hirdetés
hirdetés
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Élelmiszeripar

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

hirdetés

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait. A honlapon elérhető online konzultáció során magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat az Európai Bizottság részére.

1. Az élelmiszerek címkézését a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kívánják aktualizálni, mely az EU „a termőföldtől a fogyasztóig” stratégiájának a részét képezi. A rendeletmódosítás célja, hogy javítsa a címkén feltüntetett információkat, segítve a vásárlókat, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszereket fogyasszanak, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlást. 

A tervezett jogszabály:
•    a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölést vezet be;
•    kiterjeszti azoknak a termékeknek a körét, amelyek esetében fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet;
•    felülvizsgálja a dátumjelölésre vonatkozó uniós szabályokat (fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő).
 
A fenti pontokról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint itt lehet az anyanyelven megfogalmazott véleményeket is feltölteni a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers

2. Az egészségesebb élelmiszerek választásának megkönnyítése céljából a javaslat ún. tápanyagprofilok létrehozását irányozza elő. Ezek a tápanyagprofilok felső határértékeket tartalmaznak az élelmiszerek zsír-, cukor- és/vagy sótartalmára vonatkozóan, melyek túllépése esetén a jövőben nem vagy csak korlátozottan lehetne tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenni.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint itt lehet a véleményeket is feltölteni – szintén anyanyelven – a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12748-Facilitating-healthier-food-choices-establishing-nutrient-profiles

Forrás: 123rf

3. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálata során megállapították, hogy egyes esetekben a szabályozás nem összehangolt, nem egyértelmű, nem segíti sem a piaci szereplők, sem a hatóság munkáját. Továbbá egyre több olyan kihívással kell szembe nézni – többek között az innovatív új alapanyagok egyre nagyobb számú jelenléte miatt – ami a jogi szabályozás újraértékelését, módosítását kívánja oly módon, hogy egyértelmű, gyors válaszokat adjon az ipar és az ellenőrző szervek számára.

A felülvizsgálat az alábbi pontokban foglalta össze a megoldási javaslatokat:
•    A hangsúly áthelyezése a végső anyagokra. 
•    Priorizálni szükséges az egyes anyagok értékelését és kezelését.
•    Az ellátási láncra vonatkozó információk minőségének és hozzáférhetőségének javítása a megfelelés és a végrehajtás érdekében. 
•    A végleges formában lévő FCM-ek megfelelőségének biztosítására szolgáló rendszer kialakítása.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon olvashatnak az érdeklődők, valamint – regisztrációt követően – itt írhatják meg anyanyelven véleményüket is, 2021. január 29-ig.
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12497-Az-lelmiszerekkel-rintkez-sbe-ker-l-anyagokra-vonatkoz-uni-s-szab-lyok-fel-lvizsg-lata

A Nébih arra kéri, mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket, piaci szereplőket, hogy a fenti témakörökben osszák meg véleményüket. A nehézségek pontos ismerete ugyanis elengedhetetlen a hatékony megoldási javaslatok feltárásához.

(A megadott linkeken a felhívások alapbeállításként angolul jelennek meg. A tartalom nyelve a keresősáv mellett lévő nyelvválasztó segítségével állítható át magyarra.)

hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Itt a Store Insider új podcast rovata! A #PályázzaProFuturával podcast sorozat hasznos információkkal nyújt segítséget minden pályázni kívánó élelmiszeripari, FMCG-szereplőnek. Kattints tovább a rovathoz!

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

Kékgalléros konferencia 2021-ben is!

Kiadónk társoldalai

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!