Egészséges táplálkozás
Csicseriborsóliszttel a cukorbetegség ellen
Egy újfajta, csicseriborsóból készített liszt a fehérkenyér-fogyasztók körében segíthet mérsékelni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A PulseON nevű találmányt egy úttörő, a keményítőt az emésztéssel szemben „ellenállóbbá” tevő őrlési és szárítási eljárás segítségével fejlesztették ki.
Ez a speciális liszt segíthet a vércukorszint szabályozásában.
A csicseriborsóhoz, zöldborsóhoz, babhoz és lencséhez hasonló hüvelyesek természetes állapotukban nagy mennyiségben tartalmaznak egy olyan, lassan emésztődő keményítőtípust, amellyel el lehet kerülni a vércukorszint potenciálisan veszélyes, hirtelen kiugrásait. Ha ezeket a terményeket lisztté őrlik, mind ennek a jótékony „rezisztenciának” jelentős része elvész.
A Quadram Intézet munkatársai éppen ennek a negatív hatásnak ellensúlyozására fejlesztették ki azt az alternatív őrlési technológiát, amely a keményítőt körülvevő sejtfalstruktúrákat megkíméli.

A Food Hydrocolloids nevű folyóiratban megjelent egyik új tanulmány megállapította, hogy az új technológiát alkalmazva a keményítő eme rezisztens tulajdonsága a kenyérsütés során is megmaradt, és azon emberek szervezetében, akik a búzaliszt helyett bizonyos arányban PulseON-t tartalmazó zsemlét ettek, a vércukoremelkedés 40 százakékkal mérséklődött.
Dr. Cathrina Edwards, a Quadram munkatársa a kutatást kommentálva elmondta: „Az új típusú liszt kenyérbe és más alapélelmiszerekbe történő integrálása lehetőséget kínál az alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmiszertermékek következő generációjának kifejlesztésére.”
Ez a törekvés nem tűnik irreálisnak, minthogy a tanulmányban résztvevő önkéntesek például állag és íz tekintetében az új összetevővel készült kenyereknek a fehér kenyérével megegyező pontszámot adtak.