtja az árakat is, mutat rá egyik jelentésében a Reuters.
Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében. A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül hajkurásszák a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.
November 15-én megnyitotta kapuit az itáliai ínyesmesterség bolognai paradicsoma. A tévesen kulináris Disneylandnek is becézett létesítmény fókuszában a helyi olasz specialitások állnak.
Dél-koreai tudósok megállapították, hogy a magányos táplálkozás a társaságban végrehajtott falatozásnál károsabb hatást gyakorol az emberi szervezetre.
Burgonya szigetelőanyag, mogyoróhéj válaszfal és öt nap alatt kitenyésző gomba tégla – ez csak néhány mind azon „konstruktív” lehetőségek közül, amelyek visszafoghatnák az építőipar eszeveszett mértékű hulladéktermelését.
A folyamatosan változó globális közízlés kielégítéséhez a Coca-Cola pályázattal próbál szert tenni számára idáig ismeretlen, egészséges édesítőszerekre.
Váratlan módon befolyásolja a grizzly medvék táplálkozását a klímaváltozás. A testes állatok lassan kezdenek felhagyni a lazacfogyasztással, és a tudósok szerint ez a jövőben súlyos problémát okozhat.
A megvásárolt görögdinnye a minőségétől függően bearanyozhatja vagy éppen beárnyékolhatja a kánikulában töltött napjainkat. Bár nincs felemelőbb, mint amikor egy édes és lédús dinnyét önmagában elfogyasztunk, vagy a legízletesebb receptek szerint elkészítünk, a hazahurcolt “hamisítványok” jócskán lelombozhatnak bennünket. Éppen ezért, ha a termelőtől/üzletből az ideális példányt kívánjuk beszerezni, öt dologra mindenképpen érdemes odafigyelnünk:
Sokak számára szomorú tény, hogy általában a legunalmasabb eseményeken a legilletlenebb szeszes ital után nyúlni, hogy egy kicsit hangulatosabban teljenek az órák. Az ilyen alkalmakkor az sem segít, ha iddogálás közben papírzacskóba rejtjük a flaskát. A legóvatosabb megoldás az lehet, hogy ha az innivalót egyenesen a sikkes/elegáns/másmilyen ruházatunkba, illetve ruházati kellékeinkbe rejtjük. A kategóriában persze így is léteznek kirívóbb és diszkrétebb szereplők, melyek közül néhányat be is mutatunk az olvasóknak:
Ha gyakran előfordul, hogy egy pohár kóla elszürcsölgetése közben az italból hiányoljuk a fahéjas lecsengést, megnyugodhatunk, mert (Amerikában) nem sokára megvásárolhatóvá válik a Pepsi Fire.
Mexikóban feltalálták a tequilafelhőt, amelyből tequila esik. A képződményt egy Lapiz nevű reklámügynökséggel partnerségben Mexikó idegenforgalmi tanácsa fejlesztette ki.
Tényként kezelhető állítás, hogy a cukrozott üdítők mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezethet. Szingapúri tudósok szerint nem feltétlenül jobb a helyzet a cukormenetes üdítőknél sem.
A közelgő Bálint-nap apropóján a Home Chef nevű amerikai ételfutár cég egy felmérés keretében tüzetesebben is megvizsgálta az étkek és a légyottok közötti kapcsolatot. A recepteket és hozzávalókat kiszállító társaság 1000 amerikai lakostól kívánta megtudakolni, milyen szerepet is játszik szerelmi életükben a főzés.
Egy új egyesült királyságbeli tanulmány kapcsolatot vél felfedezni a túlégett pirítós és sültkrumpli fogyasztása és a daganatos betegségek kialakulása között.
„Nyugodt” pénztárat vezetett be egyik skóciai szupermarketében a Tesco. A szolgáltatás célja, hogy a sebezhetőbb vásárlói számára stresszmentesebbé tegye a fizetést.
A nagy sietségben jól jöhetnek a csomagolt saláták, amikor másképpen nincs időnk elkészíteni őket. Néha azonban ők is „plöttyedtek” lehetnek, illetve bizonyos mártásokkal nyakon öntve a legrosszabb esetben liszteriózis vagy más betegségek melegágyaivá alakulhatnak.
A Fine Dining Lovers beszámolójának értelmében Dél Ausztráliában nem sokára megkezdi működését egy napenergiafarm, amely rendeltetése szerint csupán a központi csillagunk energiája, továbbá tengervíz felhasználásával ontja majd magából a paradicsomokat.
Ahogy azt a tudomány már többször kimutatta, test és lélek többféle módon összefonódik. Ennek egyik formája például a köztük és a belekben lakozó több billió baktérium között fennálló kapcsolat.
Az Indiana Állam-beli New Castle Middle School több mint két tucat diákja „megbetegedett", miután kipróbálták az egyik osztálytársuk által behozott Carolina Reaper paprikát, állította az iskola igazgatója.
A vegánok gyakran hangoztatják, hogy az ő étrendjük az optimális a Föld számára, mivel kerüli az állattenyésztésnek köszönhető termékeket. Egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy míg az állati termékek fogyasztásának csökkentése megnöveli a már létező termőterületek által ellátható emberek számát, az állati termékek teljes mellőzése azonban már nem a legjobb módja a fenntartható földhasználatnak.
Amerikai tudósok kimutatták, hogy ha a tehenek agyában növelik a (boldogsághormonként is számon tartott) szerotonin jelenlétét, akkor a kalciumszint is megemelkedik az állatok szervezetében.
Egy nagy múltú belga sörfőzde úgy döntött, nem rongálja tovább teherautókkal a székhelyéül szolgáló bájos kisváros központját, így inkább másképpen szállítja el termékét a távoli palackozóba.
A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat.
Egy nemrégiben készült tanulmányukban a Stanford és a Johns Hopkins Egyetem kutatói potenciálisan veszélyes kapcsolatot vélnek felfedezni a konzervételek és a BPA között.
Az AspireAssistet többek között egy, a gyomorba ültetett vékony cső alkotja, amely a táplálék csaknem harmadát még a feldolgozás előtt eltávolítja a szervezetből. (Csak erős idegzetűeknek.)
Egy finnországi dolgozat azt sugallja, hogy a fával dúsított élelmiszerek jobb minőségűek a hagyományosnak besorolt eledeleknél. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.
A történelemben világszerte az első alkalommal csökkent a genetikailag módosított növények számára felhasznált földterület. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.
Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a rendszerint alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet fogyasztó felnőtteknél a teljes verziót preferáló társaikhoz képest a cukorbetegség kialakulásának a kockázata magasabb.
Csupán napi egy adag hüvelyes zöldség segít a fogyásban, és a megszerzett (alacsonyabb) súlyt is könnyebb megtartani. Az írás a News-Medical cikke alapján készült.
Kevin Bacon gondolt egyet és 2016-ban immár testvérével karöltve ijeszti (megrendezett hirdetések keretében) halálra otthonukban a békésen vegetáló amerikai lakosságot.
Egy nagy-britanniai székhelyű, kiegészítőket áruló online bolt választékában nem rég egy olyan sör is felbukkant, amely annyi fehérjét tartalmaz, mint egy szelet hátszín, állítja a Daily Star.
„Egészségesebb” kasszazónákat tervez kialakítani üzleteiben az Aldi, amikor is eltávolítja a kijáratokhoz közeli állványairól az egészségtelennek titulált nyalánkságokat. Amerikában legalábbis. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.
Egy francia startup a bevitt szénhidrátok és kalóriák gördülékenyebb számon tartásához fejlesztette ki DietSensor elnevezésű alkalmazását. A cég olyan rendszert alkotott, amely az ételek kielemzése után képes meghatározni azok tápértékét. Az írás a TechCrunch beszámolója alapján készült.
Önkéntesen visszahívja a boltok polcairól Triple Ginger Brew (gyömbérsör) nevű italait a Trader Joe’s – írja a Los Angeles Times. Az amerikai céget a „bontatlan palackok potenciális felrobbanásáról érkező beszámolók” sarkallták a lépésre.
A teljes népességen belüli alacsony arányuk (9%) ellenére az összes, élelmiszer-eredetű megbetegedésből származó elhalálozás csaknem egyharmada (30%) az 5 éven aluli gyerekek körében következik be. Többek között ezt tartalmazza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Becslések az élelmiszer-eredetű megbetegedések globális terhéről (Estimates of the Global Burden of Foodborne Diseases) című és a szennyezett élelmiszerek egészségre és jóllétre gyakorolt hatásáról készített beszámolók között a mai napig legátfogóbb jelentése. (A cikk a Feedstuffs beszámolója alapján készült.)
Mint az a tablespoon írásából kiderül, egy új módszerrel hip-hop látványos és könnyen elfogyasztható szegmensekre vághatjuk a többnyire (értelemszerűen) narancssárga citrusfélét.
Több nehézség egyidejű enyhülésének köszönhetően a WC-papír-gyártók a közeljövőben jelentős bevételgyarapodásban reménykedhetnek az ázsiai országokban.
A FoodBeast videómontázs segítségével mutat be számunkra tíz fogást, amelyekkel a munkahelyi nassolást talán még az eddigieknél is nagyobb méltósággal fogjuk tudni elvégezni. Ezek a következők:
Különös látni, amikor bizonyos tehetséges emberek egyszerű rajzeszközökkel olyan valósághű objektumokat képesek papírra vetni, hogy ezek már szinte felcsobognak, legurulnak, felsisteregnek, felzörögnek, stb. a papírról. A lényeg nyilván a részletességben rejlik, és a realizmuson talán még az úgynevezett anamorf (a tér torzító hatásaival játszó) technika is lendít egy kicsit. Következzék hát néhány time-lapse videó, melyeken hasonló, szupervalósághű ábrázolások jönnek létre, méghozzá nem másról, mint élelmiszerekről:
Helyenként megtévesztésig hasonlítanak mímelt másaikhoz azok az élelmiszerek, amelyekre egy 21 éves japán művész fest élethű álöltözéket. Hikaro Cho, a tokiói Musashino Egyetem hallgatójának művei már-már aggodalommal töltik el a szemlélőt, hogy most melyik étel fog hirtelen előbújni a valószerű maskarákból. Íme, néhány étel, amely a szemünk előtt fedi fel váratlanul identitását:
A világ legnagyobb rizsevő országaiban is egyre „terebélyesebb” gondot okoz az elhízás, de sri lankai tudósok állításuk szerint rájöttek, hogy hogyan is küzdhetnének meg a problémával: a rizs kalóriatartalmának csökkentésével. Az írás a Fox News cikkéből táplálkozik.
A jövőben életmentő alkalmazásai lehetnek annak a kiegészítőnek, amely a lenyelt ételek által keltett rezgésekből képes azonosítani az általunk elfogyasztott táplálékot.
Ha belegondolok, hogy mikor kezdték el Magyarországon is árulni az instant kávét, vagy az első ehető üveges majonézt, akkor úgy tűnik, igencsak le vagyunk maradva. De ha a másik oldalról nézem, akkor ennyivel tovább tudtunk piacra járni, és valódi élelmiszereket vásárolni. A reklámok minden esetre zseniálisak egytől-egyig!
Valóban az élménymarketing lenne a jövő kulcsa? És ha igen, minden márkának és célcsoportnak való? Kissé tripes elmélkedés Sas István előadása kapcsán.
Már a HVG Extra Pszichológia magazinjának kritikájakor megírtuk, hogy itthon is egyre menőbb a pszichológia, nos, a fent említett mestermű, a Mindennapi Pszichológia és a mellettük csak bulvárlapnak nevezhető Nők Lapja Psziché után a Kreatív is betör a piacra, amely ősszel Üzlet és Pszichológia címmel indít újságot.